Перший тиждень осені охарактеризувався зростанням дохідності у всіх секторах ринку єврооблігацій України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перший тиждень осені охарактеризувався зростанням дохідності у всіх секторах ринку єврооблігацій України

Валюта
357
Перший тиждень вересня на ринку українських євробондів охарактеризувався підвищенням рівня прибутковості як у суверенному, так і в корпоративному секторі, говорять опитані агентством "Інтерфакс-Україна" учасники ринку.
"Іноземні інвестори стурбовані загрозою відстрочки наступного траншу МВФ і воліли зафіксувати свої прибутковості", - повідомила трейдер інвесткомпанії "Драгон Капітал" Світлана Русакова.
Крім того, вона відзначила, що ринок як і раніше очікує пропозиції щодо реструктуризації "Нафтогазу України", у результаті чого євробонди компанії з погашенням 30 вересня 2009 року протягом тижня були найбільш волатильними.
Аналітик інвестгрупи "Сократ" Михайло Сальников повідомив, що бонди "Нафтогазу" за результатами тижня показали зростання прибутковості з 244,6% до 288,1%, при цьому прибутковість коливалася між 190,5% і 288,1%.
Таку високу волатильність Сальников пояснює змішаним новинним тлом протягом тижня: з одного боку, інвесторам, нарешті, надали аудовану звітність "Нафтогазу", що було позитивною новиною. У той же час заява керівництва "Нафтогазу" про чіткий намір реструктуризувати свої євробонди без часткового погашення у вересні мала негативний вплив на інвесторів.
За даними інвестгрупи "Сократ", котирування кредитно-дефолтних свопів протягом тижня виросли на 39,2 б.п. - з 1089,0 б.п. до 1128,2 б.п., таким чином, перервавши тримісячну тенденцію до зниження. М.Сальников пояснює це занепокоєнням інвесторів щодо стрімкої девальвації гривні і незрозумілоюї ринку ситуацією навколо боргів "Нафтогазу".
Торги суверенними євробондами не відзначилися високою ринковою активністю, повідомили експерти.
"Єврооблігації України з погашенням в 11 році зберегли свою ціну на рівні 92,97% від номіналу, що привело до зростання прибутковості з 12,1% до 12,2%. Торги по випуску Україна-13 проходили більш активно, прибутковість підвищилася з 10,4% до 11,1%", - сказала Русакова.
Квазі-суверенні випуски продемонстрували аналогічні тенденції.
Єврооблігації державного Укрексімбанку з погашенням 23 вересня 2009 року показали технічний стрибок прибутковості з 37,1% до 71,3%, що пояснюється дуже малим строком до погашення паперу, повідомив М.Сальников. Він також відзначив, що випуск бондів Укрексімбанк-11 також не вирізнявся високою ринковою активністю, а в результаті зменшення дюрації прибутковість виросла з 13,8% до 14,8%.
Як повідомила Русакова, ослаблення гривні вплинуло на банківський сектор єврооблігацій, незначно підвищивши прибутковості Альфа-Банку-12 до $84/85 (20,46%-19,95%) і ПриватБанку-12 до $74/76 (22,57%-21,23%), повідомила експерт.
Разом з тим М.Сальников відзначив досить високу активність і тренд до зниження дохідностей по єврооблігаціях банку "Фінанси та Кредит" і ПУМБа, що триває більше місяця. Випуск бондів "Фінанси та Кредит"-10 показав чергове падіння прибутковості з 220,6% до 175,4%, котирування бондів ПУМБ-10 також підвищилися, що привело до падіння прибутковості з 109,7% до 95,1%.
Інвестиційна група "Сократ" вважає, що визначальними новинами, які будуть впливати на борговий ринок на поточному тижні, буде подальший розвиток подій навколо боргу "Нафтогазу" і тривала девальвації гривні, що має вплив на очікування щодо кредитоспроможності українських емітентів.
"Очевидно, що затягування процесу реструктуризації боргів державного монополіста і стрімке знецінювання національної валюти не буде сприяти зростанню інтересу західних інвесторів до України. Ми вважаємо, що у випадку вдалої реструктуризації єврооблігацій "Нафтогазу", успішного погашення суверенних паперів і бондів Укрексімбанку у вересні, напруженість на борговому ринку спаде", – сказав Сальников.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас