Вертикальне вугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вертикальне вугілля

Енергетика
711
Минулого тижня Кабінет міністрів України доручив Міністерству палива та енергетики, Міністерству вугільної промисловості і Міністерству економіки розглянути доцільність створення вертикально інтегрованої компанії на базі найбільш привабливих вуглевидобувних держпідприємств (ДП) “Ровенькиантрацит” і “Свердловантрацит” і енергогенеруючої держкомпанії “Центренерго”.
Ініціатором такого об'єднання виступив гендиректор ДП “Свердловантрацит” Олександр Плювако, котрий вважає, що “вертикальна інтеграція підвищить ефективність виробництва за рахунок зниження витрат і зменшення непрямого оподаткування проміжних продуктів виробництва”. Цю рацпропозицію він озвучив на розширеній нараді Кабміну з питань вугільної галузі. Нарада відбулася 25.08.09 р. (саме за п'ять днів до Дня шахтаря). “Створення такої компанії поставить у однакові умови державний і приватний сектори та дозволить порівняти результати їхньої роботи”, - відреагувала на ініціативу прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко, давши завдання міністерствам відзвітувати по “вертикальному” питанню через два тижні.
Поки про якийсь ефект від створення такої “вертикалі” говорити рано, тому що невідомо, якою буде структура об'єднання і як будуть розподілені потоки збуту. Втім деякі нюанси можна прорахувати вже сьогодні. Сумарний видобуток вугілля обох вугільних ДП у два рази перевищує потреби “Центренерго” (до складу входять 3 ТЕС або 23 енергоблоки, 18 з яких вугільні) в антрациті. В 2008 р. “Центренерго” спалив 6,507 млн т вугілля (весь паливно-енергетичний комплекс країни - 34,386 млн т), тоді як, за словами Єгора Самусенка, аналітика компанії “Конкорд Капітал”, ДП “Ровенькиантрацит” в 2008 р. добуло 6 млн т антрациту, а ДП “Свердловантрацит” - 6,11 млн т. “Таким чином, у пропонованому форматі вертикально інтегрована компанія буде незбалансованою. Навіть у довгостроковій перспективі, коли передбачається збільшення завантаження потужностей генерацій, “Ровенькиантрацит” і “Свердловантрацит” будуть добувати вугілля більше, ніж необхідно “Центренерго”. У той же час Углегорська ТЕС, котра входить до складу “Центренерго”, використовує такі види вугілля, які не видобуваються на шахтах цих підприємств”, - пояснює Самусенко.
Проте, у випадку створення вертикально інтегрованої компанії, головна проблема, на думку аналітиків, буде полягати не в “вугленадлишку” об'єднання. “Основна загроза для ринку вугілля та електроенергії пов'язана з ціноутворенням, оскільки “Центренерго” буде прямо купувати вугілля у двох ДП, для чого, власне, і створюється вертикально інтегрована компанія”, - розповідає Олег Неплях, віце-президент інвестиційно-банківського департаменту компанії Astrum Investment Management.
Річ у тім, що зараз більша частина вугілля на ринку продається через ДП “Вугілля України”, яке закуповує його на шахтах за різними цінами (в залежності від озвученої шахтою собівартості видобутку, що на деяких підприємствах досягає 10 тис. грн. за 1 т), але не дорожче від встановленої державою граничної вартості, і продає його за середніми цінами (залежно від марки) енергетикам. А один вид вугілля, яке є найдешевшим і досить якісним, продають компанії “Вугілля України” саме “Ровенькиантрацит” і “Свердловантрацит” (підприємства декларують собівартість видобутку на рівні 267 і 218 грн. за 1 т відповідно). “Це одні з небагатьох прибуткових вугільних держпідприємств, які не дотуються з бюджету, - говорить Неплях. - Виключення двох цих об'єднань зі схеми вугільного ринку автоматично істотно підвищить середню ціну вугілля ДП “Вугілля України”, а отже, і вартість вугілля для інших теплогенерацій”.
Наталія Шевченко
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас