Волкер: Фонди грошового ринку послаблюють фінсистему США, необхідні зміни у регулюванні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Волкер: Фонди грошового ринку послаблюють фінсистему США, необхідні зміни у регулюванні

Казна та Політика
290
Інвестиційні фонди відкритого типу, що вкладають кошти в короткострокові зобов'язання грошового ринку, підривають міцність американської фінансової системи і повинні регулюватися як банки, заявив колишній голова Федеральної резервної системи (ФРС) Пол Волкер, що є в цей час радником президента США.
"Банки залишаються функціонуючим серцем фінансової системи, і вони захищені, при цьому зазнають регулюванню, - заявив Волкер в інтерв'ю агентству Bloomberg. - Коли в них є конкуренти, які діють відповідно до інших основних правил, це послабляє фінансову систему".
Взаємні інвестфонди, що вкладають кошти на грошових ринках, уперше з'явилися в 1971 році, і в цей час цей ринок, обсяг якого становить $3,5 трлн, являє собою пул коштів за межами регульованої банківської системи, що надає короткострокове фінансування тисячам компаній і фінансовим інститутам за ставками нижчими від звичайних.
Роль цих фондів в економіці чітко проявилася у вересні минулого року, коли крах одного з них - Reserve Primary Fund, обсягом $62,5 млрд, спровокував відтік коштів інвесторів, у результаті якого ринок комерційних паперів виявився замороженим, відрізавши від фінансування тисячі позичальників.
"Вони є просто величезним джерелом коштів для надійних позичальників, - вважає партнер Treasury Strategies Inc. у Чикаго Ентоні Карфарнг. - Фонди грошового ринку найвищою мірою ефективні і дуже прозорі, при цьому, використання їх коштів дозволяє скоротити вартість капіталу".
Взаємні фонди грошового ринку є найбільшими покупцями комерційних паперів - короткострокових облігацій, що є ключовим джерелом фінансування для бізнесу. На 31 березня вони були власниками комерційних паперів на суму $578,7 млрд, що дорівнює 41%, що перебувають в обігу.
Обсяг комерційних і промислових кредитів, виданих комерційними банками, на 12 серпня становив $1,46 трлн.
Прибутковість комерційних паперів, що випускаються нефінансовими компаніями, у середньому становила на тижні, що завершився 14 серпня, 0,26% річних. За підрахунками Карфанга, компанії переплатили б 0,92%, якби віддали перевагу не випустити папери, а залучити банківський кредит на цей же термін.
Фонди грошового ринку можуть надавати більш дешеве фінансування, оскільки вони не зв'язані регулятивними правилами, включаючи вимоги до страхування депозитів і обсягу резервів по кредитах, які збільшують вартість кредитів, надаваних банками, відзначив Волкер.
За його словами, фонди повинні підпорядковуватися тому ж "регулятивному навантаженню", що й банки.
Діяльність фондів грошового ринку контролюється Комісією із цінних паперів і бірж (SEC) США, яка 24 червня запропонувала зміну правил для цього сектору. 15 вересня робоча група президента США Барака Обами з фінансових ринків опублікує звіт по цьому сектору.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас