Ринок акцій РФ у вівторок скоригувався вниз, статистика зі США додала волатильності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ у вівторок скоригувався вниз, статистика зі США додала волатильності

Фондовий ринок
101
Російський ринок акцій у вівторок скоригувався вниз разом зі світовими майданчиками, статистика, що вийшла надвечір в США, виявилася кращою, за очікування і додала ринкам волатильності.
За підсумками торгів індекс ММВБ склав 1115,85 пункту (-0,42%), індекс РТС - 11003,02 пункту (+0,82%), динаміка цін паперів на біржах виявилася змішаною в межах 0,2-2,3%.
Ф'ючерс на індекс РТС до закриття сесії знизився до базового активу лише на 5 пунктів, що говорить про нейтральні настрої гравців.
На ФБ ММВБ подешевшали папери "Ростелекому" (РТС: RTKM) (-0,3%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (-1,1%), Сбербанку Росії (РТС: SBER) (-0,9%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-2,3%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (-0,9%) і ВТБ (РТС: VTBR) (-1,6%, до 4,37 копійки), причому останні не змогли підтримати навіть новини про офіційно встановлену ціну розміщення допемісії 4,82 копійки за акцію.
У плюсі завершили день акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (+0,1%), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (+0,1%), "Норнікеля" (РТС: GMKN) (+0,2%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (+0,9%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (+1,3%).
Корекцію на світових ринках у вівторок спровокувала Азія, оскільки зменшення прибутку китайських компаній і зростаючі збитки фінкомпаній за кредитами у США підірвали попит на ризиковані активи.
Вранці знижувалися і європейські індекси, однак ближче до вечора "бики" підсилили натиск і ринки вийшли в "плюс" перед виходом у США економічної статистики.
Дані, що вийшли, виявилися кращими, за очікування і підтримали зростання акцій: індекс цін на будинки S&P/Case-Shiller Composite-20 у червні знизився на 15,44% при прогнозах скорочення на 16,3% у річному вираженні (у травні індекс знижувався на 17,1%).
До позитивних новин вівторка також можна зарахувати звістку про те, що президент США висунув главу Федеральної резервної системи (ФРС) США Бена Бернанке на другий термін, що свідчить про незмінність монетарно-грошової політики в майбутньому.
Це ралі досягло піку після виходу в США даних про довіру споживачів - індекс довіри Conference Board у серпні виріс вперше за три місяці й досяг 54,1 пункту порівняно з 47,4 пункти місяцем раніше (очікувалося зростання до 47,9 пункту).
На цій статистиці індекс ММВБ перевищував рівень опору 1130 пунктів, однак потім спекулянти зволіли зафіксувати прибуток, що викликало осідання цін та індексу. Подібна динаміка відзначалася й на світових фондових майданчиках, а також у секторі нафти.
Ціна на нафту WTI відкотилася з максимуму за 10 місяців і до вечора вівторка склала $73,79 за барель (-0,8%). Напередодні ціна жовтневого ф'ючерса на WTI піднялася до $74,37 за барель, що є максимумом на закриття з 15 жовтня 2008 року.
Як відзначає провідний аналітик ІФ "Олма" Антон Старцев, різке зниження китайських фондових індексів і припинення зростання цін на нафту викликали деяке запаморочення серед учасників ринку. Надлишкова волатильність китайських фондових індексів стала звичкою і вже не викликає в трейдерів бажання негайно продати акції на всіх ринках, що розвиваються. У другій половині дня індекс РТС вийшов в "плюс", залишаючи в силі можливу ціль 1200 пунктів. Рух вгору отримав деяку підтримку й після виходу даних за ринком нерухомості США - індекс цін S&P/CaseShiller скоротився менше очікуваного.
За словами аналітика ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслава Клещева, індекс ММВБ продовжує утримуватися вище позначки 1100 пунктів. Якщо при відкритті торгів спостерігалося падіння, то вже через півгодини після початку біржової сесії спекулянти почали грати вгору в спробі закрити ранкові "гепи". Індекс упевненості споживачів у США, що утримував головний ризик для зростання фондових індексів в умовах постійної вкрай напруженої ситуації на ринку праці США, тепер може стати визначальним для фінансових ринків до кінця поточного тижня, вважає він.
За словами аналітика Промзв’язокбанку (РТС: PRSB) Олега Шагова, ринок акцій РФ у вівторок виявився в зоні підвищеної турбулентності, що було пов'язано з його наближенням до значимих рівнів опору і суперечливою динамікою провідних світових індексів ринків акцій. Протягом дня завдяки позитивній динаміці європейських фондових індексів російський ринок зміг відновити втрачені ранком позиції, а потім вийти "у плюс". Серед аутсайдерів ринку у вівторок виявилися акції "Автоваза" (РТС: AVAZ), які відреагували на відставку глави компанії. Зниженням також відзначилися акції "Русгідро" (РТС: HYDR) на тлі повідомлень про те, що відбудовні роботи на Саяно-Шушенській ГЕС сповільнюються, оскільки офіційної версії причин аварії, що відбулася, усе ще немає, відзначає аналітик.
"Ринок продовжує залишатися сильним, консолідуючись у районі 1100 пунктів за індексом ММВБ. Поки помітно велике бажання спробувати вийти звідси вгору. Але самі зростати ми, очевидно, не зможемо, потрібний поштовх ззовні", - вважає керівник відділу продажів ФЦ "Інфіна" Євген Волков.
Аналітик компанії "Атон" Наталія Вигодіна радить звернути увагу на статистику в США в середу, коли вийдуть дані про замовлення на товари довгочасного вжитку і продажі нових будинків. Індекс ММВБ у вівторок закрився нижче опори на рівні 1130 пунктів, найближча підтримка розташована на рівні 1090 пунктів.
За оцінками керівника департаменту довірчого управління "Столичної фінансової корпорації" Кирила Алексєєва, найближчий рівень підтримки за індексом ММВБ перебуває на рівні 1070 пунктів, рівень опору - 1130 пунктів. Другий рівень підтримки за індексом перебуває в районі 1020 пунктів, третій - 980 пунктів. Ринки в максимальних значеннях, і, на думку деяких портфельних керуючих, корекція назріла. Підтвердженням цьому є дані про вихід з ринку багатьох професійних інвесторів, наприклад, розпродаж пакета Сбербанку великим власником - Citi Bank або останні заяви деяких керуючих глобальними фондами, відзначає він.
Американські фондові індекси Standard & Poor's 500 і Nasdaq Composite знизилися в понеділок на тлі несприятливих прогнозів SunTrust Banks Inc. для банківського сектора США.
Підіндекс S&P 500, у розрахунок якого входять акції банків, упав за підсумками торгів на 2,5%, акції всіх компаній, на основі яких розраховується індекс, подешевшали. Голова ради директорів і головний виконавчий директор SunTrust Джеймс Уеллс заявив, що американські банки можуть зіштовхнутися з новими втратами за кредитами, а ситуація в сфері комерційної нерухомості залишиться складною і в 2010 році.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у вівторок знизилися акції "РусГідро" (-5,8%), "АвтоВАЗу" (-5,3% звичайні й -3,6% "префи"), "Соллерса" (РТС: SVAV) (-4,3%), "КАМАЗу" (РТС: KMAZ) (-2,6%), "Акрона" (РТС: AKRN) (-2,5%).
Акції "РусГідро" упали на новинах про те, що компанія надасть нову інвестпрограмму на 2009-2011 р., переглянуту з урахуванням відновлення Саяно-Шушенської ГЕС і прискореного пуску Богучанської ГЕС (РТС: BGES). Також "РусГідро" не виключає проведення додаткової емісії акцій на користь держави.
Папери машинобудівних заводів коригються вниз після зльоту напередодні на новинах про те, що "Ростехнології" створюють холдингову компанію, у яку будуть передані приналежні держкорпорації пакети акцій "АвтоВАЗа" (25%) і "КАМАЗа" (37,8%).
Зросли акції "Магніту" (РТС: MGNT) (+6,6%), "Дорогобужа" (РТС: DGBZ) (+4,5%), "Концерну Калина" (+3,4%), "Північсталі" (РТС: CHMF) (+2,8%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $19,955 млн, у секції RTS Standard обіг досяг $184,39 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод перевищив 65,07 млрд рублів (у лідерах - звичайні акції Сбербанку - 23,4 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас