ФРС США буде публікувати дані про допомогу комерційним банкам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС США буде публікувати дані про допомогу комерційним банкам

Казна та Політика
184
Як пише щоденна ділова газета РБК daily, позов на ФРС був поданий після того, як чиновники відмовилися надавати журналістам Bloomberg докладну інформацію про гігантські фінансові уливання в банківський сектор, які влада США здійснює у рамках боротьби із кризою. На кінець минулого тижня ця допомога вже перевищила 2 трлн дол. у рамках одинадцяти різних програм.
"Фінансовим інститутам виділяється безпрецедентна кількість грошей платників податків, а ФРС відмовляється надати хоч якісь деталі. От ми й запитали в суду, чому громадяни США не мають права довідатися, як витрачаються їхні гроші", - говориться в офіційній заяві шеф-редактора Bloomberg News Метью Вінклера. Головний окружний суддя Манхеттена Лоретта Преска встала на бік журналістів, що наполягали на дотриманні закону про свободу інформації (він зобов'язує чиновників оприлюднити ті або інші документи), а доводи ФРС про те, що розкриття цих відомостей може вдарити по ринкових позиціях низки банків, були відкинуті.
"У певних випадках влада може відмовити вам у наданні інформації, як правило, якщо мова йде про національну безпеку, але тут не той випадок. Вони ж не в ЦРУ запитали, на що гроші витрачаються, - поділився своєю думкою із РБК daily адвокат Sullivan & Co. (Маямі) Френсіс Бойєр. - Навіть якщо ця інформація дійсно зашкодить якимсь банкам, це не виправдання. Якщо ви бізнесмен, то можете довідатися в держорганах деяку інформацію про ваших конкурентів (скажімо, з патентного бюро), це теж може "послабити їхню конкурентну позицію", але не відбирає у вас права на інформацію".
Згідно з постановою суду, прийнятою у вівторок, протягом п'яти днів ФРС повинна оприлюднити список одержувачів держдопомоги, інформацію про позики і забезпечення. Це рішення було зустрінуте оваціями не тільки з боку американської медіаспільноти, але й кількох конгресменів.
Тим часом справа "Bloomberg проти ФРС" примітна не тільки як судова перемога журналістів над чиновниками, але і як випадок першого голосного конфлікту між ЗМІ і фінансовим регулятором. До цього були відомі в основному судові процеси між пресою і приватними фінансовими інститутами, на зразок конфліктів в 2004 році між видавничим домом "Коммерсантъ" і "Альфа-груп" або між Financial Times і банком Collins Stewart. Причому в обох випадках ЗМІ виступали не позивачами, а відповідачами: банки звинувачували їх у репутаційному і фінансовому збитку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас