Гроші ЄБРР на закачування газу Україна може отримати не раніше листопада — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші ЄБРР на закачування газу Україна може отримати не раніше листопада

Кредит&Депозит
274
Кошти Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) у розмірі дещо більше 300 мільйонів доларів для закупівлі НАК "Нафтогаз України" газу для накачування в підземні сховища можуть надійти в Україну не раніше листопада поточного року, оскільки в банку діє досить складна процедура, що займає багато часу, документального оформлення цієї операції.
Про це повідомив а.о. міністра фінансів України Ігор Уманський.
"У найкращому разі, якщо ЄБРР почне дуже швидко працювати, ми дістанемо кошти наприкінці жовтня - початку листопада", - відзначив він, не виключивши, що кошти можуть бути отримані й пізніше.
Разом з тим Уманський підкреслив, що за рахунок цих 300 мільйонів доларів не вдасться істотно поліпшити ситуацію в НАК.
"Той обсяг фінансування, який готовий надати ЄБРР, - дещо більше 300 мільйонів, - ця сума в даній ситуації, м'яко кажучи, "Нафтогаз" не рятує", - сказав в. о. міністра.
20 серпня представник президента з міжнародних питань енергобезпеки Богдан Соколовський заявив, що Віктор Ющенко стурбований тим, що уряд бариться з переговорами щодо залучення кредитних ресурсів міжнародних фінансових інститутів для розрахунків за російський газ для накачування в підземні газові сховища в 2009 році, і вимагає від уряду невідкладно забезпечити офіційні переговори з міжнародними фінансовими інститутами щодо кредитування газу і припинити діалог щодо втягування України в сумнівні офшорні схеми.
Міжнародні фінансові інститути Європи (МФІ) 1 серпня в спільній заяві висловили готовність надати Україні 1,7 мільярда доларів кредиту на закупівлю газу і газові реформи.
Згідно із заявою, ЄБРР може надати до кінця цього року 300 мільйонів доларів для поповнення обігового капіталу на закупівлю газу для накачування в підземні сховища газу, а також надати в 2010 році 450 мільйонів доларів для фінансування інвестиційних програм з реабілітації існуючої системи транзиту газу.
Світовий банк розглядає можливість надати 500 мільйонів доларів у рамках кредиту на політику розвитку для підтримки структурних реформ у газовому секторі, спрямованих, насамперед, на соціальний захист уразливих верств населення і державні закупівлі.
Крім того, Європейський інвестиційний банк підтвердив своє бажання дати довгостроковий кредит на підтримку і загальне фінансування реабілітації та відновлення існуючої системи транзиту газу. Банк готовий надати на ці цілі до 450 мільйонів доларів.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас