Турчинов пов'язує атаку на гривню з виплатами "Нафтогазу" за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Турчинов пов'язує атаку на гривню з виплатами "Нафтогазу" за газ

Валюта
1816
Падіння курсу гривні на валютному ринку викликане діями спекулянтів, які вкотре спробували зіграти на наближенні терміну великого платежу НАК "Нафтогаз України" за постачання російського газу, вважає перший віце-прем'єр Олександр Турчинов.
"Можете взяти статистку, як піднімається курс: щомісяця, як підходить час НАК розплачуватися, - за два дні до цього підвищується курс, і на цьому заробляють валютні спекулянти", - сказав він журналістам у Києві.
"Ніяких економічних підстав, щоб курс постійно дестабілізувався, крім спекулятивних операцій нема", - заявив перший віце-прем'єр.
За його словами, від дій спекулянтів держава і "Нафтогаз" втрачають сотні мільйонів доларів. "Це антидержавна та антиконституційна діяльність. На жаль, жорсткої реакції НБУ ми не спостерігаємо", - сказав О.Турчинов.
Він ще раз підкреслив, що питання валютного курсу є винятково прерогативою Нацбанку, і уряд не може втручатися в цю діяльність регулятора.
Як повідомлялося, у п'ятницю "Нафтогаз" виплатив російському ВАТ "Газпром", за даними Мінфіну, $667 млн у порівнянні з $605 млн, які компанія, за словами прем'єра Юлії Тимошенко, виплатила за липневі поставки.
Курс гривні на міжбанківському валютному ринку знизився за цей тиждень із 8,5 грн/$1 до 8,8 грн/$1, при цьому в п'ятницю ціна продажу долара впритул наблизилася до 9 грн.
У той же час Нацбанк продовжує втримувати офіційний курс гривні на рівні до 8 грн/$1. Згідно з домовленостями уряду із НБУ "Нафтогаз" купує валюту прямо в Нацбанку за офіційним курсом.
Напередодні президент України Віктор Ющенко назвав основною причиною девальвації гривні незбалансований державний бюджет, дефіцит якого в розмірі понад 30 млрд грн уряд профінансував за рахунок незабезпеченої емісії гривні, на яку погодився НБУ.
У той же час О.Турчинов заявив, що бюджет залишається збалансованим, однак не навів ніяких цифр.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас