ЄБРР знайшов свою частку у трубі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР знайшов свою частку у трубі

Фондовий ринок
793
Власники найбільшого в Україні виробника безшовних нержавіючих труб Centravis - сім'я Атанасових - вирішили продати частку в компанії Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). В обмін на інвестиції в розмірі 10 млн євро і кредит в сумі 48 млн євро ЄБРР може одержати близько 20% акцій Centravis.
Входження ЄБРР у капітал компанії Centravis знизить її кредитні ризики, відзначають експерти.
ЄБРР може надати фінансування холдингу Centravis, говориться у вчорашньому повідомленні банку. Банк готовий інвестувати до 10 млн євро в акціонерний капітал компанії і дати кредит у розмірі 48 млн євро, з яких 33 млн євро будуть синдиковані двома банківськими групами.
"Це питання буде розглянуто на засіданні ради директорів ЄБРР, запланованому на 22 вересня", - уточнив провідний радник ЄБРР Антон Усов. В Centravis залучення коштів ЄБРР пояснили прагненням "замінити короткострокові кредити довгостроковим інвестиційним фінансуванням".
Холдинг Centravis створений в 2007 році на базі виробничих потужностей і мережі трейдингових компаній групи ЮВІС. Володіє найбільшим в Україні виробником безшовних нержавіючих труб - Centravis Production Ukraine (колишній Нікопольський завод нержавіючих труб). В 2008 році зробив 16,58 тис. т труб, виторг - $257 млн. Centravis на паритетних засадах контролюють Василь Атанасов і його сини Сергій і Юрій. ЄБРР може одержати у власність близько 20% акцій Centravis, підрахували в ІНГ Банк Україна. На думку аналітика ІГ "Сократ" Дмитра Хорошуна, від входження ЄБРР в акціонерний капітал Centravis тільки виграє.
"Це повинно полегшити доступ компанії до фінансових ресурсів ЄБРР, і, отже, суттєво знизити кредитні ризики і компенсувати розриви ліквідності компанії", - відзначають в ІНГ Банк Україна. У той же час умови позики не дуже вигідні Centravis, вважає Дмитро Хорошун: "Кредит буде виданий у євро - більш сильній валюті, ніж долар, у якому Centravis веде звітність і одержує частину виторгу".
Рішення акціонерів Centravis залучити кредит ЄБРР і дозволити банку ввійти в акціонерний капітал компанії може бути своєрідною перестраховкою залучення коштів перед можливим пред'явленням оферти з боку власників облігацій, вважає аналітик Dragon Capital Сергій Гайда. Зараз в обігу перебуває один гривневий випуск облігацій Centravis обсягом 150 млн грн, термін погашення якого наступає у квітні 2011 року. Але умови випуску облігацій передбачають оферту 23 жовтня 2009 року.
"Підтримка ЄБРР дозволить компанії успішно пройти дату оферти, навіть якщо 100% інвесторів пред'являть облігації до оферту", - погоджуються аналітики з ІНГ Банк Україна. За даними ІГ "Сократ", на 30 червня боргове навантаження Centravis Production Ukraine становило 739 млн грн (близько $97 млн), з яких 487 млн грн - короткострокові кредити банків. Крім того, в 2007-2009 роках компанія Centravis планувала реалізувати програму модернізації і розширення потужностей вартістю $115-120 млн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас