ЄС не боїться залишитися без газу на три місяці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС не боїться залишитися без газу на три місяці

Енергетика
841
Євросоюзу не загрожує повторення газової кризи цією зимою, а без російського блакитного палива Європа зможе обійтися близько трьох місяців - це дозволяють запаси газу країн ЄС, заявив у середу в Брюсселі єврокомісар з енергетики Андріс Пієбалгс.
Андріс Пієбалгс запевнив, що ЄС має намір "зберігати пильність", щоб попередити "будь-які перебої в постачаннях газу". На початку липня Єврокомісія рекомендувала країнам ЄС створити запаси газу на випадок виникнення нової кризової ситуації з його транзитом в Європу через територію України.
Нагадаємо, що в січні нинішнього року через комерційні розбіжності між російською та українською сторонами газ із Росії не надходив до споживачів у ЄС протягом двох тижнів. Через відсутність контракту на 2009 рік Газпром припинив з 1 січня 2009 року постачання Україні, але продовжив поставляти Нафтогазу транзитний газ для Європи. За даними Газпрому, це паливо до європейських споживачів не доходило, і газовий холдинг припинив постачання російського газу в Європу через Україну в ніч на 7 січня. Транзит було відновлено 20 січня після домовленостей, досягнутих на рівні прем'єр-міністрів РФ і України, і підписання контрактів між Газпромом і Нафтогазом України.
За словами Пієбалгса, Єврокомісія у випадку виникнення нової газової кризи готова оперативно направити для його врегулювання газових експертів у Росію та Україну. При цьому єврокомісар визнав, що нова кризова ситуація стала б для суспільної думки Європи справжнім нещастям, і ми (Єврокомісія) не можемо цього допустити.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас