Девальвація відбулась — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Девальвація відбулась

Валюта
22647
Це відбулося навіть раніше терміну - різні експерти прогнозували настання другої хвилі кризи та ослаблення гривні не раніше вересня. Однак вимушена бездіяльність НБУ на міжбанку і заява МВФ про можливий розрив програми співробітництва з Україною прискорили процес.
Національний банк опублікував валютні підсумки за серпень. Обсяги скуповування валюти населенням виявилися меншими, ніж місяць раніше. Найсильніші девальваційні очікування припали на липень. Саме позаминулого місяця населення і бізнес купили готівкової валюти на $1,2 млрд. більше, ніж продали. У серпні, коли курс долара таки вистрілив до 9 грн./$1, перекіс убік попиту виявився майже вдвічі меншим - $800 млн.
Заступник голови одного з банків підкреслив, що найбільш невдалими ідеями минулого місяця були дві інтервенції із продажу банкам валюти для населення. "Біля банків вишиковувалися юрби. Оскільки можна було купити не більше $900 в одні руки, люди приводили із собою родичів. Це заважало звичайній роботі банку. Уявіть, людина приходить зробити платіж, а там табір. Так ці люди ще й сприймали її як конкурента. Доходило до мордобою", - розповів він. У підсумку ідею визнали провальною навіть у Нацбанку.
На думку банкірів, зараз політику НБУ можна висловити ємним поняттям "грошей не буде". Тому вони допускають, що на рівні 9 грн. курс долара не зупиниться. "Цілком можливо, навіть виросте до десятки. Вище поки не бачу передумов", - відзначив керівник однієї з інвестиційних компаній. "Думаю, дійде до 9,5 грн./$1, а потім відкотиться до 9 грн./$1", - вважає скарбник одного з банків.
Що стосується безготівкового ринку, то на ньому зберігається дивна картина. Економіка стиснулася на третину, але з початку року ринок як і раніше вторговує приблизно $10-12 млрд. на місяць. За оцінками банкірів попит, що зріс, пояснюється перетіканням коштів на готівковий ринок.
Зокрема, це підтверджується підвищеним обсягом валютних вкладів населення. Із червня по серпень громадяни щомісяця клали на рахунки близько $400 млн., тоді як у травні - $183 млн., а у квітні - усього $18 млн.
Крім того, сальдо інтервенцій НБУ в серпні склало $865 млн. У липні цифра була найбільшою - $1,12 млрд., а в червні - $699 млн. До цього, у травні, населення вже майже заспокоїлося. Сальдо інтервенцій у той місяць склало лише $216 млн. У принципі гіпотезу про перетікання валюти в готівку це підтверджує.
Слід урахувати, що НБУ від місяця до місяця затискає обсяги інтервенцій, оскільки боїться порушити ліміти, виставлені МВФ. Втім, на початку серпня один із цільових рівнів - по чистих резервах - був пробитий. Проте НБУ минулого місяця ще продавав валюту.
На тлі нової хвилі девальвації банкіри знову заговорили про неминуче підвищення відсотка проблемної заборгованості в банках. Втім, зараз цю гіпотезу обговорювати рано. "Поки що на якості кредитів це не відбилося. Звичайно оплата триває до 15 числа кожного місяця. Тому будемо знати ситуацію із проблемною заборгованістю лише в другій половині вересня", - підкреслив заступник голови одного з банків.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас