НБУ погарячкував з валютними депозитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ погарячкував з валютними депозитами

Кредит&Депозит
20291
Поки НБУ думає, чи не зобов'язати банки виплачувати відсотки за валютними депозитами тільки в гривні, юристи вже вирішили, що Нацбанк неправильно розуміє суть вкладу, а учасники ринку вважають ініціативу регулятора безглуздою.
"Банківський вклад - це послуга, що надається також і українським банком. А за нашим законодавством послуги повинні надаватися тільки в національній валюті. Поки ми тільки обговорюємо це питання, можливо, дозволимо банкам нараховувати відсотки у валюті, а виплачувати їх у гривні за офіційним курсом", - заявив в.о. голови НБУ Анатолій Шаповалов, коментуючи проект Постанови "Про затвердження змін в Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах і в Положенні про порядок здійснення банками депозитних операцій".
На думку юристів, можливість переведення виплат відсотків за депозитними валютними вкладами у гривню не виходить за рамки правового поля, однак ця норма не повинна поширюватися на вже існуючі депозитні договори. Більше того, на думку адвоката "Волков, Козьяков і партнери" Лесі Ковтун, у НБУ неправильно витлумачують суть банківського вкладу. "Вклад є, по суті, угодою платної позики. А, якщо додержуватися логіки Нацбанку, це повинна бути угода купівлі-продажу послуг клієнта банку, за яку банк розраховується у вигляді процентних виплат. Очевидно, що факт надання послуг вкладником банку відсутній і мова йде про плату банком за користування грішми клієнта", - відзначила вона, додавши, що якщо додержуватися логіки Шаповалова, то наступним сюрпризом від НБУ буде заборона і на самі депозити у валюті.
У той же час, на думку партнера Всеукраїнського адвокатського об'єднання "Альянс" Бориса Теплова, ініціатива НБУ, незважаючи на гадану абсурдність, має під собою досить серйозну юридичну базу. Так, Цивільний кодекс, закон про НБУ і декрет Кабміну від 19 лютого 1993 р. визначають гривню як "єдиний законний засіб платежу на території України" і, якщо в зобов'язанні визначений грошовий еквівалент в іноземній валюті, розрахунки по ньому повинні бути виконані в національній валюті. "Тобто обов'язок здійснювати виплату відсотків за валютними депозитами у гривні закріплений в законодавстві вже досить давно. Інша справа, що заговорили про це тільки тоді, коли це стало потрібно НБУ і банкам", - вважає Теплов.
Банки, у свою чергу, у раціональності рішення сумніваються. "Основне питання буде в курсі конвертації, - пояснює начальник відділу депозитних продуктів OTP Bank Руслан Кравець. - Якщо за курсом НБУ, тоді це буде вигідно банкам. Але клієнт на таку угоду не піде. Навіть якщо рішення буде прийнято, щоб не втратити клієнтів, банки швидко розроблять додаткові програми, за якими клієнтові буде встановлений спеціальний курс для повернення своїх відсотків у валюту. Точно так само як зараз працюють програми за пільговим курсом продажу валюти при розміщенні в них депозиту". Таким чином, вважає він, ініціатива нічого не дасть ні банкам, ні клієнтам, ні НБУ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас