"Нафтогаз" збився з курсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" збився з курсу

Енергетика
1391
"Нафтогаз України" опублікував свою консолідовану фінансову звітність за 2008 рік, складену за міжнародними стандартами. Відповідно до документа, у зазначений період держкомпанія зазнала збитків на 2 млрд. грн. При тому що за 2007 рік НАК втратив лише 66 млн. грн.
Збитки "Нафтогазу" зумовлені головним чином різкою девальвацією гривні в IV кварталі 2008 року (падіння за рік склало 52,5%). Через це, відповідно до звітності, НАК втратив 8,7 млрд. грн. Більша частина суми (5-6 млрд. грн.), за словами аналітика інвесткомпанії "Драгон Капітал" Ольги Сливінської, припадає на переоцінку валютних кредитів держкомпанії.
Виторг "Нафтогазу" за 2008 рік збільшився на 75% - до 53,1 млрд. грн. Аналітик інвесткомпанії Astrum Investment Management Сергій Фурса пояснює це двома основними причинами. По-перше, імпортний газ за звітний період подорожчав з $130 до $179,5 за 1 тис. куб. м. По-друге, "Нафтогаз" відновив реалізацію газу найбільш платоспроможним споживачам - промисловим підприємствам. Це стало можливим після усунення зі схеми поставок блакитного палива компанії "УкрГаз-Енерго".
У той же час підвищення вартості імпортного газу відбилося тільки на тарифах для промспоживачів. Розцінки для підприємств теплокомуненерго, які теж споживають паливо з-за кордону, залишилися на рівні 872,78 грн. за тис. куб. м. Сергій Фурса відзначає, що на компенсацію різниці в тарифах "Нафтогаз" повинен був отримати 8 млрд. грн., але, відповідно до звітності, отримав тільки 6,7 млрд. грн. В основному з цих причин в 2008 році валова рентабельність НАКу знизилася з 15% до 8%.
У звітності НАКу є ще одна цікава стаття доходів, прихованих за назвою "інші". Відповідно до неї "Нафтогаз" заробив не багато не мало - 5,8 млрд. грн. У документі зазначено, що ці кошти отримано в результаті реалізації застави за судовими розглядами. Можна зробити припущення, що в цьому випадку держкомпанія врахувала частину з 9 млрд. куб. газу, які в минулому значилися за "УкрГаз-Енерго" (судові розгляди з цього приводу тривають досі).
Борги зросли втричі
Боргове навантаження НАКу за 2008 рік зросло в 2,8 рази - до 33,7 млрд. грн. Більшість цих коштів були залучені в державних банків (Ощадбанку та Укрексімбанку) у грудні для оплати боргів за газ і поточні розрахунки за паливо. Погашення кредитів держбанків припадає на кінець 2009 року. Проте у звітності зазначено, що "Нафтогаз" пролонгував виплату цих боргів до 2011 року.
Тепер НАК намагається розібратися і з іншими своїми боргами. Відповідно до фінзвітності, держкомпанія намагається реструктуризувати зовнішні зобов'язання на загальну суму $1,6 млрд. З них $500 млн. - це виплата за єврооблігаціями, яка припадає на кінець вересня поточного року. Ймовірно, НАК намагається також домовитися про розстрочку за кредитами з Depfa Bank ($220 млн.), Credit Suisse International ($550 млн.) і Deutsche Bank ($395,2 млн.). Термін погашення цих позик припадає на 2009-2012 роки.
Догодити кредиторам
Ольга Сливінська вважає, що оприлюднення звітності допоможе "Нафтогазу" в переговорах з інвесторами. По-перше, у такий спосіб НАК виконав зобов'язання, взяте під час випуску єврооблігацій, про публікацію своїх фінансових даних (щоправда, зробити це держкомпанія повинна була до 1 серпня). По-друге, фінансова звітність наочно демонструє, що "Нафтогаз" не має коштів для погашення своїх боргів зараз. Хоча уряд і збільшив статутний капітал компанії на 18,6 млрд. грн. Як відзначають в "Драгон Капітал", ці кошти ще не монетизовані. Крім того, НАКу доводиться щомісяця віднаходити кошти для оплати газу, імпорт якого взимку збільшиться.
Вчора стало відомо, що НАК "Нафтогаз України" призначила групу з управління зобов'язаннями банку Credit Suisse дилером-менеджером для здійснення запланованої реструктуризації єврооблігацій на суму $500 млн. і врегулювання фінансових зобов'язань за двосторонніми кредитами компанії.
Раніше в ЗМІ було поширено інформацію, що фінансовим радником "Нафтогазу" обрано зареєстровану на Кіпрі маловідому компанію Squire Capital.
Максим Асауляк
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас