Кредити для бізнесу можуть повернутися після 2010 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредити для бізнесу можуть повернутися після 2010 року

Кредит&Депозит
646
Кількість банків, що видають кредити на поповнення обігових коштів, за останній місяць збільшилася до п'яти. Експерти при цьому попереджають, що лише при сприятливому розвитку подій кредитування бізнесу зможе відновитися з початку 2010 року.
За даними компанії "Простобанк Консалтинг", середня ставка за кредитами для бізнесу на поповнення обігових коштів терміном на рік наприкінці серпня склала 30,22% річних. Станом на 26.08.2009 такий продукт пропонують усього п'ять банків з 25 досліджуваних банків: БМ Банк (під реальну ставку 28,92% річних), Індекс-Банк (під реальні 23,92% річних), Прокредит Банк (під реальні 40,62% річних), УкрСиббанк (під реальні 27,77% річних) і Фольксбанк (під реальні 29,85% річних). При цьому кількість банків, що видають інші кредити для бізнесу, - ще менша. Наприклад, кредити на купівлю обладнання видає лише УкрСиббанк, а кредити на купівлю транспорту – УкрСиббанк і Фольксбанк. Проте, ще місяць тому кредити на поповнення обігових коштів видавало всього три банки, а кредити на купівлю авто не видавала жодна установа.
Незважаючи на гадане поліпшення ситуації із кредитуванням, експерти не дуже оптимістичні у своїх прогнозах про поновлення фінансування бізнесу. За їхніми словами, у найкращому разі, банки відновлять видачу кредитів лише в 2010 році. "Якщо не настане друга хвиля кризи, і осінь 2009 року пройде під знаком стабільності, а також будуть видні перспективи зростання економіки – поновлення кредитування стане можливим уже на початку 2010 року. Якщо Україну "накриє" друга хвиля кризи – говорити про повноцінне поновлення кредитування не доведеться ще тривалий час", - вважає Валерій Олійник, заступник голови правління АБ "Діамантбанк.
Втім, навіть після поновлення кредитування не всі підприємці зможуть одержати кредити. "Першими зможуть розраховувати на одержання кредитів суб'єкти підприємництва, які в "докризові" часи могли розраховувати на високі кредитні ліміти, і в умовах кризи показали гарну платіжну дисципліну, - прогнозує Валерій Олійник.
На думку експертів, першими прокинуться кредити на купівлю обладнання, транспорту і на поповнення обігових коштів. "Ми припускаємо, що найбільш затребуваними в найближчому майбутньому будуть кредитні лінії – кредити на поповнення обігових коштів і на купівлю обладнання і комерційного транспорту", - вважає Сергій Міщенко, директор департаменту розробки банківських продуктів Астра Банку.
"Якщо говорити про типи кредитів, то першими стануть доступними кредити на придбання обладнання і розвиток виробництва", - додає Валерій Олійник, заступник голови правління АБ "Діамантбанк.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас