Естонія виступає проти будівництва газопроводу "Північний потік" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Естонія виступає проти будівництва газопроводу "Північний потік"

Енергетика
955
Позиція Естонії в питанні будівництва газопроводу "Північний потік" у своїй економічній зоні Балтійського моря з плином часу не змінилася, і країна продовжує виступати проти прокладання цього газопроводу. Про це в інтерв'ю радіостанції "Эхо Москвы" заявив міністр закордонних справ Естонії Урмас Пает.
За його словами, причина такої позиції пояснюється побоюваннями за екологічний стан регіону.
"Загалом, наша позиція не змінилася. І наша позиція така: ми вважаємо, що Балтійське море – все-таки не найправильніше місце для такого великого будівництва. Тож наша основна проблема все-таки пов'язана з екологією", - заявив він.
Він повідомив, що, за даними фахівців, при глибині Балтійського моря максимум 80 метрів уже загинуло 30% його флори і фауни, а "у випадку аварії газопроводу знадобиться 35 років, щоб замінити всю воду в Балтійському морі".
"Тож це дуже тривалий процес, якщо щось трапиться. І будувати понад тисячу кілометрів такої серйозної інфраструктури в морі - це велика робота. І ризики залишаться високими", - сказав міністр.
У.Пает також здивований, чому газопровід не можна було проектувати на суші, "де й перебувають дотепер теж дуже великі труби між Росією і Європою".
Довідка Газопровід Nord Stream (Північний потік) повинен з'єднати Росію і Євросоюз через акваторію Балтійського моря від Виборга до Грайфсвальда (Німеччина). Проект реалізують "Газпром" і німецькі компанії E.ON і BASF.
Для будівництва газопроводу необхідна згода п'яти країн, через води яких він пройде - Росії, Фінляндії, Швеції, Данії і Німеччини. Проти проекту виступає низка країн Балтійського регіону, в тому числі Естонія і Литва, мотивуючи це потенційною загрозою для екології.
Як очікується, перша нитка Nord Stream потужністю 27 мільйонів тонн газу на рік буде побудована до 2011 року, а друга з аналогічною потужністю - до 2012 року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас