Небезтурботне літо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Небезтурботне літо

1164
Минули часи юних романтиків, готових піднімати цілину, будувати дороги і працювати провідниками, щоб хоч одним оком поглянути на Уральські гори. Нинішні студенти набагато раціональніші й прагматичніші. Вони хочуть заробляти гроші, не відходячи від комп'ютера. Нинішнє покоління добровільно загрузло у Всесвітній павутині, черпаючи натхнення і гроші на віртуальних просторах. Але, на жаль, цього року багатьом довелося звернути увагу на традиційні студентські "підробітки": у фаст-фудах, промоутерських компаніях і т.д.
Post jucundam juventutem...
"Досить велика кількість студентів кинулися в ІТ-бізнес. Це дозволяє молодим людям не залежати від одного роботодавця і отримувати досвід підприємницької діяльності. Більшість студентів мають підробіток, створюючи сайти, працюють системними адміністраторами неповний робочий день, беруть участь у розробці програмних продуктів. Також стрімко поширюється інтернет-бізнес, так званий "манімейкінг". Молоді люди розвивають свої інтернет-проекти, сервіси і блоги і отримують гроші від розміщеної на них реклами", - розповіла Галина Морозова, директор консалтингової компанії Capital Human Resources. Так, за словами Ігоря Сівковича, координатора порталу cv-job.kiev.ua, у сфері високих технологій працевлаштовані близько 12-15% від загальної кількості працюючих студентів.
Однак в цій сфері почуваються впевнено лише ті, хто встиг "розкрутити" свої проекти задовго до кризи, набув досвіду роботи в софтверних компаніях або заробив репутацію на віртуальних біржах праці.
"Новачкам", які вирішили заробити в Інтернеті, не вдасться витримати конкуренцію з досвідченими фрілансерами, матеріальні запити яких теж знизилися в рази", - повідомив Сергій Гроцик, HR-консультант і професор одного з київських вузів. Прагнучи покращити своє матеріальне становище, що похитнулося, профі готові працювати над разовими й низькооплачуваними проектами, завдяки яким раніше удосконалювали свою майстерність юні програмісти і дизайнери.
Втім, за прогнозами Ігоря Сівковича, аутсорсингові компанії, які працюють із українськими програмістами, восени відновлять активну діяльність із залучення студентів старших курсів. "Скорочувати витрати розробники ПЗ будуть за рахунок залучення дешевшої робочої сили. І наші фахівці щодо цього завжди були для них ласим шматочком", - вважає Сівкович.
Сучасні студенти мають значно вищий рівень володіння іноземними мовами, ніж ті, хто закінчив вуз три-п'ять років тому. Тому більшість займаються перекладами і репетиторством. Але й у цій сфері попит на подібні послуги значно знизився. "Торік я проводила вісім-десять занять на тиждень. Нерідко мені доводилося відмовляти бажаючим вивчати англійську мову. Зараз я проводжу не більше чотирьох-п'яти занять, і майже половина моїх клієнтів - ті, хто відмовився від послуг дорожчих репетиторів", - розповіла Євгенія Поковаліна, студентка Київського лінгвістичного університету.
Тому в нинішні смутні часи більшість студентів не нехтують нелегким заробітком розклеювачів оголошень, офіціантів, продавців сезонних товарів. "Кількість студентів, які бажають отримати підробіток, за останні півроку значно збільшилася. Якщо раніше нам було складніше підбирати персонал, то зараз це вже не проблема. Найбільш привабливими для студентів залишаються вакансії промоутерів, кількість яких дещо скоротилася внаслідок того, що компанії використовують маловитратні способи просування", - розповіла Оксана Крамушкіна, фахівець із підбору персоналу КА "Юса".
Цю інформацію підтвердив і Максим Муровайко, фахівець зі зв'язків із громадськістю порталу rabota.ua: "Цього літа вакансій для студентів не побільшало, у той час як кількість охочих зайняти їх збільшилася". При цьому, за словами Муровайка, оплата праці як сезонних, так і постійних працівників знизилася в середньому на 25-30%, а в деяких галузях, приміром, у будівництві, і до 40%.
"Ще рік тому більшість великих роботодавців "замовляли" студентів пачками. Але тепер у тих же роботодавців таких вакансій не більше двох-трьох", - розповіла Галина Морозова.
Непростий вибір
Не змогли реалізувати свої плани й ті, хто розраховував попрацювати в офісі, "підмінюючи" секретарів, офіс-менеджерів, маркетологів і бухгалтерів, які пішли у відпустку . За словами Кирила Боханова, керівника Центру працевлаштування студентів КНУ ім. Т.Г.Шевченка, цього року роботодавці не зверталися з подібними пропозиціями. Втім, цілком можливо, що тенденція, яка спостерігалася взимку (коли кількість вакансій для студентів зросла за рахунок компаній, які мали на меті знизити витрати і які залучали їх для виконання некваліфікованої роботи), буде відзначена і восени поточного року.
"Був період, коли невеликі вітчизняні компанії, які раніше не брали участі в програмах стажувань і залучення молоді, раптом почали запрошувати студентів на вакансії фахівців бек-офісу", - розповіла Оксана Крамушкіна. При цьому учнівській молоді доведеться конкурувати з фахівцями - звільненими або відправленими в неоплачувані відпустки. А єдине, що можуть протиставити їм студенти, - низьку ціну свого вільного часу.
Однак далеко не завжди самі студенти готові серйозно ставитися до своєї роботи. "Проблема молодих людей без досвіду роботи і студентів, зокрема, полягає в недостатній відповідальності. Вони сприймають це своє сьогоднішнє місце роботи як "чернетку" своєї кар'єри: не сподобалося - перепишу заново, не захочу - не прийду сьогодні на роботу, адже друзі покликали на пляж", - поділився спостереженнями Сергій Гроцик.
Великі компанії, кадрова політика яких будувалася на залученні молодих людей ще зі студентської лави, частенько вирішували цю проблему методом "природного добору", безпосередньо на робочому місці оцінюючи потенціал стажиста. І дійсно, цей спосіб цілком виправдував себе. "Однак, з огляду на те, що кількість вакансій різко скоротилася, зараз з'явилася необхідність здійснювати більш цілеспрямований і ретельний вибір уже на етапі першого знайомства", - повідомила Оксана Крамушкіна.
У підборі молодих людей є своя специфіка. Традиційні питання про досвід роботи, аналіз виробничих ситуацій, успіхів і невдач - тут неможливі. Марні й настільки улюблені "ейчарами" професійні тести і кейсові методи. Та й психологічні методики нерідко дають збій. Адже, як відомо, багато рис особистості формуються й набувають стійкості лише до 25 років. Тому визначити, наскільки благонадійним і відповідальним виявиться парубок з "нульовим" досвідом - завдання не з легких. Щоб вирішити цю проблему, Сергій Гроцик радить ретельно з'ясовувати всі подробиці біографії претендента на вакансію. "Це допоможе точніше визначити, що стоїть за бажанням працювати - матеріальна необхідність, установка на професійне самовдосконалення або просто примха", - вважає Гроцик.
А для підстрахування завжди бажано мати в резерві двох-трьох студентів "на заміну". Адже навіть досвідчені рекрутери зізнаються, що оцінюючи молодих людей без досвіду роботи, вони помиляються набагато частіше, ніж при підборі досвідчених фахівців.
Правила диктує ринок
І все-таки майбутні фахівці з інформаційних технологій влаштовуються в софтверні компанії, юні журналісти знаходять себе в молодіжних і розважальних інтернет-виданнях, юристів і економістів бажають бачити серед своїх співробітників колекторські й аудиторські фірми, як розповів Кирило Боханов. Саме в цих сферах студенти залишаться найбільш бажаними працівниками і в найближчому майбутньому.
Готові брати на роботу студентів туристичні й страхові компанії. Але розраховувати навіть на мінімальний оклад не доводиться - практично скрізь пропонується робота "на відсоток" від заробітку - у середньому на таких умовах він може скласти 1000-1500 грн. щомісяця. Аналогічні пропозиції, за словами Оксани Крамушкіної, надходять і від торговельних компаній. За її прогнозами, вигідна для роботодавця ситуація може тривати кілька років, тому що ринок праці реагує на економічні зміни з деякою затримкою.
Тому експерти радять молодим людям не поспішати хапатися за будь-яку роботу. "В умовах кризи, коли роботу втратили досить кваліфіковані фахівці, молодим людям варто присвятити свій вільний час навчанню, замість того щоб займатися пошуками низькокваліфікованої роботи. Додаткові знання за фахом можна отримати на бізнес-тренінгах і семінарах, які зараз стали цілком доступні. Ці зусилля окупляться трохи згодом - після закінчення вузу, коли людина прийде на своє перше місце роботи", - вважає Тетяна Кучерук, керівник проекту, рекрутингова компанія CareerGuide.
"Тож найближчим часом умови відбору студентів стануть жорсткішими, оплата буде меншою, а вимоги зростуть", - вважає Оксана Крамушкіна. І це залишає надію, що найдіяльніші й цілеспрямовані молоді люди зможуть професійно реалізовуватися, не чекаючи "кращих часів".
Наталія Науменко
За матеріалами:
Власть денег
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас