Машинобудівники знижують імпорт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Машинобудівники знижують імпорт

Казна та Політика
1423
Але повністю відмовитися від закупівель сталі країні, посипаної кар'єрами й печами, не вдасться - якісна і рідкісна сталь потрібна в багатьох галузях.
В I півріччі 2009 р. порівняно з аналогічним періодом минулого року імпорт металопрокату в Україну скоротився більш ніж на 70%.
За даними "Держзовнішінформ"(ДЗІ), максимальні показники імпорту металопрокату і труб були досягнуті в I півріччі 2008 р. - в Україну було завезено більше 1,1 млн. т продукції. Близько 70% імпорту припало на плаский прокат. Заступник керівника департаменту з питань гірничо-металургійного комплексу ДЗІ В'ячеслав Попов відзначає, що за I півріччя 2009 р. в Україну було імпортовано лише 307,6 тис. т прокату і труб, або 28% від обсягів поставок 2008 р.
Експерти практично одностайно вважають, що різке падіння імпорту було викликано не стільки девальвацією гривні, скільки загальним зниженням попиту. "В Україні виробляється практично весь перелік металопрокату, за винятком якихось рідкісних позицій, тому імпортується тільки те, що треба. І, як правило, вартість "того, що треба" при імпорті значення не має, тому що в кожному разі це треба привозити», - вважає керівник відділу ВЕС корпорації "Вест-Пром" Ярослав Міщенко.
Дані ДЗІ свідчать, що в цілому по Україні найменше падіння припало на катанку (-40,6%), плаский прокат з покриттям (-49,4%) і сортовий прокат машинобудівного сортаменту - коло і шестигранник (-59,1%). За іншими позиціями скорочення імпортних поставок склало від 66% до 92%.
Виріс тільки імпорт арматур (майже на 12%). Приріст був забезпечений у перші місяці 2009 р., коли українські виробники забарилися зі зниженням цін, і незалежні трейдери організували поставки дешевшої продукції з Росії та Білорусі.
Хоча в структурі закупівель деяких трейдерських компаній імпорт досягає 20%, основний обсяг імпорту (до 70%) завозять кінцеві споживачі. Основними імпортерами в 2009 р. є підприємства трубної промисловості (трубна заготівля і штрипс).
У більшості випадків металоторгові компанії імпортують продукцію для забезпечення своєї конкурентноздатності за рахунок більш різноманітних асортиментів продукції на складах. Однак експерти відзначають, що іноді компанії завозять сталевий прокат за замовленням клієнтів.
Директор з маркетингу ВАТ УГМК Руслан Мажинський вказує на специфіку роботи своєї компанії з імпортною продукцією: "Більша частина імпортованої продукції виробляється на закордонних підприємствах корпорації ІСД. Деякі види цієї продукції виробляються і в Україні, але, з огляду на внутрішньосистемний характер поставок, економічно вигідніше здійснювати імпорт».
Практично всі закупівлі здійснюються прямо у виробників або в їхніх збутових структур (торгових домів). Відсутня і системна практика перекуповування імпортного прокату дрібними трейдерами в лідерів українського металоторгового ринку. Адже європейського виробника цікавить не розмір української компанії-клієнта, а обсяг металопрокату, що купується, і платоспроможність замовника.
Тому прямі закупівлі за кордоном здійснюють як великі мережеві металотрейдерські компанії, так і невеликі регіональні торговці.
Вітчизняна продукція не завжди відповідає вимогам, які пред'являють виробники будівельних і покрівельних матеріалів. Тому останніми роками однією з основних позицій імпорту є холоднокатаний плаский прокат, у т.ч. із захисним покриттям (оцинкування або полімери).
Директор з маркетингу ТОВ ТПК Євген Козлов акцентує: "В Україні, на жаль, якісного виробництва оцинкованої сталі і сталі з полімерним покриттям немає. Наявні виробництва не відповідають нашим вимогам. Відповідно, ми використовуємо сировину імпортного виробництва. Нашими постачальниками є провідні виробники Західної Європи (ArcelorMittal, VoestAlpine, Thyssen Krupp)».
У ТПК відзначають, що за їхнім сегментом в I півріччі поточного року обсяг імпорту сировини скоротився на 55%, обсяг внутрішнього виробництва - на 86%. А от ринок у цілому скоротився лише на 40% за рахунок розпродажу залишків минулого року.
Споживачі вже "наїлися"дешевого китайського оцинкування, що іржавіє ще до приходу в Україну, а в якісного прокату з покриттям європейських виробників зовсім інший цінник. Тому деякі учасники ринку чекають запуску нових виробництв оцинкування і прокату з полімерним покриттям, тому що в них напевно будуть більш цікаві цінові пропозиції. Інші експерти сумніваються, що нові виробники зможуть запропонувати конкурентноздатну якість продукції.
За даними ДЗІ, мінімальні обсяги сталевого прокату ввозилися із грудня 2008 р. по лютий 2009 р., і на сьогоднішній день імпортні поставки металопродукції в Україну стабілізувалися. Руслан Мажинський упевнений: "За існуючого ставлення українського виробника до внутрішнього ринку частка імпорту в загальному споживанні не перевищить 15%. Переважно буде завозитися тільки та продукція, що не виробляється в Україні».
Говорячи про можливі зміни на ринку, учасники відзначають, що структура імпорту сталевого прокату буде залежати від бажання і можливостей вітчизняних метпідприємств освоювати виробництво нових видів продукції.
"Обсяги імпорту металопродукції будуть залежати від загального внутрішнього споживання прокату в країні. Цей показник, у свою чергу, тісно пов'язаний із самопочуттям економіки України і, зокрема, з інтенсивністю розвитку інфраструктурних проектів. Ще один важливий фактор - проведення в Україні Євро-2012 у тому обсязі, що був запланований з самого початку. Адже для чемпіонату Європи з футболу потрібні не тільки стадіони, але й сотні інших об'єктів - готелі, дороги та інше", - вважає В'ячеслав Попов.
При цьому експерти відмовляються давати прогноз на найближчі шість-вісім місяців, посилаючись на валютні та політичні ризики. Однак вони впевнені, що збільшення поставок металопрокату з-за кордону можливо лише за загального пожвавлення економіки.
Артем Ільїн/p>
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас