Експерт: НБУ буде допускати коливання курсу долара на міжбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: НБУ буде допускати коливання курсу долара на міжбанку

Валюта
5325
Національний банк України буде допускати коливання курсу долара на міжбанку з метою збільшення власних доходів, очікує Михайло Сальников, економіст інвестиційної групи "Сократ".
Ці гроші потрібні НБУ для виконання розпорядження уряду, що стосується фінансування підготовки до Євро-2012.
"У поточних умовах основними статтями, за рахунок яких можна отримати задані урядом доходи, є доходи від рефінансування комерційних банків і доходи від валютних операцій. При цьому найбільший потенціал саме в доходів від валютних операцій", - відзначив аналітик у коментарі порталу "Дело".
Експерт підкреслив, що НБУ може і не мати на меті досягти показників доходів, установлених Кабміном. Розпорядження уряду не передбачає санкцій за те, що НБУ не зуміє заробити встановлені суми. Тому, як варіант, можна розглядати сценарій, за якого НБУ просто недовиконає план уряду за доходами, вважає Сальников.
Емісія малоймовірна
Раніше низка експертів висунули припущення, що Нацбанк буде змушений емітувати необхідну суму. А це може призвести до падіння курсу гривні та зростання інфляції. Михайло Сальников вважає, що забезпечення доходів за рахунок емісії можливо, але малоефективно. З одного боку, емісія не є статтею доходів НБУ, міркує аналітик.
Таким чином, емітовані гроші не можуть бути використані для забезпечення вимог уряду.
З іншого боку, емісія може піти на викуп ОВДП і, у такий спосіб забезпечити збільшення доходів за рахунок процентних доходів. Однак ефект від подібного кроку буде мінімальний: адже щоб забезпечити збільшення доходів на 1 млрд грн за півріччя, регулятору доведеться викупити ОВДП на суму 6-7 млрд грн, що становить близько 4% поточної грошової бази.
"Крім того, варто враховувати, що обсяги емісії погоджені із МВФ і навряд чи НБУ піде на емісію для виконання вимог уряду, що з легкістю можна проігнорувати", - говорить Сальников. Сценарій емісії в контексті постанови уряду є малореалістичним, вважає економіст.
Проте, у теорії, якщо емісія відбудеться, то це, безумовно, девальвує гривню, впевнений Сальников. Однак цей фактор повинен розглядатися тільки разом з іншими факторами як то політика регулятора, частота інтервенцій, очікування населення і корпоративного сектора, стан платіжного балансу і т.п., відзначив експерт.
Битва за Євро-2012
Нагадаємо, що 21 серпня парламент подолав вето президента на зміни в держбюджет-2009 у частині фінансування Євро-2012. За відповідне рішення проголосували 384 депутати з 409 зареєстрованих у залі.
Закон передбачає, що НБУ в 2009 р. вносить у державний бюджет крім позитивної різниці, що виникла в результаті перевищення кошторисних доходів над видатками Нацбанку за 2008 р., додаткову поквартальну оплату позитивної різниці, що виникла в результаті перевищення кошторисних доходів над видатками цього року, що приведе до збільшення платежів НБУ в державний бюджет на 9,8 млрд грн.
Відзначені надходження пропонується направити на забезпечення належного виконання заходів з підготовки і проведення в Україні Євро-2012, виділивши їх окремим бюджетним рядком.
3 серпня поточного року Ющенко застосував право вето до зазначеного закону. Президент, за його словами, скористався правом вето, тому що НБУ під час кризи необхідно формувати резерви. Також президент не виключав, що за підсумками 2009 р. НБУ "може зафіксувати збитки". За його словами, якщо НБУ фіксує збитки, то держбюджет повинен їх відшкодувати.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас