Бачення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бачення

Казна та Політика
1392
За словами в.о. міністра фінансів Ігоря Уманського, уряд обговорює ініціативу щодо можливої спеціалізації трьох банків, які були капіталізовані державою. Зокрема, Уманський пообіцяв, що одна з фінустанов буде спеціалізуватися на роботі з іпотечними кредитами.
Швидше за все, мова йде про банк “Київ”, який раніше активно кредитував будівельні проекти. Виникає резонне запитання: навіщо уряду ще одна іпотечна структура, якщо аналогічні функції він планує покласти на Державну іпотечну установу? Зокрема, вивчається можливість надання ДІУ права кредитувати іпотеку прямо, без посередництва банків.
Тим часом всі три рекапіталізованих банки вже отримали нових керівників. Минулого тижня стало відомо про призначення Юрія Маслова на посаду голови правління банку “Київ”. До цього Маслов очолював Одеську дирекцію Укрсоцбанку, а ще раніше -тамтешню філію -ПУМБу. Нагадаємо: відпочатку планувалося, що банк “Київ” очолить Ігор Францкевич, який вже встиг скласти кваліфікаційний іспит у НБУ.
Тепер же Францкевичу предрікають посаду голови правління іншої проблемної фінустанови -“Надра Банку”. Відзначимо, що в банку “Київ”, незважаючи на його націоналізацію, 10 серпня було продовжене на півроку мораторій на задоволення прав кредиторів. Примітно, що на цьому нібито наполіг тимчасовий адміністратор цієї фінустанови Віктор Мироненко.
Цікаво те, що НБУ спробував приховати від громадськості факт продовження мораторію. Проте вже 17 серпня (минулого понеділка) прем'єр-міністр Юлія Тимошенко пообіцяла, що протягом тижня звернеться до НБУ із пропозицією зняти мораторій з банку “Київ”, щоб почати повернення коштів вкладникам банку.
У свою чергу, Маслов відзначив, що, з операційної точки зору, банк повністю готовий до виведення тимчасової адміністрації. “Я вважаю, що це відбудеться наступного (тобто поточного) тижня. Межовий термін - 1 вересня. Це моя думка”, - обережно заявив банкір. Юрій Маслов несподівано повідомив, що, незважаючи на мораторій, банк, виявляється, працює у звичайному режимі - видає і залучає внески.
За словами банкіра, останнім часом банк “Київ” залучив на депозити близько 500 млн грн. коштів юридичних і фізичних осіб. Ці цифри звучать просто фантастично, якщо врахувати, що загальний депозитний портфель банку на 1 липня становив 2,8 млрд грн. У той же час, за даними НБУ, у липні приріст депозитів за банківською системою в цілому склав лише 0,3%. А в проблемному банку “Київ”, якщо вірити Маслову, - майже 18%. Не втратив нагоди похизуватися досягненнями і новопризначений голова правління Укргазбанку Олександр Морозов (екс-голова правління Ощадбанку). За його словами, після рекапіталізації Укргазбанку вдалося залучити від нових вкладників понад 200 млн грн. Крім того, обсяг продовжень старих внесків склав 400 млн грн.
Тим часом у рекапіталізованих банках як і раніше знаходяться нові “скелети в шафі”.
Так, минулого тижня Юлія Тимошенко заявила, що МВС порушило кримінальну справу за ознаками зловживань у банку “Київ”, у тому числі - незаконного зберігання зброї. “У цьому банку була знайдена достатня кількість зброї - цілий арсенал. Причому важкої такої зброї”, - сказала прем'єр-міністр (як з'ясувалося пізніше, мова йшла про нагородний і стартовий пістолети та військову ракетницю).
Крім того, за словами Тимошенко, поки уряд призначав керівника банку, з цієї фінустанови активно вивозилися бухгалтерські документи. 19 серпня міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив про порушення кримінальної справи за фактом розкрадання кредитних коштів на загальну суму близько 2 млрд грн. колишніми посадовими особами “Родовід-Банку”. За словами міністра, в 2007-2008 р. ця фінустанова уклала з низкою фірм кредитні договори під заставу тієї самої земельної ділянки площею 113 га. Власниками всіх цих фірм нібито були підставні особи, і незабаром фірми оголосили про своє банкрутство.
Луценко також повідомив, що при отриманні рефінансування від Нацбанку заставою слугувала ця ж земельна ділянка. Щоправда, у самому “Родовід-Банку” цю заяву відразу ж підкоригували. Мовляв, ініціатором порушення кримінальної справи виступила тимчасова адміністрація. При цьому колишні керівники ні в чому не винні - в усьому винна “група шахраїв”.
Така заява “Родовід-Банку” є логічною, якщо врахувати, що колишній голова правління цієї фінустанови Денис Горбуненко зараз працює в банку, і є, по суті, “правою рукою” нового голови правління Сергія Щербини.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас