Віктор Ющенко вказав на рішення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віктор Ющенко вказав на рішення

Енергетика
1389
Учора президент Віктор Ющенко своїм указом доручив Кабінету міністрів виконати рішення Ради нацбезпеки та оборони, що стосується брюссельської декларації. Тим часом у документі глави держави передбачено лише незначне посилення статусу "Укртрансгазу", а не виділення компанії зі складу НАК "Нафтогаз України". На думку експертів, українська сторона не квапиться виконувати рішення, передбачені декларацією, через переговори з Росією про умови закупівлі газу. А пізніше ці вимоги можуть бути виконані.
Указом №681 президент Віктор Ющенко вчора доручив Кабміну ввести в чинність рішення Радбез від 5 червня і реформувати газовий сектор в 2010-2011 роках. Документ пропонує уряду вжити заходів з надання доступу третім особам на прозорих комерційних умовах до мережі газопроводів високого тиску і сховищ газу, впровадити прозорі тарифи доступу до газотранспортної системи (ГТС), "що включають належну прибутковість інвестицій", а також забезпечити незалежність оператора ГТС, надавши "Укртрансгазу" можливість розпоряджатися доходами від транспортування та зберігання газу. У прес-службі НАК "Нафтогаз України" коментувати дії глави держави не стали.
Указ президента був підписаний на виконання декларації Кабміну і Європейської комісії, згідно з якою уряд повинен забезпечити незалежність оператора ГТС України. Брюссельську декларацію вкрай негативно оцінила Росія. Прем'єр-міністр Російської Федерації Володимир Путін заявив, що її підписання може привести до одержання країнами Євросоюзу контролю над українською ГТС, і Москва пригрозила переглянути відносини з компаніями ЄС, що інвестують у російську енергетику, а заодно скорегувати плани щодо закупівлі газотранспортного обладнання в Європі.
Керуючий партнер адвокатської фірми Astapov Lawyers Андрій Астапов вважає, що під контроль фінансових інститутів Євросоюзу українська ГТС могла потрапити, тільки якби "Укртрансгаз" був виділений зі складу НАК "Нафтогаз України", став акціонерним товариством і одержав кредити під заставу власних акцій. "Формулювання, закладені в указі, не передбачають подібних дій", - відзначає він.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Михайло Волинець вважає, що Україна може і не виконувати зобов'язання щодо реструктуризації і поділу НАК "Нафтогаз України". "Реструктуризація була потрібна у зв'язку з тим, що 'Нафтогаз' працював собі в збиток, оскільки ніс соціальну функцію і дешево продавав газ. Це турбувало його кредиторів - європейські банки, які давали гроші на модернізацію. Зі збільшенням ціни газу необхідності в поділі компанії нема", - говорить пан Волинець. Максим Шеїн з "Брокеркредитсервіса", навпаки, впевнений, що в майбутньому Україна все-таки реструктуризує "Нафтогаз". "Це нормальна європейська практика. І якщо Україна піде по шляху зближення з Євросоюзом, рано чи пізно Єврокомісія доб'ється реструктуризації", - говорить експерт.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тулуб стверджує, що Віктор Ющенко не квапиться проводити реструктуризацію "Нафтогазу", тому що наближаються переговори про умови закупівлі газу в Росії. "Зараз злити Росію, розкриваючи всі карти, небезпечно", - підкреслює він.
Нагадаємо, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що на рівні керівництва "Газпрому" і "Нафтогазу" іде дискусія про скорочення закупівель російського газу до 33 млрд кубометрів цього року і 25 млрд кубометрів - у наступному. А голова Мінпаливенерго Юрій Продан відзначив, що сподівається на досягнення компромісу в переговорах.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас