За тиждень до Медведєва в Туркменістані побуває Уго Чавес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За тиждень до Медведєва в Туркменістані побуває Уго Чавес

Енергетика
190
Багатий природним газом Туркменістан 6-7 вересня готується зустріти в Ашхабаді президента Венесуели Уго Чавеса, одного із прихильників ідеї Кремля щодо створення "газової ОПЕК", повідомляє Reuters.
"У тому числі, думаю, із Чавесом будуть обговорюватися питання співробітництва в сфері енергетики", - сказало агентству джерело в уряді, не уточнюючи деталі.
Туркменістан - основний продавець природного газу в Центральній Азії - жив в умовах строгої ізоляції при колишньому лідерові Сапармураді Ніязову, що помер наприкінці 2006 року, пише оглядач агентства. Гурбангули Бердимухаммедов вибрав шлях диверсифікованості енергопотоків, які колись замикалися на трубах Росії.
До початку 2010 року намічено відкрити експорт газу в Китай по споруджуваному газопроводу і збільшити постачання в сусідній Іран.
У липні, після тримісячної зупинки поставок туркменського газу в Росію через аварію, Бердимухаммедов заявив про готовність дати сировину для європейського проекту газопроводу "Набукко". Газпром закуповував тут до 50 мільярдів кубів газу на рік при загальному видобутку приблизно 75 мільярдів.
Тема умов поновлення поставок, - а Москва хоче перегляду умов контракту, - буде обговорюватися під час запланованого на 13 вересня візиту президента РФ Дмитра Медведєва в Туркменістан.
Бердимухаммедов, якого в суботу показало місцеве ТБ, коментуючи очікуваний приїзд Чавеса, сказав, що подібні зустрічі - "гарна основа для подальшого просування взаємовигідного, довгострокового співробітництва, як зі своїми близькими сусідами, так і з партнерами з інших континентів".
Чавес, що відвідав торік Росію, підтримав її в питанні створення союзу газодобувних країн. Венесуела входить у десятку виробників природного газу.
Згідно зі звітом британської компанії BP, Туркменістан за доведеними запасами газу посідає четверте місце (7,94 трильйона кубометрів газу) після Росії (43,30 трильйона), Ірану (29,61 трильйона) і Катару (25,46 трильйона).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас