Юлія Тимошенко виписала "Нафтогазу" ліцензії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юлія Тимошенко виписала "Нафтогазу" ліцензії

Енергетика
831
Для поліпшення фінансового становища "Нафтогазу" уряд передав монополії 19 ліцензій на розробку великих нафтових і газових родовищ. Цей крок укладається в рамки стратегії Кабміну зі збільшення видобутку українського газу для зниження залежності від Росії, вважають аналітики. Втім, ліцензії ще потрібно відібрати в компаній, які одержали право на розробку цих же родовищ.
Кабінет міністрів передав НАК "Нафтогаз України" 19 ліцензій на розробку нафтових і газових родовищ, заявила вчора прем'єр Юлія Тимошенко. За її словами, ці ліцензії через НАК "Надра України" були видані підприємствам, підконтрольним членам Партії регіонів, під час прем'єрства Віктора Януковича в 2006-2007 роках. "Це сотні мільярдів кубічних метрів газу і мільйони тонн нафти. Сьогодні ми не просто повертаємо все це державі, а віддаємо 'Нафтогазу'", - заявила прем'єр. Як відзначив голова Мінприроди Георгій Філіпчук, подальші дії відповідно до рішення уряду будуть здійснювати Генпрокуратура та інші компетентні органи.
Перелік переданих "Нафтогазу" ліцензій у Кабміні і НАК "Надра України" не повідомляють. Георгій Філіпчук учора лише відзначив, що "Нафтогаз" уже одержав дозвіл на розробку Сахалінського газоконденсатного родовища в Харківській області, запаси якого оцінюються в 12 млрд кубометрів газу.
Прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський говорить, що його компанія позитивно оцінює рішення уряду: "За рахунок переданих нам ліцензій ми зможемо збільшити видобуток ресурсів і оборот компанії. Але поки це тільки заява уряду, треба ще одержати дозвіл на розробку". Як відзначило джерело в "Нафтогазі", потенціал цих родовищ дозволить збільшити видобуток газу на 4-5 млрд кубометрів на рік. Зараз обсяг видобутку газу в Україні становить 21 млрд кубометрів на рік.
Учорашнє рішення Кабміну укладається в загальну урядову стратегію, спрямовану на поліпшення фінансового становища "Нафтогазу", збільшення видобутку українського газу і зменшення залежності від Росії, вважає начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн. "З урахуванням зростання цін на газ українського видобутку, згідно із зобов'язаннями, даними Кабміном МВФ, це рішення дозволить 'Нафтогазу' одержати додатковий дохід у розмірі $375-450 млн на рік", - підрахував експерт. "Хоча в 'Нафтогазу' і так досить точок, які він не розробляє через дефіцит коштів", - нагадує замдиректора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев. Втім, у приватного бізнесу інша думка про рішення уряду. "Спроба безпідставного перегляду і скасування ліцензій знизить привабливість України для інвесторів, - заявили в прес-службі ВАТ ЛУКОЙЛ. - Якщо вони чітко все зважили і вирішили забрати ці ліцензії, то на цьому варто зупинитися. І далі продавати ліцензії тільки на відкритих аукціонах, до яких більше ні в кого не буде питань". Але радник прем'єр-міністра, член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима говорить, що відтоку інвестицій у зв'язку з таким рішенням не буде, тому що "не було припливу". "Ми не забираємо бізнес у міжнародних структур", - заявив він.
Партнер юридичної компанії "Ільяшев і партнери" Роман Марченко, втім, відзначає, що компанії цілком можуть оскаржити рішення Кабміну в суді: "Існують законодавчо встановлені підстави для позбавлення ліцензій, і, швидше за все, таких підстав не було. Підприємства з високим ступенем імовірності можуть виграти подібну справу".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас