Нацбанк ігнорує ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк ігнорує ринок

Валюта
5020
Курс безготівкового долара минулого тижня обвалився до 8,9 грн./$, а готівкового - до 9,2 грн./$. Причини: великі закупівлі валюти НАК "Нафтогаз" для розплати з російським "Газпромом", виплати за зовнішніми зобов'язаннями, відмова експортерів скидати ВКВ за поточним курсом і паніка населення, яке готове купувати американську валюту буквально за будь-якою ціною.
Не маючи можливості підтримувати курс гривні за рахунок розпродажу своїх резервів, Нацбанк почне адміністративними методами обмежувати попит на долар.
"Нафтогаз" підірвав міжбанк
Починався минулий тиждень досить спокійно: у понеділок котирування на міжбанку стартували з 8,44-8,49 грн./$, і це незважаючи на те, що 28 серпня вони докотилися до 8,51 грн./$. За словами фінансистів, НБУ вийшов із продажами долара, і до початку торгів у вівторок курс відкоригувався до 8,47 грн./$: за неофіційною інформацією, регулятор задовольняв 20-40% заявок банків на купівлю ВКВ. Відразу з'явилися чутки про те, що НБУ почне розпродавати свої золотовалютні резерви протягом всього тижня, однак вірили їм зовсім недовго.
Остаточно стало зрозуміло, що це качка, уже до вечора середи, коли центробанк так і не почав продаж долара за заявками підопічних. Він лише провів аукціон із продажу американської валюти для позичальників, на якому задовольнив всі заявки на загальну суму $44,01 млн за 8,01 грн./$.
Одночасно на міжбанку стрімко почав рости попит на долар. За словами фінансистів, спочатку його спровокували великі покупки НАК "Нафтогаз", а потім і банкірів. "Низка системотворчих фінустанов, які ще нещодавно виступали в ролі продавців інвалюти, вийшли із заявками на її купівлю", - розповів заступник начальника казначейського управління ПУМБ Антон Стадник.
Закупівлі НАКу офіційно підтвердилися лише в п'ятницю, після повідомлення ВАТ "Газпром" про отримання від української компанії $667 млн за газ, спожитий нашою країною в серпні. "Щомісяця, за два дні до того, як підходить час розраховуватися з "Газпромом" і "Нафтогазу" доводиться закуповувати дуже великі обсяги валютних ресурсів, підвищується курс. І на цьому заробляють спекулянти, які, на жаль, не обмежуються Національним банком", - прокоментував сформовану ситуацію перший віце-прем'єр Олександр Турчинов.
Як водиться, у відомстві Володимира Стельмаха всіляко відхрещувалися від звинувачень у пособництві спекулянтам. "Дійсно, ми прийняли рішення не продавати НАКу ВКВ прямо зі своїх резервів, оскільки сподівалися, що він зможе придбати долар на відкритому ринку. Не можна забувати, що, відповідно до наших зобов'язань перед МВФ, ми маємо право щомісяця зменшувати свої валютні резерви не більше ніж на $700 млн. А загальна потреба "Нафтогазу" цього місяця становить $1,1 млрд, до того ж Кабміну незабаром потрібно буде виплатити за своїми єврооблігаціями близько 700 млн швейцарських франків. Тобто Нацбанк просто не в змозі задовольнити потребу держсектора в рамках установленого ліміту, не те що позичати ВКВ всьому міжбанку", - розповіли в НБУ.
Джерело в центробанку також повідомило, що регулятор має намір восени робити ставку на адміністративні обмеження, які, на думку чиновників, дозволять не допустити ще більш глибокої девальвації гривні. Вони будуть спрямовані на стимулювання зростання продажів долара, які помітно скоротилися минулої середи-п'ятниці.
"Новини великих компаній з іноземним капіталом про намір зробити чергову виплату дивідендів сколихнули міжбанк минулого тижня: учасники ринку почали побоюватися, що це виллється в збільшення попиту на валюту (адже іноземні акціонери неодмінно захочуть перевести отриману гривню у ВКВ і вивести за кордон) і зростання її курсу. А тому великі експортери значно обмежили продаж ВКВ", - пояснив аналітик блоку ринки капіталу Альфа-Банку (Україна) Олександр Вєдєнєєв.
На валютників "натиснуть"
Ставка на адміністративні заходи підтвердилася, як тільки стало відомо про призначення в Нацбанк Анатолія Балюка, який із червня 2004 р. по липень 2009 р. очолював Державну комісію з цінних паперів і фондового ринку. Хоча весь його "валютний досвід" зводився до шестирічної роботи в Мінекономіки (з 1992 по 1998 р.) і спеціалізації на цих питаннях у Кабміні, 1 вересня він зайняв посаду виконавчого директора НБУ з питань валютного регулювання і контролю. З минулого вівторка Анатолій Іванович прямо підпорядковується першому заступникові голови центробанку Анатолію Шаповалову і курирує департаменти валютного регулювання і валютного ліцензування та контролю.
"Після призначення Анатолія Балюка логічно говорити про можливі додаткові нововведення регулятора на валютному ринку", - прокоментував призначення директор казначейства ВАТ "Ерсте Банк" Роман Бондар.
Нові постанови НБУ за правилами роботи валютного ринку, згідно із прогнозами експертів, можуть з'явитися вже через один-два тижні. "До цього часу міжбанк почнуть регулювати прямо із НБУ. Як це буде відбуватися, ми побачили 4 вересня: на тлі зменшення пропозиції долара безготівковий курс до обіду підскочив до 8,9 грн./$, однак до вечора, після декількох дзвінків з Нацбанку, великі фінустанови вийшли із продажем ВКВ зі своїх запасів, і торги закрилися на рівні 8,8725-8,895 грн./$. Схоже, чиновники готові повторити сценарій літа-осені 1998 р., коли Віктор Ющенко, на той час голова НБУ, особисто дзвонив керівникам банків і погрозами домагався від них продажів валюти", - відзначив начальник казначейства однієї зі столичних фінустанов.
Більшість опитаних фахівців впевнені, що цього тижня безготівковий курс не перевищить 9 грн./$. "Якщо НБУ ухвалить рішення щодо регулярних виходів на міжбанк, то курс повернеться до 8,45-8,55 грн./$. Інакше ринок може наблизитися до позначок 8,8-8,95 грн./$", - розповів директор казначейства ВАТ КБ "Хрещатик" Олексій Козирєв.
"Вважаю, на поточному тижні ми не подолаємо психологічний бар'єр 9 грн./$, принаймні, якщо на ринку не відбудеться нічого екстраординарного. За нашими прогнозами, найближчими днями вартість безготівкової гривні буде коливатися в межах 8,5-8,8 грн./$", - доповнив його Антон Стадник.
Пільгового долара більше не буде
За умови коливань котирувань на міжбанку в рамках 8,45-8,8 грн./$ експерти прогнозують на цей тиждень готівкові курси на рівні 8,55-9 грн./$. Аналітики впевнені, що фінустанови більше не зважаться виставляти в обмінниках вартість долара 9,2-9,8 грн./$, як це було минулої п'ятниці.
"Скоріше, вони виставлять низькі котирування і практично припинять продавати валюту, як робили 3 і 4 вересня: хоча вони й мали ВКВ, але не розпродавали свої запаси, реалізуючи через каси лише те, що їм продали клієнти. Така поведінка мала дві причини: одні фінансисти не хотіли прогадати і намагалися притримати бакс, щоб продавати його подорожче, інші боялися санкцій регулятора за реалізацію долара не за середньозваженим курсом Нацбанку, що розраховується щодня, а той з'являвся лише ближче до вечора. Однак минулої п'ятниці фінансисти отримали від НБУ наганяй за таку поведінку і почали поступово знижувати курси продажу до 8,9-9,1 грн./$. Але населення вже було готове скуповувати долар за будь-яким курсом", - повідомив заступник голови однієї з фінустанов.
Починаючи з 7 вересня відомство Володимира Стельмаха надало собі ще одну можливість натиснути на підопічних і найближчим часом зможе оперативно впливати на них на готівковому ринку. Минулого тижня була затверджена постанова, якою центробанк зобов'язав фінустанови, що мають дозволи на здійснення неторгових операцій (до них зараховують і купівлю-продаж ВКВ), отримати окремий дозвіл на здійснення операцій з іноземною валютою і чеками. Фінансисти впевнені, що оперативно отримати такі папери зможуть тільки ті банки, які будуть продавати ВКВ за прийнятним для НБУ курсом.
Крім того, опитані експерти вважають, що Нацбанк більше не буде продавати долари спеціально для готівкового ринку, як він це робив два тижні тому - 25 і 27 серпня. Так що українцям доведеться забути про купівлю американської валюти за пільговим курсом на 8 тис. грн. в одні руки і перепродажем її фінустановам за комерційними розцінками.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас