Підживлення для націоналізованих банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підживлення для націоналізованих банків

Казна та Політика
1306
Уряд збирається тим банкам, які нещодавно були націоналізовані, дати ще одне джерело фінансування - кошти місцевих бюджетів. Відповідну постанову буде прийнято найближчим часом.
Відповідно до проекту постанови, до двох державних фінустанов - Ощадбанку та Укрексімбанку - уряд пропонує додати банки, які попали під контроль держави у процесі рекапіталізації: "Київ", Укргазбанк і Родовід Банк.
"Ці банки фактично державні, тож логічним буде і на ці фінустанови поширити дію порядку розміщення вільних коштів місцевих бюджетів ", - пояснює виконувач обов'язків міністра фінансів Ігор Уманський.
Нагадаємо, наприкінці січня уряд зобов'язав місцеві органи влади в 2009 році розміщувати вільні бюджетні кошти на депозитах тільки в Ощадбанку та Укрексімбанку. Раніше місцеві органи влади зазвичай відкривали вклади в тих фінустановах, які під час конкурсу пропонували кращу прибутковість.
Після введення Нацбанком у жовтні 2008 року мораторію на дочасне повернення коштів у місцевих органів влади виникли труднощі з поверненням розміщених на депозитах тимчасово вільних бюджетних коштів.
"Вільні залишки деяких наших районних бюджетів були розміщені на депозитах у приватних банках. І ми досі не можемо їх зняти через "вето" НБУ (мораторій Нацбанку зараз поширюється лише на вклади в банках з тимчасовою адміністрацією)", - розповідає глава Кіровоградської облради Микола Сухомлин.
У квітні глава Державного казначейства Тетяна Слюз повідомила, що на депозитах проблемних банків зависло 400 млн. грн. Усього ж обсяг тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів, за підрахунками Держказначейства, становив 1,6 млрд. грн.
Нема на чому заробляти
Зараз Тетяна Слюз та керівники місцевих органів влади не можуть оцінити обсягу ресурсів, які бюджети можуть розмістити в банках. Проте не сумніваються, що цю суму не порівняти з колишніми обсягами.
"Залишки місцевих бюджетів сьогодні спрямовуються до нуля, і органи місцевого самоврядування беруть ще кредити (з єдиного казначейського рахунку) для покриття касових розривів", - розповідає Микола Сухомлин.
За його словами, Кіровоградська область хоча й мала нещодавно невеликий вільний бюджетний залишок - 1,2 млн. грн., але забажала направити його на купівлю медобладнання для інфекційного відділення обласної лікарні. Глава іншої обласної ради - Львівської - Мирослав Сеник повідомив, що і цього року, і минулого область не мала вільних коштів, щоб покласти їх у банк.
На його думку, доцільним є розміщення на депозитах тимчасово вільних коштів у розмірі не менше 5% місцевого бюджету. "У нашому випадку це приблизно 250-300 тис. грн. Розміщувати в банку меншу суму не є доцільним - це кошти на операційні видатки", - говорить Сеник.
З надією на майбутнє
Керівники націоналізованих банків сподіваються на продовження і на наступний рік порядку розміщення тимчасових вільних коштів місцевих бюджетів у банках з державним капіталом.
"Справедливо було б тримати кошти бюджетів саме в держбанках. У період нестабільності в банківській системі це правильне рішення", - вважає тимчасовий адміністратор Родовід Банку Сергій Щербина.
Те, що кількість банків для розміщення коштів збільшено до п'яти, дозволить місцевій владі розраховувати на вигідніші умови з боку фінустанов. Представники місцевих органів самоврядування відзначають, що розміщувати тимчасові бюджетні залишки розумно під ставку, не нижчу від рівня інфляції. Станом на липень рівень споживчої інфляції в Україні склав 8,5% (до грудня минулого року) і не повинен перевищити, на вимогу МВФ, 13% на кінець року. Як повідомили в прес-службі Ощадбанку, фінустанова приймає кошти місцевих бюджетів саме на "підходящих" умовах: 12-18% річних в залежності від терміну.
"Зараз складно сказати, які умови будемо пропонувати ми, але я впевнений, що зможемо скласти конкуренцію Ощадбанку та Укрексімбанку", - відзначає Сергій Щербина.
Володимир Верб’яний
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас