Підвищення цін на газ для населення з 1 вересня зривається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищення цін на газ для населення з 1 вересня зривається

Енергетика
1420
Підвищення цін на природний газ для населення з 1 вересня 2009 року на 20%, передбачене рішенням Національної комісії з регулювання електроенергетики (НКРЕ), найімовірніше, не відбудеться, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" інформоване джерело в Міністерстві палива та енергетики.
"Це рішення НКРЕ не було погоджено із профспілками, які оскаржили його в прокуратурі. Імовірно, воно не набуде чинності, оскільки до першого вересня узгодження навряд чи відбудеться", - сказав він.
Прем'єр України Юлія Тимошенко, що заявила напередодні в Рівному, що підвищення ціни на газ для населення не буде, у середу, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна" про ймовірність збільшення ціни на 20% з вересня, сказала: "Відносно ціни на газ я ще хочу звернути вашу увагу на те, що це компетенція НКРЕ, і саме вони компетентні давати пояснення".
У той же час у НКРЕ агентству не змогли в середу прокоментувати ситуацію і, зокрема, уточнити, чи зареєструвало Міністерство юстиції постанови комісії про підвищення цін на газ на 20% для населення і підприємств теплокомуненерго.
"Рішення, прийняті в липні, залишаються", - це все, що сказали в НКРЕ.
У прес-центрі НАК "Нафтогаз України" також повідомили, що поки не мають інформації щодо цього.
Як повідомлялося, уряд 10 червня затвердив своїм розпорядженням план заходів на 2009 рік зі стабілізації фінансового становища НАК "Нафтогаз України". У ньому, зокрема, він рекомендував НКРЕ з 1 жовтня переглянути ціни на газ для населення з метою приведення їх до економічно обґрунтованого рівня, який включає в повному обсязі інвестиційну складову для нарощування власного видобутку газу.
Таке підвищення було однією з умов виділення Україні Міжнародним валютним фондом (МВФ) третього траншу кредиту в розмірі $3,3 млрд. За інформацією джерела в секретаріаті президента, НКРЕ прийняло відповідні постанови №811 і №812 про підвищення цін на газ, які були пред'явлені МВФ.
У той же час потім комісія спростувала факт прийняття цих постанов, і лише 24 липня з'явилася її заява про прийняття рішень підвищити на 20% ціни природний газ для населення (з 1 вересня) і для підприємств комунальної теплоенергетики (з 1 жовтня 2009 року). За інформацією джерела в секретаріаті президента, ці постанови мають номери 901 і 902, однак дотепер вони не опубліковані.
НКРЕ здійснює державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій в електроенергетиці і нафтогазовому комплексі, забезпечує проведення цінової і тарифної політики в цих сферах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас