Туркменія розпродає російську квоту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туркменія розпродає російську квоту

Енергетика
1569
Президент Туркменії Гурбангули Бердимухамедов здійснює європейське турне, головною метою якого є пошук нових покупців на туркменський газ. Учора він відвідав Болгарію, після чого направився в Туреччину. Про готовність купувати туркменський газ заявляє й Україна. Переговори пан Бердимухамедов проводить напередодні візиту в Туркменію президента Російської Федерації Дмитра Медведєва - щоб зміцнити позиції Ашхабада в газовому торзі з Москвою. Своє європейське турне голова Туркменії почав із Софії.
Учора він провів зустріч із президентом Болгарії Георгієм Пирвановим, за підсумками якої пан Пирванов оголосив, що Болгарія готова закуповувати в Туркменії більше 2,5 млрд кубометрів газу на рік. Причому мова йде про транспортування не по російських газопроводах, а по Nabucco, який ЄС планує запустити в 2014 році.
Бердимухамедов висловив вдячність болгарському колезі "за підтримку ідей Туркменії щодо транзиту енергоресурсів на світові ринки", після чого вилетів у Туреччину, де сьогодні проведе переговори з керівництвом країни. Їхня тема офіційно не оголошується, але за деякими даними, мова також піде про схеми постачання туркменського газу в Європу в обхід Росії.
Задуматися про пошук нових покупців туркменського газу Гурбангули Бердимухамедова змусили події весни цього року. До березня левову частину газу з Туркменії імпортувала РФ. 31 грудня 2008 року "Газпром" підписав контракт на закупівлю в Туркменії газу за європейською ціною $300 за тисячу кубометрів. Але контракт виявився невигідний "Газпрому" через кризу і падіння попиту на газ. У квітні "Газпром" різко скоротив відбір туркменського газу, після чого 9 квітня на трубопроводі САЦ-4 відбувся вибух. На ремонт пішло три дні, але газ із Туркменії Росія не імпортує вже п'ять місяців.
Після цього Ашхабад став активно демонструвати успіхи з диверсифікованості поставок газу. До кінця року буде введений в експлуатацію газопровід у Китай, потужність якого на початковому етапі складе 10 млрд кубометрів на рік, а з кінця 2011 року - 40 млрд кубометрів. Крім того, у грудні буде добудований газопровід в Іран. Днями і президент Віктор Ющенко заявив про бажання почати прямі закупівлі газу в Туркменії - він обговорить ці питання під час майбутнього візиту в Ашхабад.
Втім, більшість проектів принесуть гроші в туркменську скарбницю не швидко. А продаж 10 млрд кубометрів у Китай і ще 6 млрд кубометрів в Іран, як відзначає директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін, не дозволить Ашхабаду в найближчі роки компенсувати втрати від припинення експорту газу через Росію. За розрахунками експерта, тільки за квітень-серпень через простій САЦ-4 Туркменія втратила понад $3 млрд. "Іран і Китай не платять стільки, скільки Європа і скільки цього року пообіцяла Росія", - підсумував пан Корчемкін. Саме тому вихід на європейських споживачів має для Туркменії особливе значення.
Турне Гурбангули Бердимухамедова відбувається всього за два тижні до візиту в Туркменію Дмитра Медведєва. За словами помічника президента РФ Сергія Приходька, головним питанням на переговорах 13 вересня буде саме співробітництво в газовій сфері. Активізація ж Ашхабада на європейському напрямку, на думку Михайла Корчемкіна, саме й покликана зміцнити туркменські позиції напередодні переговорів з Росією.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас