Профспілки відмовили НКРЕ в узгодженні проекту постанови про підвищення цін на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Профспілки відмовили НКРЕ в узгодженні проекту постанови про підвищення цін на газ

Енергетика
348
Спільний представницький орган всеукраїнських профспілок відмовив Національній комісії регулювання електроенергетики в узгодженні проекту постанови про підвищення на 20% цін на газ для населення з 1 вересня ц.р.
Про це журналістам повідомив сьогодні голова Федерації профспілок України Василь Хара, передає кореспондент РБК-Україна.
Він підкреслив, що, на думку профспілок, відсутні економічні обґрунтування для такого рішення і теперішні ціни на газ для населення вже є економічно обґрунтованими. "Якщо відповідно до вимог МВФ приводити вартість вітчизняного газу до ціни імпортованого, то взагалі втрачається логіка розвитку власного газовидобутку в Україні. Тоді навіщо вкладати в це гроші, якщо можна весь газ імпортувати?", - сказав він.
Голова ФПУ підкреслив, що тепер у випадку прийняття НКРЕ відповідної постанови про підвищення цін на газ для населення, у Міністерства юстиції будуть відсутні правові підстави для її реєстрації, що у свою чергу унеможливить набрання чинності цього документа. За словами В.Хари, відповідна норма була закладена два роки тому в тристоронню Генеральну угоду між урядом, профспілками і роботодавцями.
Хара також повідомив, що українські профспілки готують масштабні акції протесту. "Проблема не тільки в цінах на газ. Є багато й інших: проблема робочого місця, проблема зарплати, проблема заборгованості із зарплати, проблема здоров'я. Зараз робоча група розробляє стратегію (проведення акцій протесту). Наші активні дії почнуться після першої декади вересня", - сказав Хара.
Нагадаємо, 24 липня ц.р. НКРЕ прийняла рішення підвищити тарифи на газ для населення на 20% з 1 вересня 2009 р. НКРЕ також вирішила підвищити з 1 жовтня 2009 р. на 20% тарифи на природний газ для підприємств теплової комунальної енергетики.
У червні Кабінет міністрів підготував проект постанови "Про затвердження заходів щодо стабілізації фінансового становища НАК "Нафтогаз України", у якій рекомендував НКРЕ з 1 жовтня 2009 р. переглянути ціни на газ, що поставляється населенню, до економічно обґрунтованого рівня.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас