НБУ має намір захистити банки від дострокового вилучення коштів зі строкових депозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ має намір захистити банки від дострокового вилучення коштів зі строкових депозитів

Кредит&Депозит
2424
Національний банк України (НБУ) має намір захистити банки від дострокового вилучення коштів зі строкових депозитів, шляхом внесення відповідних змін у положення про порядок здійснення банками України депозитних операцій з юридичними і фізичними особами, повідомив виконавчий директор НБУ з питань платіжних систем і розрахунків Віктор Кравець.
"Якщо депозит іде на термін, то такий термін повинен витримуватися… Коли підписують депозит на три роки, а через два дні приходять і знімають гроші - то це не депозит, а режим роботи поточного рахунку", - пояснив він агентству "Інтерфакс-Україна" суть пропонованих поправок.
Фінансист пояснив, що НБУ порушив питання про необхідність концептуального поділу поточних і депозитних рахунків і відповідної зміни обліку.
За його словами, у відповідному проекті постанови буде уточнено саме поняття депозиту - зміни торкнуться всіх банків.
При цьому він підкреслив, що пропозиція Нацбанку не суперечить Цивільному кодексу, яким, за оцінкою низки юристів, передбачається можливість дострокового доступу до коштів депозитів (ст. 1060).
Згідно із проектом змін у положення про порядок здійснення банками України депозитних операцій, текст якого розміщений на веб-сайті НБУ, передбачається введення обмежень на доступ до вкладів у випадках, які визначені законом про банки.
"Вкладники банку не мають права вимагати припинення або дострокового виконання зобов'язання банку за договором банківського вкладу (депозиту) у випадках, визначених законом України про банки і банківську діяльність. У цих випадках банк не виконує дії щодо вимоги вкладника", - вказується в проекті документа.
При цьому, у пояснювальній записці до проекту постанови відзначається, що зміни розроблені з метою приведення нормативної бази Нацбанку у відповідність із законом про особливості проведення заходів щодо фінансового оздоровлення банків. Цей закон був прийнятий парламентом у липні-2009 і спрямований на спрощення порядку реорганізації банків, а також на врегулювання питання виконання банками зобов'язань у рамках процедури тимчасової адміністрації.
Закон про особливості проведення заходів щодо фінансового оздоровлення банків передбачає обмеження на достроковий доступ до вкладів лише банків, що реорганізуються, і банків, які працюють у режимі тимчасової адміністрації.
Згідно з повідомленням НБУ, зауваження і пропозиції до проекту поправок до положення про порядок здійснення банками України депозитних операцій приймаються до 21 вересня.
Як повідомлялося, восени минулого року українські банки зіткнулися із проблемою масштабного відтоку депозитів, у результаті чого НБУ ввів мораторій на дострокове повернення банківських вкладів, який фактично діяв у країні з жовтня-2008 по травень-2009.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас