Сладо мазо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сладо мазо

Аграрний ринок
1226
Як і прогнозували оператори, з наближенням осені внутрішні ціни на цукор в Україні продовжують зростати. Наприкінці липня - початку серпня в низці регіонів України ціни на цукор у роздробі збільшилися до 7 грн./кг, а в середньому роздрібні ціни на цей товар склали 6-6,5 грн./кг (за даними Державної інспекції з контролю за цінами). При цьому варто звернути особливу увагу на динаміку оптових цін на продукт - до початку серпня вони впевнено “наблизилися” до позначки 6 тис.грн./т. Тому, як говорять аналітики, підстав для стабілізації та зниження роздрібних цін до надходження на ринок цукру нового врожаю (жовтень 2009 р.) немає.
Пошук винних
На прикрість операторів, в уряді України поки дотримуються протилежної думки. На початку серпня прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що “лихоманка” на внутрішньому ринку цукру стала результатом несумлінної роботи двох міністерств - МінАП і Мінекономіки, які вчасно не вжили заходів для стабілізації цін. У результаті Кабмін доручив Аграрному фонду України (АФ) прискорити продаж торговельним мережам цукру за регульованими цінами. На думку уряду, роздрібна ціна продукту зараз не повинна перевищувати 4-4,5 грн./кг. У МінАП, у свою чергу, повідомили, що з АФ уже відвантажено 16 тис.т цукру, а з Держрезерву - 6 тис.т (крім цього укладені контракти на постачання ще 43 тис.т). Разом з тим чиновники вирішили за звичкою “перевести стрілки” на “проклятих” спекулянтів, які монопольно підвищують ціни на продукти харчування першої необхідності. “Зростання роздрібних цін на цукор - це наслідок монопольних проявів на внутрішньому ринку”, - заявив перший заступник міністра агрополітики Юрій Лузан. В унісон йому відреагував і міністр економіки Богдан Данилишин, на думку якого “на ринку цукру існує змова між цукровими заводами”. За його словами, запас цукру в країні на початок серпня становив близько 435 тис.т за середньомісячного споживання 150-160 тис.т (тобто запасу з лишком вистачає до початку сезону цукроваріння).
Міністр вважає, що з урахуванням собівартості виробництва цукру в 2008/09 МР (3,5 грн./кг) роздрібні ціни продукту повинні перебувати на рівні 4-4,3 грн./кг, і саме на цей рівень цін орієнтується уряд при здійсненні інтервенцій. “Закликаю населення не витрачати зайві гроші на купівлю цукру в спекулянтів”, - підкреслив Данилишин.
До речі, в Антимонопольному комітеті України підтвердили, що слова державних високопосадовців не порожній звук - відомство дійсно почало розслідування діяльності оптових торговців цукром і великими торговельними мережами. “Підвищення цін на цукор з великою ймовірністю пояснюється суб'єктивними діями окремих учасників ринку. Попередні результати розслідування вже дають підстави для розгляду питання про порушення найближчим часом справи за ознаками порушення конкурентного законодавства”, - заявив в.о. голови АМКУ Олександр Мельниченко.
Контраргументи
Однак, як говорять фахівці, свої оцінки уряд будує на неправильних даних. Наприклад, Алекс Ліссітса, президент Асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”, стверджує: “Пошук ворогів-монополістів серед операторів був передбачуваним. Держава не прислухалася до прохань переглянути баланс цукру в країні і вчасно дозволити імпорт цукру-сирцю в Україну. Розповідати ж тепер про те, що в нас немає дефіциту, і починати шукати елементи монопольної змови, як мінімум, неетично”. Нагадаємо: ще на початку літа 2009 р. аналітики попереджали, що запаси цукру в Україні практично вичерпані.
Дефіцитний або навіть нульовий баланс ринку (судячи з розрахунків Мінекономіки) є вкрай негативним сигналом для ціноутворення. Спростовує висновки уряду про можливість цінової змови великих операторів і Володимир Григоревський, виконавчий директор ВАТ “Цукровий союз “Укррос”: “Запаси нашого цукру незначні, і ми ніяк не можемо вплинути на ціноутворення на ринку”. Крім того, за словами Григоревського, вже пізно розраховувати і на те, що ринок можна стабілізувати за рахунок ввезення сирцю. “З урахуванням вартості цукру-сирцю на міжнародних ринках, а також вартості його доставки і переробки в Україні, ціна на тростинний продукт була б вищою, ніж внутрішні ціни на бурячний цукор”, - стверджує цукровар.
Викликає сумніви в операторів і можливість стабілізувати цінову ситуацію на ринку за рахунок державної інтервенції. По-перше, представлені МінАП дані про відвантаження цукру з Держрезерву і АФ і про укладені контракти суперечать даним НАСУ “Укрцукор” про те, що сумарні запаси цукру в цих держсховищах не перевищують 50 тис.т. По-друге, за розрахунками самого ж Данилишина, 50 тис.т - це лише третина місячного обсягу споживання продукту, і, як говорить Володимир Григоревський, “того обсягу цукру, яким володіють Аграрний фонд і Держрезерв, недостатньо для того, щоб значним чином впливати на цінову політику на ринку”.
Прогноз
Втім, оператори схиляються до думки, що реальна стабілізація ринку цукру в Україні буде можлива тільки з початком нового сезону цукроваріння і збільшення пропозиції продукту. Тоді, на думку Андрія Руденка, генерального директора ТОВ “Рідний продукт”, “ціни на цукор, найімовірніше, знизяться не менш ніж на 10%, і, цілком можливо, в опті ціна 1 кг цукру складе менше, ніж 5 грн”. З аналогічним прогнозом виступає і Володимир Григоревський: “Ми припускаємо, що з початком сезону цукроваріння в 2009 р. і з появою цього цукру на ринку ажіотажний попит спаде, і оптова ціна на цукор установиться на рівні 5 грн./кг”.
Таким чином, фахівці, прогнозуючи стабілізацію, зовсім не очікують зниження ціни до торішнього рівня, і встановлена урядом “планка” - 4-4,5 грн./кг у роздробі - так, зважаючи на все, і залишиться недосяжною. Питання лише в тому, чи не є навіть ці висновки занадто оптимістичними. Адже, за словами голови НАСУ “Укрцукор” Миколи Ярчука, тільки собівартість виробництва бурякового продукту восени 2009 р. складе не менше 5-5,5 тис.грн./т. Та й оцінки МінАП щодо врожаю цукрового буряка не дуже втішні: валовий збір очікується на рівні 12 млн т (на 20-25% нижче, ніж колишні прогнози). “У результаті дефіцит цукру в майбутньому, за найскромнішими підрахунками, складе 360-400 тис.т”, - попереджає пан Григоревський. Проблема лише в тому, що в МінАП розраховують, що в 2009/10 МР галузь “зварить” тільки 1,5 млн т цукру, і це при потребі внутрішнього ринку 2 млн т і нульовому перехідному запасі!
Крім того, як говорить Алекс Ліссітса, вже зараз держава заклала “міну уповільненої дії” під “солодкий” ринок. “Дотепер не виплачено ні копійки дотацій під посів цукрового буряка врожаю 2009 р. Якщо дотації (750 грн./га) не будуть виплачені в найближчі два тижні (період підготовки ґрунту під урожай 2010 р.), це призведе до подальшого скорочення посівів і виробництва в майбутньому”, - констатує Ліссітса. Ця обставина, безсумнівно, стане одним з факторів, які будуть робити “підвищувальний” тиск на ціни вже з початку 2010 р., коли будуть озвучені перші негативні прогнози за ринком.
Можливим “пом'якшуючим” фактором, на думку Андрія Руденка, у майбутньому МР стане імпорт готового цукру з Білорусі. “Там зараз надлишок цукру, і білоруси зацікавлені в його експорті. В Україні ж ввезення готового цукру поки не квотується, тому ми очікуємо надходження білоруського цукру в Україну вже найближчим часом”, - говорить пан Руденко. Внаслідок цього, на його думку, цілком імовірно, що наприкінці 2009 р. ціни на цукор в опті все-таки встановляться на рівні 5,5-6 грн./кг.
Залишки гіркі
Мінекономіки оприлюднило проект змін у Закон “Про державне регулювання виробництва і реалізацію цукру”, який передбачає обов'язкове декларування залишків цукру суб'єктами господарювання. Як визнали в міністерстві, значні коливання цін на цукор багато в чому викликані відсутністю достовірної інформації про наявні залишки продукту, що заважає ефективному регулюванню цього ринку і є приводом для різних спекуляцій. Оператори висловлюють побоювання, що новий механізм може стати ще одним інструментом адміністративного тиску на виробників і реалізаторів. Разом з тим вони не заперечують, що протягом багатьох років емпіричні і кон'юнктурні оцінки балансу ринку цукру в Україні призводили до його дестабілізації.
Михайло Дикаленко, Еліна Московчук
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас