Володимир Литвин підігріває інтерес на газі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Володимир Литвин підігріває інтерес на газі

Енергетика
602
Голова Верховної Ради Володимир Литвин знайшов новий спосіб сподобатися виборцям. Він ініціював заборону на підвищення тарифів на газ, електроенергію та послуги ЖКГ до 2011 року.
Схвалення відповідного проекту постанови загрожує різким скороченням видобутку газу, збільшенням енергозалежності країни і переділом на газовому ринку. Але, незважаючи на це, ініціатива пана Литвина, швидше за все, буде підтримана Верховною Радою - жодна політична сила не ризикне виступити за підвищення тарифів напередодні президентської кампанії.
Володимир Литвин у п'ятницю зареєстрував проект постанови Верховної Ради, яка передбачає введення мораторію на підвищення тарифів на газ, електроенергію і житлово-комунальні послуги для населення до 1 січня 2011 року. У пояснювальній записці не зазначено якихось економічних обґрунтувань заборони, а лише відзначається, що вона необхідна для захисту населення від наслідків економічної кризи.
Глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко говорить, що цей документ допоможе спікерові вирішити відразу два завдання: підвищити рейтинг напередодні президентських виборів і підтримати партнера по коаліції - Юлію Тимошенко, яка раніше заявляла, що ціни на газ не виростуть, а пізніше була змушена підвищити їх на вимогу МВФ.
Експерти житлово-комунального господарства говорять, що збереження ціни газу на поточному рівні дозволить залишити незмінною вартість послуг ЖКГ у більшості міст. За словами глави секції малих міст Асоціації міст України Павла Козирєва, зараз практично скрізь тарифи економічно обґрунтовані. "Підвищення необхідно тільки в Києві і Севастополі, де окупається лише 50% вартості послуг", - відзначає перший заступник міністра з питань ЖКГ Олександр Мазурчак.
Набагато більші проблеми постанова може принести уряду. Нагадаємо, підвищення тарифів на газ до економічно обґрунтованого рівня - одне з основних зобов'язань Кабміну перед МВФ. Воно повинно було відбутися 1 вересня, але його заблокувала Федерація профспілок України. Це поставило під сумнів своєчасне виділення чергового траншу кредиту МВФ. Спостерігачі вважають, що Кабмін зможе проігнорувати рішення профспілок, скасувавши свою постанову про обов'язкове узгодження підвищень тарифів.
"Але після прийняття Верховною Радою постанови в уряду не буде законної можливості підвищити тарифи", - впевнений партнер компанії "Правові партнери" Андрій Доманський.
Постанова парламенту завдасть удару по НАК "Нафтогаз України". Прес-секретар компанії Валентин Землянський заявив, що без зростання цін газу для населення і ТКЕ компанія буде відчувати дефіцит коштів для розвідки і видобутку газу і не зможе скоротити частку імпортного палива.
Питання скорочення витрат на буріння вже розглядалося в "Нафтогазі".
Газета Комерсант-Україна отримала службову записку заступника голови правління НАК Валентина Франчука (до січня 2009 - комерційний директор "Укрнафти") главі компанії Олегу Дубині від 3 червня, у якій він запропонував знизити обсяг фінансування газовидобутку на 279,5 млн грн, до 587 млн грн, і зменшити обсяг експлуатаційного буріння на 25 км, а розвідувального буріння - на 35 км. 9 червня пан Дубина зобов'язав керівництво "Укргазвидобування" реалізувати цю пропозицію.
Мова йшла про повне скорочення розвідувального буріння на Веселогоревському, Південно-Коломацькому родовищах і площах Боровій, Котельковській і Верещицькій, сумарні запаси яких становлять 42,3 млрд кубометрів. Як розповів заступник голови правління ДК "Укргазвидобування" Борис Синюк, у середині серпня компанія прийняла рішення поновити фінансування буріння. "Це стало можливим у тому числі завдяки прийнятому Нацкомісією регулювання електроенергетики рішенню щодо підвищення цін газу для населення", - заявив він.
Керуючий партнер адвокатської фірми Astapov Lawyers Андрій Астапов нагадує, що закон "Про надра" і прийняті в 2005-2007 роках накази Мінприроди дозволяють відомству позбавити ліцензій підприємства, що не виконують програми з розробки родовищ, затверджені міністерством.
Втратою родовищ може скористатися компанія "Укрнафта" (контролюється групою "Приват"). Її фінансовий директор Володимир Пустоваров заявив, що "Укрнафта" буде брати участь в аукціоні із продажу ліцензій на родовища, які не в змозі освоїти "Нафтогаз". "Сьогодні існує дефіцит ліцензій, останній аукціон з їхнього продажу проводили два роки тому. Тому ми обов'язково візьмемо участь у конкурсі", - сказав він.
Ініціативу Володимира Литвина підтримали Партія регіонів, блок Литвина і КПУ. "Я впевнений, що його підтримає і більшість депутатів БЮТ. Інакше їм складно буде пояснити електорату напередодні президентських виборів, чому вони проти мораторію на зростання тарифів",- підкреслив Фесенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас