НБУ покарав тимчасових адміністраторів двох банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ покарав тимчасових адміністраторів двох банків

Валюта
10364
Національний банк позбавив Романа Кудрицького і Георгія Шушпанова сертифікатів, які надають право на здійснення діяльності тимчасових адміністраторів. Про це газеті "Дело" повідомив начальник управління кризового менеджменту НБУ Юрій Петров. "На засіданні комісії в четвер розглядалося питання про позбавлення двох поганих тимчасових адміністраторів сертифікатів. Питання вирішили - сертифікатів позбулися Кудрицький і Шушпанов", - сказав він.
Що стало причиною відкликання сертифікатів у цих тимчасових адміністраторів, представники регулятора говорити не хочуть. У юридичному департаменті НБУ лише уточнили: "У Кудрицького і Шушпанова відкликані сертифікати у зв'язку з тим, що вони порушували вимоги нормативно-правових актів Нацбанку і не виконували вказівки керівництва НБУ, які стосуються належного виконання зобов'язань їх поточної діяльності".
Нагадаємо, із травня по серпень 2009 року Роман Кудрицький працював тимчасовим адміністратором банку "Європейський", а Георгій Шушпанов - банку "Національний стандарт". Із серпня Національний банк вирішив почати процедуру ліквідації цих банків.
Тимчасова адміністрація в банки "Європейський" і "Національний стандарт" була введена в середині травня, і вже через три місяці НБУ вирішив ліквідувати ці фінустанови.
Міноритарний акціонер "Європейського" Дмитро Гончаров в інтерв'ю "Делу" заявляв, що Георгій Шушпанов мав особистий інтерес у банку "Національний стандарт". Дмитро Гончаров пояснював це тим, що Георгій Шушпанов очолює фірму "Європа-Реєстр", яка тримає реєстри компаній бізнесмена Павла Борулька, а йому, у свою чергу, підконтрольні банки "Європейський" і "Національний стандарт".
На думку учасників ринку, сертифікати Кудрицькому і Шушпанову були потрібні винятково для роботи в цих банках. "Сертифікати робилися одноразово саме під цю операцію. Так що вони не сильно засмутилися", - розповідає обізнане джерело. "За неофіційною версією, ці люди допомагали акціонерам вивести з банків активи, що залишилися. Офіційна версія анулювання сертифікатів: не було змін із часу введення тимчасових адміністраторів у ці банки, ситуація, навпаки, погіршилася", - говорить керівник великого банку, ознайомлений із ситуацією.
У юридичному департаменті НБУ "Делу" також повідомили, що відкликанням сертифікатів тимчасових адміністраторів у Кудрицького і Шушпанова ця історія може не закінчитися. Існує ймовірність того, що їхні справи будуть передані в правоохоронні органи. "Рішення по цій інформації (передача справи в правоохоронні органи) буде прийматися на рівні керівництва НБУ найближчим часом", - повідомили в Нацбанку.
Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Національний банк України готовий позбавити сертифікатів кілька тимчасових адміністраторів.
Відзначимо також, що минулого тижня уряд звернувся з листом до Нацбанку, у якому Кабмін просив НБУ якомога швидше розглянути питання про зміну тимчасових адміністраторів "Укрпромбанку" і банку "Надра" Костянтина Раєвського і Валентини Жуковської відповідно.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас