Студенти підвели рієлторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Студенти підвели рієлторів

Нерухомість
8410
Сподівання рієлторів на пожвавлення київського ринку довготермінової оренди житла напередодні початку навчального сезону поки не виправдалися: кількість угод у серпні залишилася на рівні перших двох місяців літа. Зважаючи на те, що база пропозицій агентств і надалі активно поповнюється, а конкуренція між власниками нерухомості загострюється, останні змушені вгамувати свої апетити, на третину знизивши розцінки. Але й це не межа - протягом осені орендні ставки можуть упасти ще на 5-10%: на них вплине подальше зростання пропозиції.
Орендний бум відміняється
Для столичного ринку довготермінової оренди житла кінець літа традиційно вважається найуспішнішим періодом. Протягом останніх років у серпні кількість угод у цьому сегменті, в порівнянні з червнем-липнем, збільшувалася на 20-25%. Рієлтори пов'язували це з напливом до Києва студентів і фахівців, які приїжджали сюди на заробітки. Різкий стрибок попиту, особливо з огляду на ту нестачу квартир для здачі в оренду, яка спостерігалася в минулі роки, давав власникам такого житла можливість непогано заробити: розцінки підвищувалися в середньому як мінімум на 20%. Нинішнього ж року, за словами президента Спілки фахівців з нерухомості України Олександра Рубанова, очікування рієлторів не виправдалися.
"У порівнянні з першими двома місяцями літа, кількість угод у серпні не зросла. Найімовірніше, така ситуація спостерігатиметься й у вересні-листопаді", - прогнозує він.
Хоча даних щодо кількості студентів, які вступили до столичних вузів у 2009 р., поки нема, представники Міносвіти відзначають, що в порівнянні з попередніми роками їх число не дуже змінилося. Зате суттєво скоротився відсоток студентів, які раніше винаймали окремі квартири: через брак коштів у батьків багато з них або переселяється в гуртожиток, або винаймає кімнату в квартирі з господарем. Причому, як відзначив генеральний директор АН "Альянс Брок" Андрій Сокур, якщо в 2008 р. студенти розселялися здебільшого по одному в кімнаті, то зараз орендують їх у складчину - по двоє-троє. "З огляду на те, що на сьогоднішній день вартість кімнати стартує від 500 грн. на місяць, оплатити проживання можна навіть зі стипендії, яка становить близько 550 грн.", - пояснює він.
Не спостерігається також напливу фахівців із регіонів, що в минулі роки вже став традиційним. У рекрутингових компаніях повідомляють, що більшість заробітчан працювала в будівельних фірмах і на виробничих підприємствах, які в умовах економічної кризи змушені були або скоротити обсяги робіт і провести масові звільнення, або зовсім згорнули діяльність. Але навіть ті, кому пощастило знайти роботу в столиці, за прикладом студентів знімають або квартири в складчину, або кімнати, а то й зовсім ліжко-місця за 15-20 грн. на добу, що призвело до розвитку нової для ринку тенденції. Якщо раніше ліжка в квартирах здавали в оренду лише деякі приватники, які знаходили клієнтів на вокзалах, то зараз цей бізнес освоюють і агентства нерухомості. "Попит на таке житло щомісяця зростає на 30%. Тому наша компанія в нинішньому році вперше почала надавати цю послугу", - повідомляє Андрій Сокур. За оцінками "Ділової столиці", на сьогодні у сегменті здачі в оренду ліжко-місць у Києві є понад 100 квартир, серед яких більшість - трикімнатні.
Приїжджі хочуть подешевше
Пропозиція ж квартир в оренду, навпаки, постійно зростає: тільки за останні тижні вона збільшилася на 15-20%, досягши 30 тис. Поповнення баз даних агентств відбувається в основному за рахунок житла, власники якого планували його продати, але відмовилися від цієї ідеї через слабку активність покупців і зменшення вартості. Останнім часом також почастішали випадки, коли через брак коштів родичі селяться в одній квартирі, а нерухомість, що звільнилася, здають в оренду. В результаті, як стверджують рієлтори, пропозиція як мінімум у шість-сім разів перевищує попит, внаслідок чого орендарі отримали величезний вибір, а власникам житла свої апетити довелося вгамувати.
За оцінками Олександра Рубанова, найбільшим попитом зараз користуються недорогі однокімнатні квартири на околиці, на них припадає близько 60% загальної кількості угод. Причому у віддалені райони переїжджають навіть ті квартиронаймачі, які раніше орендували житло поблизу станцій метро або неподалік від центру. В агентствах нерухомості, куди "ДС" звернулася з проханням підшукати найдешевшу квартиру, стверджують, що в столиці житло менше ніж за 2,5-3 тис. грн. винайняти неможливо. Але після проведення власного розслідування (перевіривши оголошення в найпоширеніших інтернет- і друкованих ЗМІ) "ДС" дійшла висновку, що ціна, запропонована рієлторами, дуже завищена. Приміром, орендувати готельку загальною площею 20-22 кв. м (без урахування оплати комунальних послуг) зі старими меблями і без побутової техніки можна за 1-1,2 тис. грн. на місяць, тоді як ще навесні аналогічне житло коштувало 1,8-2 тис. грн.
Найдешевшу ж повноцінну квартиру (кімната 18 кв. м, кухня 7 кв. м, базовий набір побутової техніки і меблів), згідно з даними газети "Авізо", можна зняти за 1,6 тис. на вулиці Гмирі (ст. м. "Позняки"). А на Оболоні, яка завжди вважалася дорогим районом, пропонується чимало апартаментів за 2-2,5 тис. грн. на місяць, оренда яких минулої весни стартувала від 3 тис. грн. Двокімнатні квартири користуються меншою популярністю: за даними рієлторів, їх 30% серед загального числа угод. Але якщо навесні зняти найдешевшу "двійку" можна було за 3 тис. грн., то сьогодні в Деснянському і Дніпровському районах з'явилися пропозиції за 2,3-2,5 тис. грн. У центральній частині міста вартість оренди двокімнатних квартир за півроку не змінилася і починається від 4 тис. грн. на місяць.
Найменш популярними у квартиронаймачів залишаються три- і чотирикімнатні апартаменти, на які припадає не більше 10% ринку. Зняти на околиці міста "трійку" площею близько 70 кв. м із середнім ремонтом та базовим набором меблів і побутової техніки можна практично за ціною "двійки" - лише за 3-3,5 тис. грн. Щоправда, житло за такі гроші пропонується в основному на Лівому березі: в Деснянському, Дарницькому і Дніпровському районах. Приміром, на вулиці Алматинській (Дніпровський р-н) можна зняти квартиру в шістнадцятиповерхівці загальною площею 65 кв. м (житлова - 45 кв. м, кухня - 9 кв. м) за 3,068 тис. грн. на місяць. На Правому ж березі такі квартири позиціонуються лише в бізнес- і еліт-сегментах.
Туманні перспективи
Директор АН "Аякс" Борис Єгіазарян розповідає, що останнім часом виріс попит на квартири без меблів, це лише 2-3% від усієї пропозиції. "Таке житло почали масово знімати під офіси столичні і регіональні компанії, для яких розцінки бізнес-центрів є надто дорогими. Але є й клієнти, які раніше жили у квартирі, купленій в кредит, але не змогли його виплачувати. За домовленістю з банком вони продають заставлену нерухомість, але меблі і побутова техніка залишаються. Тому для винаймання вони підшукують порожнє житло", - пояснив Єгіазарян, додавши, що апартаменти без меблів і техніки на 300-500 грн. дешевші від стандартних пропозицій.
Ще однією тенденцією літа стала практично повна переорієнтація розрахунків у національну валюту - якщо торік у доларах і євро виставлялося близько 60-70% житла, що здається в оренду, то зараз у гривні пропонується не менше 70-80% квартир. Решта апартаментів представлені у високому ціновому сегменті та орієнтовані насамперед на іноземців.
У неформальних бесідах рієлтори визнають, що протягом осені вартість оренди буде зменшуватися, хоч і не дуже. Приміром, у Спілці фахівців з нерухомості України прогнозують, що в порівнянні з серпнем до листопада ставки знизяться на 5-10%, що пов'язано з подальшою стагнацією сегмента продажу на вторинному ринку та зростанням пропозицій житла для здачі в оренду.
"Виходячи з сьогоднішньої економічної ситуації, не варто до кінця року розраховувати на пожвавлення ринку нерухомості. Коли власники житла, яке пропонується в оренду але простоює, зрозуміють, що найближчим часом краще не стане, вони почнуть активніше переманювати один в одного клієнтів за допомогою зменшення цін", - вважає Олександр Рубанов.
Олександра Некращук
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас