Гра в футбол на гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гра в футбол на гроші

Казна та Політика
934
Верховна Рада подолала вето президента на закон про фінансування підготовки до Євро-2012 за рахунок коштів Національного банку. Відповідно до закону, НБУ до кінця нинішнього року повинен направити в держбюджет 9,8 млрд гривень за рахунок перевищення кошторисних прибутків над видатками.
Раніше Нацбанк перераховував свої прибутки в скарбницю за підсумками року. Тепер він зобов'язаний видавати гроші трьома траншами - приблизно по 3,27 млрд гривень. Причому перший повинен надійти вже через три робочі дня після набрання законом чинності, другий - до 20 жовтня, третій - до 10 грудня цього року.
Вето депутати подолали не відразу, а лише коли досягли певних домовленостей. Партія регіонів (ПР) відмовлялася голосувати за закон, якщо не буде внесено змін до списку об'єктів, які планується побудувати до чемпіонату.
"Ми вивчили перелік об'єктів, на які хочуть виділити ці мільярди. Серед них - музей визвольного руху у Львові. Яке відношення музей має до проведення чемпіонату Європи?" - заявила з цього приводу член ПР Ганна Герман.
Приклад показовий: під егідою підготовки до чемпіонату органи місцевої влади намагатимуться "освоїти" якнайбільше грошей на об'єктах, які дуже віддалено стосуються спорту. Адже в списку майбутніх видатків опинилися й надання якісних медичних послуг, і будівництво ліній електропередачі, і навіть реставрація цирків. Проте компроміс було знайдено, зміни до списку внесли.
Зокрема, за даними Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, на реконструкцію Національно-спортивного комплексу "Олімпійський" направлено 2,147 млрд гривень замість запланованих 1,5 млрд і додатково виділено 126 млн гривень на благоустрій прилеглої території. Крім того, збільшено фінансування спорудження харківського стадіону на 206 млн - до 452 млн гривень. Всі зміни до списку відстежити поки неможливо, оскільки чиновники ще не закінчили підготовку його нової редакції.
"Президент України категорично не згодний із цим законом", - повідомляє представник глави держави у Верховній Раді Ігор Попов. Але вето подолано, і документ пішов на підпис спікеру ВР. Ющенко має намір оскаржити цей акт у Конституційному суді (КС). Він виступає за підготовку до проведення Євро-2012 за рахунок комерційних банків, тому що фінансування за рахунок коштів НБУ буде сприяти прискоренню інфляції й обвалу курсу гривні.
За словами судді Конституційного суду у відставці Миколи Савенка, до того, як КС прийме якесь рішення, закон буде діяти. Отже, уже в перших числах вересня Нацбанк повинен направити перший транш до держбюджету. У НБУ відмовилися коментувати можливість перерахування першого траншу. На думку партнера юридичної фірми "Ільяшев і партнери" Максима Копейчикова, існуючі юридичні технології дозволять Національному банку не виконувати закон, поки не буде ухвалено рішення КС, і не нести ніякої відповідальності. Приміром, ініціювати подачу на Нацбанк "технічного" позову, під забезпечення якого заборонити НБУ перераховувати гроші до держбюджету.
Думки експертів про можливість Нацбанку отримати потрібні 9,8 млрд гривень розділилися. "Вони непогано заробляють на курсовій різниці. І щоб вийти на таку цифру в прибутках, будуть знижувати вартість гривні щодо долара", - вважає колишній заступник голови НБУ Сергій Яременко.
Начальник аналітичного відділу компанії з управління активами "Діалог плюс" Олександр Подолянко дотримується протилежної думки. Він відзначив, що складно заробити в умовах, коли падають прибутки від розміщення резервів у міжнародних банках.
"Очевидно, доведеться звернутися до емісії", - сказав заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Ігор Львов. Директор департаменту НБУ з зовнішньоекономічних зв’язків Сергій Круглик запевняє, що, з огляду на ситуацію з рефінансуванням банків, неможливо прогнозувати суми перевищення прибутків над видатками. Адже більшість виданих кредитів потрібно пролонгувати. Оскільки повернути їх у зазначений термін банки-позичальники не зможуть, НБУ змушений буде формувати більші резерви під ці кредити, що зменшить його доходи.
"Перевищення прибутків над видатками за підсумками року в розмірі десяти мільярдів - це нереально", - вважає Круглик.
Рада НБУ 22 квітня цього року затвердила перевищення прибутків Нацбанку над видатками за підсумками 2008 року в сумі 7,995 млрд гривень. У червні глава Ради НБУ Петро Порошенко заявляв, що очікує за підсумками 2009-го перевищення прибутків над видатками на суму 8,6 млрд гривень.
Оператори ринку звернули увагу, що навіть у випадку, якщо гроші потраплять до скарбниці, уряд може стикнутися з проблемою їх освоєння. У багатьох об'єктах знову доведеться проводити відкриті тендери. На підготовку одного такого конкурсу, за словами глави спілки громадських організацій "Тендерна палата закупівель за кошти бюджетів усіх рівнів" Владислава Зубаря, необхідно приблизно півтора місяці. "Але якщо Кабмін прийме постанову про прискорену процедуру, без узгодження торгів з Мінекономіки, тоді встигнути можна", - стверджує він.
Дар'я Кутецька
За матеріалами:
expert.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас