НБУ: Зниження інфляції за рахунок погіршення рівня життя громадян не може мати довгострокових позитивних результатів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Зниження інфляції за рахунок погіршення рівня життя громадян не може мати довгострокових позитивних результатів

Казна та Політика
1071
Зниження сукупного попиту в результаті зменшення доходів населення та споживання стало однією з основних причин зниження інфляційного тиску в першому півріччі 2009 року, але подальша дія цього фактора не може мати довгострокових позитивних результатів, повідомляється на веб-сайті Національного банку України (НБУ).
"У січні-червні 2009 року реальна заробітна плата в порівнянні з аналогічним показником минулого року зменшилася на 10,1%. Одночасно збільшилася заборгованість з виплати зарплати, обсяг якої в першому півріччі 2009 року збільшився на 37,9%. Зниження інфляції в результаті погіршення рівня життя громадян не може мати довгострокових позитивних результатів для розвитку економіки", - вказується в повідомленні.
Згідно з повідомленням, у другому кварталі 2009 року в реальному і бюджетному секторах економіки усе ще спостерігається напружена ситуація, що створює відповідні ризики для монетарної сфери та вимагає від Нацбанку проведення стриманої грошово-кредитної політики.
Нацбанк нагадує, що реальний ВВП у квітні-червні зменшився на 18% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
"Основними факторами спадної динаміки економічного розвитку в цей період були погіршення зовнішньоекономічної кон'юнктури (через наявність негативних тенденцій у світовій економіці) і істотне скорочення внутрішнього попиту", - відзначається в повідомленні.
При цьому, згідно з повідомленням, спостерігається низький рівень інвестиційної активності: інвестиції в основний капітал у першому півріччі 2009 року в порівнянні з аналогічним періодом 2008 року знизилися на 43,3%.
Як повідомлялося, інфляція в Україні в січні-липні-2009 склала 8,5% (у липні дефляція на рівні 0,1%), а за останні 12 місяців - 15,5%. Уряд зберігає офіційний прогноз інфляції в 2009 році на рівні 9,5%. Однак Нацбанк заявив, що має намір боротися за втримання динаміки споживчих цін цього року на рівні до 13%, що відповідає прогнозам Міжнародного валютного фонду.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас