Пенсія Стельмаха як чинник президентських виборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсія Стельмаха як чинник президентських виборів

Валюта
5606
Той факт, що термін повноважень Володимира Стельмаха добігає кінця наступного січня, може зіграти вагому роль у визначенні переможця президентських перегонів.
Голова правління НБУ остаточно йде на пенсію. Кермо НБУ опиняється не просто в інших руках: до керівництва центробанком приходить нова команда - команда нового Президента. Швидше Яценюк стане Президентом, аніж, скажімо, перший заступник Стельмаха, Шаповалов залишиться недоторканним у складі нового топ-менеджменту НБУ.
Тож у логіці дій Володимира Семеновича та його найближчого оточення можна розгледіти й запідозрити які завгодно мотиви, окрім сподівань будь-що лишитися на черговий термін. Розуміння верхівкою НБУ того, що свої кабінети доведеться залишати за будь-яких обставин, може схилити шальки виборчих терезів на користь того чи іншого кандидата. І навряд чи керманичі НБУ діятимуть на користь претендента, до якого відчуває неприховану ідіосинкразію Ющенко. До думки Віктора Андрійовича в НБУ за інерцією ще прислухаються, хоча чим ближче до виборів, тим тонша інерція.
Надзвичайна роль Стельмаха і Ко в передвиборчих перегонах пояснюється просто - НБУ залишається чи є не єдиним кредитором уряду. Як і передбачали експерти, чим глибше засмоктує Україну електоральний популізм, тим прохолоднішими ставатимуть стосунки Києва з міжнародними кредиторами.
Перший дзвінок уже пролунав
Європейський банк реконструкції та розвитку відмовив Укрзалізниці в подальшому кредитуванні компанії - доти, поки держкомпанія не проведе реформування своєї організаційної структури.
Після профспілкового шоу, влаштованого навколо перегляду тарифів на газ для населення й ефектно посиленого рішенням безвідмовного Окружного адміністративного суду м. Києва (того самого, що скасовував Указ Президента України про припинення повноважень ВР шостого скликання та позачергові парламентські вибори), навряд чи активізуватиме співпрацю з Україною МВФ.
Девальвація урядових обіцянок щодо підвищення тарифів на газ для населення та підприємств теплокомуненерго змусить переглянути свої плани щодо України ще одного потенційного кредитора - Європейський Союз, який словами Брюссельської декларації обіцяв кредитувати Нафтогаз, якщо той наважиться на реорганізацію. Зайве нагадувати, що тарифна політика була одним з основних компонентів реформи в газовому секторі.
І далі про Нафтогаз. Той факт, що наглядову раду рекапіталізованого державним коштом Укргазбанку очолив голова правління Нафтогазу Олег Дубина, навряд чи потішить ще одного кредитора України - Світовий банк, фінансова допомога якого є ключовою для проведення рекапіталізації банків. У цьому простежується гіркий символізм - міжнародні фінансові організації своїм коштом допомагають рекапіталізувати державний банк, який потім перетворюється на кишеньковий банк Нафтогазу, який, не дочекавшись підвищення тарифів, безлімітно братиме позики у своєму банку, що його допомогли рекапіталізувати ті, хто вважав приведення внутрішніх цін на газ до рівня імпортного неодмінною умовою оздоровлення Нафтогазу.
Коло абсурду замкнулось. Зневіра й розпач косять ряди кредиторів України. Залишається Нацбанк. І Росія.
Кремлівська позика. Чи лівійська?
Інформація про те, обговорювали чи ні Путін і Тимошенко 1 вересня питання російської позики Україні, рано чи пізно просочиться в медіа. Схоже на те, що за умови припинення кредитування України міжнародними фінансовими організаціями в четвертому, вирішальному, кварталі, кремлівська позика Україні знову окупує перші шпальти. Можливо, офіційно про неї оголосять у жовтні в Харкові на черговій зустрічі ЮВТ та ВВП, і саме переговори щодо виділення Росією кредиту Україні й буде тим елементом "грунтовної підготовки", про яку говорив Путін. Левова частка кредиту може бути спрямована назад у Росію - Газпромові за зимовий газ. Виглядає так, що на той час і бюджет гостро потребуватиме зовнішньої допомоги (знову ж таки, за умови пересихання потоків від МФО) - на убезпечення від боргів із зарплат і пенсій, що можуть утворитися в найнезручніший час: у період між першим та другим туром президентських виборів.
Пошук кредиторів триватиме і на інших, неєвропейських, паралелях і меридіанах - у Лівії, Китаї, державах Перської затоки, як тільки там закінчиться Рамадан.
Кредитор останньої надії
І все ж таки саме НБУ залишається кредитором останньої надії. З бюджетом ставатиме все сутужніше, оскільки проблеми з його наповненням у серпні стали вже очевидними. Цікаво, яку казку цього разу розповість прем’єр, повернувшись від Каддафі, однак джерела УНІАН в уряді свідчать про 30-відсоткове недовиконання прибутків загального фонду державного бюджету в серпні порівняно з планом. Тож від того, погодиться чи ні НБУ монетизувати дефіцит бюджету, залежить значною мірою доля виборів.
Здавалося б, НБУ викупив уже державних облігацій на 26 млрд. грн. з початку року, однак значною мірою це облігації, випущені на рекапіталізацію - спочатку Ощадбанку та “Ексіму”, а потім уже й “Родоводу”, банку “Київ” та Укргазбанку.
Всупереч очікуванням, що НБУ безвідмовно погодиться монетизувати бонди на 18,6 млрд. грн., випущені на поповнення статутного фонду Нафтогазу, регулятор уперто відмовляється це робити - попри багатогодинні вмовляння прем’єром на території НБУ.
Нацбанк безупинно звинувачують у тому, що він не дає кошти на будівництво, сільське господарство і Євро-2012. Якщо НБУ знаходитиме юридичні зачіпки, як обійти вимогу спрямувати сумнозвісні та неіснуючі 9,8 млрд. грн. на мости, стадіони й дороги, на нього із середини вересня буде наслано порчу у вигляді нових депутатських тимчасових комісій.
Якщо "дід" таки повернеться зі своєї чергової довготривалої відпуски, то допомагати стояти на своєму Стельмахові може тільки думка про безтурботну пенсію.
Але за однієї умови - пенсія має надходити банківським переказом за межі України - подалі від гніву нового Президента.
Станіслав Голубенко
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас