Тимошенко доручила Мінпаливенерго домовитися з НБУ про продаж "Енергоатому" валюти за офіційним курсом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко доручила Мінпаливенерго домовитися з НБУ про продаж "Енергоатому" валюти за офіційним курсом

Казна та Політика
316
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко доручила міністрові палива та енергетики Юрієві Продану відпрацювати питання можливості продажу Національним банком України валюти НАЕК "Енергоатом" за офіційним курсом для виконання зобов'язань енергокомпанії за зовнішньоекономічними договорами. Про це сказано в пакеті доручень, даних прем'єром профільним міністерствам і відомствам 11 серпня за підсумками розгляду доповідної записки керівника групи радників прем'єр-міністра Віталія Гайдука.
Так, Ю.Продану доручено розглянути можливість надання Нацбанком державним банкам рефінансування для подальшого кредитування НАЕК "Енергоатом".
Також Ю.Тимошенко доручила голові НКРЕ Валерієві Кальченку розглянути питання коректування з 1 вересня статей видатків, закладених у тариф "Енергоатома", з урахуванням зміни курсу гривні до долара по статтях "закупівля свіжого ядерного палива" і "повернення кредитів ЄБРР і Євроатому".
Також при корекції тарифу компанії регулятору доручено врахувати необхідність виконання заходів щодо підвищення безпеки і продовженню експлуатації діючих енергоблоків, а також щодо розширення сховища відпрацьованого ядерного палива на Запорізькій АЕС.
Крім того, у тарифі доручено врахувати витрати, пов'язані з підготовкою до будівництва 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС, повернення зарплати персоналу АЕС на рівень другого півріччя 2008 року, а також збільшення розміру збору за забруднення навколишнього середовища.
Згідно з аналітичною запискою В. Гайдука, у тарифі "Енергоатома" слід додатково передбачити видатки на заходи щодо підвищення безпеки і продовження експлуатації енергоблоків АЕС і розширення сховища ЗАЕС – 330,1 млн. грн., на повернення зарплати персоналу АЕС на рівень другого півріччя 2008 року – 282,8 млн. грн., на збільшення вартості свіжого ядерного палива через курсове зростання – 143,4 млн. грн., на підготовку до будівництва 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС – 42 млн. грн.
Крім того, регулятору рекомендується передбачити в тарифі атомного оператора збільшення плати за забруднення навколишнього середовища на майже 60 млн. грн., а також збільшення податку на землю на 9,3 млн. грн. Як повідомлялося, 13 серпня Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) збільшила тариф НАЕК "Енергоатом" на відпускання електроенергії на 1,5% - до 13,97 коп. за кВт/г.
У новому тарифі "Енергоатома" враховані кошти, які дозволять генкомпанії оплатити видатки на оплату збору за забруднення навколишнього середовища, установлені постановою Кабміну №391 від 24 квітня 2009 року. "Енергоатом" закуповує свіже ядерне паливо у ВАТ "ТВЕЛ" (РФ). При затвердженні тарифу на відпускання електроенергії компанією на 2009 рік НКРЕ враховувала видатки на постачання свіжого ядерного палива виходячи з курсу гривні до долара на рівні 7,5 грн. за долар. З літа ц.р. "Енергоатом" став несвоєчасно виконувати свої зобов'язання за поточними платежами за поставлене паливо з російським контрагентом.
Довідка. ДП "НАЕК "Енергоатом" - найбільший виробник електроенергії в Україні із часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України.
Компанія об'єднує чотири діючі українські атомні електростанції з 15 енергоблоками, а також Ташликську ГАЕС і Александровську ГЕС сумарною встановленою потужністю 14 139,5 Мвт.
На НАЕК "Енергоатом" покладені функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас