Експерти: Для американської промисловості криза ще не закінчилася — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Для американської промисловості криза ще не закінчилася

Казна та Політика
396
Останнім часом експерти і аналітики все частіше говорять про швидке відновлення американської економіки. На це вказують різні статистичні дані і стрімке зростання американського фондового ринку. Проте для промислових компаній США криза ще не закінчилася, передає Reuters.
З одного боку, за підсумками II кварталу більшість промкомпаній потішили інвесторів своїми звітами з прибутку, а індекс, що відстежує акції промислових компаній США, зріс починаючи з березня на 74%. З іншого боку, попит на промислову продукцію все ще знаходиться на рекордно низьких позначках, а кількість промзаказів навіть і не думає зрости.
Яскравий приклад - американський промисловий гігант Emerson. Буквально на початку тижня компанія заявила, що обсяг її замовлень почав стабілізуватися. "Економіка досягла дна", - йшлося у звіті компанії. У свою чергу аналітик Citi Джеффрі Спраг написав в аналітичній записці, що, не дивлячись на перші ознаки стабілізації, промисловий ринок США все ще досить слабкий. "У зв'язку з цим найближчим часом прибутки багатьох американських компаній можуть опинитися під загрозою", - вважає експерт.
Схожої точки зору дотримується і провідний фахівець з інвестицій Harbor Advisory Corp Джек Де Ганн. За його словами, багато американських бізнесменів приготувалися до другої хвилі рецесії. "Не можна говорити про повне відновлення американської промислової галузі. Просто свою справу зробили масштабні урядові вливання, власті США витратили величезні гроші на стабілізацію фінансових ринків", - вважає Джек Де Ганн. При цьому експерт додає, що в найближчі декілька кварталів показник ВВП США буде позитивним, а потім темпи зростання американської економіки знов почнуть сповільнюватися.
Звичайно, деякі економічні дані дають надію на те, що найважчий період кризи залишився позаду. За підсумками липня обсяги промвиробництва в США несподівано зросли, вперше з грудня 2007 р. При цьому наступного тижня буде опублікований індекс ділової активності у сфері послуг (ISM index). Очікується, що його значення також порадує інвесторів і учасників ринку.
З іншого боку, є ряд статданих, який поки лякає аналітиків. Наприклад, витрати на інфраструктуру повинні знизитися за підсумками року приблизно на 4,3%. Та і ціни на промислову продукцію знаходяться на рекордно низьких позначках. Всі ці чинники можуть не найкращим чином позначитися на прибутках промкомпаній США, додають експерти. "Прибутки за підсумками цього і наступного року можуть виявитися нижчими за очікування аналітиків. Поки не варто говорити про повне відновлення американської економіки", - відзначає Джек Де Ганн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас