Банки не залишать у біді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки не залишать у біді

Казна та Політика
2216
Неприємних сюрпризів не буде
Песимістично налаштовані фінансисти не очікують нічого гарного від початку президентської кампанії.
"Війна заяв політиків загострює нервозність резидентів, особливо населення. Це негативний фактор з погляду курсової стабільності, а також відновлення довіри до банківської системи", - вважає Олексій Блінов, економіст Astrum Investment Management.
Не виключено, що події осені-зими поточного року будуть розгортатися точно за сценарієм кінця 2008-го - від панічної втечі вкладників з банків і введення нового мораторію на дострокове зняття депозитів до обвалу гривні та масових спекуляцій на валютному ринку. Для банкірів, яким під кінець року і без того буде скрутно через очікуване зростання неповернень за кредитами, такий розклад може стати фатальним. Кількість фінустанов, які доведеться рятувати, може вирости в кілька разів.
Оптимісти запевняють, що кандидати на посаду глави держави, які знаходяться нині при владі, щоб отримати милість електорату, докладуть максимум зусиль для підтримки економічної стабільності, а головне, курсу гривні, який є для населення індикатором добробуту.
"Ні прем'єрові, ні Президентові розхитування валютного ринку зараз невигідно. Тому, вибори, що наближаються, навряд чи принесуть різкі коливання курсу. Хіба що вони будуть розгортатися за сценарієм 2004 року. Тоді долар може підскочити ще на 0,5-1 грн.", - вважає керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс-Клуб" Микола Івченко.
"Напередодні виборів уряд і Нацбанк будуть докладати величезних зусиль до втримання курсу гривні відносно долара, оскільки це має серйозне соціальне значення. Для банків це позитивний сигнал, адже значна частина їхніх зобов'язань номінована в доларах. Крім того, зазвичай передвиборна кампанія супроводжується залученням капіталу в Україну. Це може позитивно позначитися як на економіці країни, так і на банківській системі", - погоджується з колегою Дмитро Романович, керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії Phoenix Capital.
Хто очолить НБУ
Другий, не менш потужний струс для фінансистів трапиться безпосередньо після виборів. Уже очевидно, що нинішній глава НБУ Володимир Стельмах досиджує у своєму кріслі останні дні і готується до відставки.
"Війна, яку політики вели проти Національного банку, зараз припинена. Однак я не виключаю, що у вересні, разом з активізацією президентських перегонів, вона спалахне з новою силою. На електорат знову можуть намагатися впливати за допомогою спекуляцій навколо НБУ", - заявив в одному з інтерв'ю головний банкір країни.
Позбавленому підтримки Віктора Ющенка Володимиру Семеновичу доведеться піти. Обидва найбільш імовірні кандидати в президенти намагатимуться пролобіювати на цю посаду своїх людей. Хоча не виключено, що при виборі кандидатури головного банкіра країни симпатії Юлії Тимошенко і Віктора Януковича можуть збігтися.
На думку експертів, найбільш високі шанси очолити відомство в нинішнього глави Ради НБУ Петра Порошенка, який марить цією посадою не перший рік. В 2007-р., коли Володимир Стельмах готувався змінити своє крісло в Нацбанку на депутатський мандат, Петро Олексійович досить прозоро натякав, що "вважатиме за честь" очолити Нацбанк. А в січні поточного року, коли Верховна Рада проголосувала за відставку Стельмаха, він досить оперативно заручився підтримкою в парламенті, розчистивши в такий спосіб для себе дорогу в центральний банк.
Реальним конкурентом глави Ради Нацбанку може стати Сергій Тігіпко, який керував банківським відомством під час "помаранчевої революції" і зарекомендував себе як "антикризовий" менеджер. Узимку цього року Тігіпко вже фактично був однією ногою в НБУ - саме його повноваження намагалися відновити депутати, скидаючи в січні Володимира Стельмаха. Правда, нині Сергій Леонідович мітить значно вище - у президентське крісло. Однак, фактично не маючи шансів на перемогу, у підсумку може потрапити в крісло головного банкіра країни.
"Цікаво, що обидва ці кандидати цілком улаштовують як Юлію Тимошенко, так і Віктора Януковича. Саме тому, незалежно від того, хто з них переможе на виборах, у першу чергу будуть обговорюватися саме ці кандидатури", - підкреслив один з банкірів.
Хоча в рукаві у Віктора Федоровича можуть знайтися ще кілька тузів. "Не виключено, що як претенденти на крісло глави Нацбанку можуть розглядатися екс-голова ДПАУ Анатолій Брезвін, екс-заступник міністра фінансів Вадим Копилов і екс-віце-прем'єр Микола Азаров", - вважає керівник відділу секторної аналітики групи компаній "ТЕКТ" Дмитро Томашевський. Правда, у цьому випадку заручатися підтримкою більшості в парламенті буде непросто.
Набагато смутнішими виглядають альтернативні переваги у виборі головного банкіра країни з боку Юлії Володимирівни, мінливої у своїх політичних симпатіях. Якщо не вигорить пролобіювати на посаду глави Нацбанку Тігіпка або Порошенка, Тимошенко може втішитися кандидатурою одного з нинішніх співробітників "другого ешелону" НБУ, яким згодом буде нескладно управляти. У цьому випадку на сцену можуть вийти екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко і чинний заступник Анатолій Шаповалов. Хоча аналітики не скидають із рахунків і кандидатуру нинішнього глави ДПАУ і співвласника Брокбізнесбанку Сергія Буряка.
Банкірів не залишать у біді
Втім, хто б з нинішніх кандидатів не опинився на коні, кампанія з порятунку банківської системи буде продовжена. "Підсумки виборів визначать політичний розклад у країні, а також становище ФПГ, які зможуть підсилити свої позиції. Але ми не очікуємо якихось переділів у фінансовому секторі", - говорить директор аналітичного департаменту інвестиційної групи "Сократ" Костянтин Степанов. Перемістившись із прем'єрського в президентське крісло, Юлія Тимошенко навряд чи відмовиться від програми рекапіталізації, що розгорнулася нині. Іншого виходу не буде і у Віктора Федоровича.
"Хаос, що діявся на фінансовому ринку наприкінці минулого року, коли обрані банки, аби догодити політичним (а можливо, і комерційним) інтересам глави країни, одержували мільярди, не повториться хоча б тому, що зараз ситуацію жорстко контролює МВФ. Фонд не допустить, щоб його транші розбазарювалися на абищо. А без його грошей Україні не обійтися", - підкреслив заступник голови правління одного з банків.
"Підтримка банків державою буде здійснюватися незалежно від персоналії президента. Одержання під контроль найбільших українських банків відкриває перед урядом безліч нових можливостей. У цій ситуації уряду буде вигідно контролювати рекапіталізовані банки, реалізовуючи за їхньою допомогою державні програми", - відзначає Вікторія Кернеш, аналітик ІФ "Інтерфон".
Правда, список претендентів на рекапіталізацію за рахунок держави, так само, як і перелік "мазунчиків", що одержують левову частку рефінансування, може трохи змінитися.
"Усе буде визначатися поточними ситуативними вигодами сторін. У списку банків-претендентів на капіталізацію залежно від кон'юнктури може виявитися будь-який великий банк (точніше, власник банку). Поки відбуваються і втілюються політичні та фінансові домовленості, уливання коштів тривають. Але це нестабільна система, як тільки змінюються пріоритети, відразу ж змінюються і банки-фаворити", - відзначає Дмитро Томашевський.
Галина Степанова
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас