Джозеф Стігліц заявив, що світ потребує нової глобальної резервної системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джозеф Стігліц заявив, що світ потребує нової глобальної резервної системи

Валюта
642
Нобелівський лауреат Джозеф Стігліц заявив, що долар "має високий рівень ризику" і його роль світової резервної валюти зараз є сумнівною, повідомляє Bloomberg.
Сьогодні на конференції в Банкоку Стігліц заявив про те, що світ потребує нової глобальної резервної системи. Підтримка щодо цього питання від таких країн, як Китай, повинна забезпечити регулярні дискусії на цю тему. "На сьогодні резервна система перебуває в процесі "зношування", - сказав Стігліц. - Долар не є гарним притулком для збереження вартості. Зараз долар не приносить майже ніякого прибутку і має високий ступінь ризику".
"Політики в США і Європі наповнили світову економіку надлишковою ліквідністю, що може призвести до створення спекулятивної бульки на деяких ринках через обмежені можливості для інвестицій", - відзначив нобелівський лауреат. Він сказав, що не впевнений в озвученій Федеральною резервною системою готовності знижувати рівень ліквідності якщо в тому буде потреба.
Стігліц вкотре висловив упевненість у краху капіталізму американського стилю. На його думку, світова фінансова система працювала тільки через кількаразові державні втручання, що рятувало ринки і обмежувало ризики. Як між собою поєднуються "американський варіант капіталізму" і державне втручання в економіку в подібних розмірах, Стігліц не пояснив.
Професор Колумбійського університету відзначив, що більше колективних дій необхідно робити на глобальному рівні для подолання кризи і висловив співчуття, що група G20 повільно рухається вбік вирішення фундаментальних проблем, таких як слабкість сукупного попиту.
Міністри фінансів і центральних банкірів із країн G20 повинні зустрітися в Лондоні на початку вересня.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас