"Ъ": В Києві почали добувати будівлі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": В Києві почали добувати будівлі

Енергетика
7106
Уряд Юлії Тимошенко приступив до рішучих дій з перегляду рішень своїх попередників. У п'ятницю співробітниками міліції за підтримки Державної служби охорони та ЗМОП були захоплені розташовані в центрі Києва будівлі загальною площею понад 3 тис. кв. м. Власником приміщень вважається кіпрська Zentax Ltd, яку пов'язують з членами Партії регіонів. У результаті силових дій будівлі були передані НАК "Надра України".
У п'ятницю близько 12.00 до будівель на вулицях Володимирській, 34 і Золотоворітській, 9 (примикають одна до одної) прибули держвиконавець служби Шевченківського райуправління юстиції Києва, близько 20 міліціонерів і приблизно стільки ж цивільних осіб, розповіли в юрфірмі "Василь Кисіль і партнери" (представляє інтереси Zentax).
"Вони вибили ґрати на вікнах і самі вікна і проникли в будівлі, які охоронялися приблизно десятьома охоронцями. Потім прибули додаткові сили ЗМОП, які вивели охорону з будівель", - сказали в компанії. За словами адвокатів фірми "Василь Кисіль і партнери", що були присутні при штурмі, держвиконавець заявив, що перевіряє схоронність будівель, які за рішенням неназваного суду передані під контроль особі, уповноваженій на це Міністерством охорони навколишнього природного середовища. Близько 14.00 основні сили міліції залишили споруди, залишивши в них озброєних співробітників Державної служби охорони.
Пізніше на офіційному сайті НАК "Надра України" було розміщено повідомлення про те, що держвиконавець у присутності представників Шевченківського РУ ГУ МВС, Мінприроди і самої компанії склав акт, яким передав приміщення в управління НАК. В "Надрах" заявили, що в 2007 році під час перебування на посаді голови правління НАК Едуарда Ставицького ним за підтримки голови Мінприроди Василя Джарти були відчужені згадані адміністративні будівлі загальною площею 3,14 тис. кв. м. За даними НАК, ці споруди перейшли під контроль членів Партії регіонів, чиї імена не називаються. Після звільнення урядом пана Ставицького з посади керівника НАК за рішенням Госпсуду Києва на будівлі був накладений арешт, і вони були передані в управління Мінприроди.
Нагадаємо, у минулу середу після засідання уряду Юлія Тимошенко розповіла, що Кабінет міністрів переглянув рішення "Надра України", прийняті під час прем'єрства Віктора Януковича в 2007 році. Зокрема, за її словами, Кабмін передав НАК "Нафтогаз України" 19 ліцензій на розробку нафтових і газових родовищ, які були видані через "Надра України" підприємствам, підконтрольним членам Партії регіонів. Тоді ж Кабмін доручив повернути "Надрам" згадані будівлі, що й відбулося. Крім того, пані Тимошенко заявила, що уряд затвердив план спільних дій Міністерства юстиції, МВС та інших органів держуправління щодо повернення в держвласність міжурядової резиденції "Межигір’я", у якій в 2002 році поселився тодішній прем'єр-міністр Віктор Янукович. Там він живе і зараз.
Едуард Ставицький учора спростував звинувачення НАК "Надра України" про незаконне відчуження майна і ліцензій, які належали НАК і її дочірнім підприємствам. Представники Zentax відмовилися коментувати подальші дії, відзначивши лише, що незаконне проникнення та ушкодження майна компанії грубо порушують право власності.
Олександр Чорновалов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас