Туркменія хоче зменшити залежність від "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туркменія хоче зменшити залежність від "Газпрому"

Енергетика
363
Президент Туркменії Гурбангули Бердимухамедов з недавніх пір проводить прозахідний курс. Його ціль - за допомогою газопроводу "Набукко" зменшити вплив "Газпрому", вважає газета Handelsblatt:
Це важливо і для економіки Німеччини: пострадянський газовий емірат Туркменія взяв курс на зближення із Заходом. У квітні на газопроводі Туркменія - Росія відбувся вибух. Це була єдина артерія для експорту туркменського газу на Захід. Оскільки російська сторона дотепер так і не ліквідувала наслідки аварії, у Туркменії заговорили про акт політично мотивованого саботажу. В Ашхабаді вважають, що в такий спосіб Москва намагається змусити Туркменію і надалі вести справи винятково із кремлівським "Газпромом".
Але президент Бердимухамедов послідовно тримає курс на Захід. У четвер, під час своїх візитів у Туреччину і Болгарію, він ще раз підкреслив, що Туркменія зацікавлена в поставках газу для Євросоюзу по газопроводу "Набукко", який повинен бути побудований за фінансової підтримки Євросоюзу.
У консорціум з будівництва "Набукко" входять австрійський концерн OMV і німецький RWE. Газопровід довжиною 3300 кілометрів планується прокласти в східну Туреччину. Будівництво повинно бути завершено в 2014 році. По ньому в Європу буде надходити до 31 мільярда кубометрів газу на рік.
Німецький енергоконцерн RWE недавно одержав ліцензію на освоєння великого газового родовища "блок 23" на південному сході Каспійського моря. Таким чином, RWE стає великим конкурентом концернів EON і Wintershall, дочірнього підприємства хімічного гіганта BASF. Дотепер вони практично безроздільно панували на ринку природного газу в Німеччині.
Щоб одержати можливість доставки газу в Європу, Туркменія слідом за Казахстаном і Азербайджаном наполягає на визначенні статусу Каспійського моря і звернулася в міжнародний арбітраж. Тим часом Росія та Іран затягують вирішення цього питання. Вони хотіли б залишитися головними транзитними країнами. Тривалі суперечки дотепер блокують прокладання газопроводу з Туркменії в Азербайджан по дну Каспійського моря.
Заступник міністра закордонних справ Німеччини Райнхард Зільберберг підкреслює, що на Заході відзначають кроки на шляху до лібералізації в Туркменії, однак "обмеження свободи зборів, свободи друку і думок" викликають заклопотаність. Проте Німеччина готова внести посильний вклад у перебудову в Туркменії.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас