Ринок акцій РФ у четвер оновив тижневі вершини за індексом ММВБ, вистрілили телекоми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ у четвер оновив тижневі вершини за індексом ММВБ, вистрілили телекоми

Фондовий ринок
96
Ринок акцій РФ у четвер виріс за більшістю blue chips разом зі світовими фондовими майданчиками на статистику зі США з виробничої активності, індекс ММВБ оновив максимуми тижня і закріпився вище 1060 пунктів.
За підсумками торгів індекс ММВБ виріс до 1062,87 пункту (+2,78%), індекс РТС - до 1018,5 пункту (+2,51%), приріст цін більшості "фішок" на біржах склав 0,5-5,8%.
Ф'ючерс на індекс РТС до закриття сесії знизився на 13 пунктів до базового активу, що говорить про помірковано негативні очікування спекулянтів.
Лідерами зростання стали нафтові акції: "ЛУКОЙЛ" (РТС: LKOH) (+5,8% на ФБ ММВБ і +5,4% у РТС), "Роснафта" (РТС: ROSN) (+5% й +3,2%), "Сургутнафтогаз" (РТС: SNGS) (+2,7% на ФБ ММВБ), "Татнафта" (РТС: TATN) (+3,9%), "Газпром нафта" (РТС: SIBN) (+3,5%).
Також зросли в ціні акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (+3,9% на ФБ ММВБ), ВТБ (РТС: VTBR) (+0,7%), "Норнікелю" (РТС: GMKN) (+1,5%), Сбербанку Росії (РТС: SBER) (+1,5% на ФБ ММВБ і +4,2% в РТС), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (+0,6%).
Європейські індекси зросли в четвер на 1-1,6%, дані про роздрібні продажі у Великобританії в липні співпали з очікуваннями (продажі зросли на 0,4%).
Також зростанням індексів у межах 1% почалася сесія в США, оптимізм гравців був підтриманий даними з виробничої активності в окрузі Філадельфія, що у серпні зросла до 4,2 пункти з мінус 7,5 пункту місяцем раніше (очікувалося зростання до мінус 2 пунктів).
Дані індексу випереджальних економічних показників Conference Board за липень інвестори проігнорували (індекс виріс на 0,6% при прогнозах зростання на 0,7%).
На нафтовому ринку ціни напередодні піднялися до максимумів за останні два місяці на статистику із запасів сировини в США (скорочення запасів палива стало максимальним більш ніж за рік), а також ослабленні долара проти євро, після чого в четвер трохи скоригувалися вниз.
Комерційні запаси нафти в США на тижні з 8 по 14 серпня скоротилися на 8,4 млн барелів (очікувалося зростання на 1,2 млн барелів), запаси бензину скоротилися на 2,18 млн барелів (очікувалося зниження на 1 млн барелів).
Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на жовтень до вечора четверга склала $73,39 за барель (-0,6%).
На думку заступника генерального директора ІФ "Олма" Олексія Бистрова, деякому пожвавленню на ринках акцій допомогли й оптимістичні очікування щодо світової економіки. Так, на думку головного економіста МВФ, глобальна економіка вже вступила у фазу відновлення. Про більш стійке зростання на ринку енергоносіїв, а виходить, і на російському ринку, можна буде говорити, коли ф'ючерси на нафту Brent подолають позначку $75 за барель.
За словами старшого аналітика ІФК "Метрополь" Олексія Кокіна, дані про запаси сировини в США спровокували хвилю оптимізму і нафтове ралі, незважаючи на те, що поки рівень споживання в США навіть близько не нагадує торішній. Однак якщо подивитися на період найближчих двох-трьох місяців, то поточна ціна, що перевершує $70 за барель, все-таки виглядає трохи завищеною. Більш справедливою середньою ціною другого півріччя є рівень $65 за суміш Urals. Тому залишається простір для корекції донизу, вважає він.
Аналітик ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслав Клещев рекомендує інвесторам у цей час акцентувати увагу винятково на найбільш ліквідних паперах, не залазячи в "другі" й "треті" ешелони. Небезпеку цього наочно продемонстрували акції сибірських компаній, які спекулятивно злетіли після аварії на Саяно-Шушенській ГЕС, а тепер падають у ціні на тлі зростаючого ринку.
У цілому зупинка в русі вгору вартості нафти змушує гравців фіксувати прибуток після зростання "блакитних фішок", оскільки підйом нафтових котирувань на даних про скорочення запасів нафти в США був винятково спекулятивним. Справа в тому, що причиною скорочення запасів стало зовсім не збільшення споживання, як хотілося б інвесторам, налаштованим шукати ознаки відновлення економіки, а лише скорочення імпорту на 1,4 млн барелів на добу. А це, у принципі, цілком логічна реакція нафтотрейдерів, зацікавлених у скороченні запасів, що накопичилися, вважає Клещов.
Як відзначає аналітик компанії "Атон" Наталія Вигодіна, після закріплення індексу ММВБ вище позначки 1050 пунктів наступну опору розташовано в діапазоні 1070-1080 пунктів. П'ятниця обіцяє бути спокійної до виходу о 18:00 даних про продажі будинків на вторинному ринку в США.
Фондові індекси США зросли в середу другу сесію поспіль завдяки підвищенню цін на нафту, що допомогло ринку відволіктися від обвалу на китайському ринку акцій.
Торги в США відкрилися падінням через те, що Shanghai Composite втратив за підсумками торгів у середу 4,3%. Однак американські індекси відіграли зниження, у тому числі завдяки очікуванням, що уряд США оголосить про ще одну програму стимулювання економіки надодачу до вже реалізованого плану президента Барака Обами обсягом $787 млрд. Разом з тим представник Білого дому Роберт Гіббс відзначив, що поки адміністрація США не планує економічних заяв.
Фінансові результати 473 американських компаній, що опублікували звітність після 17 червня, перевищили очікування аналітиків у середньому на 9,9%. Чистий прибуток компаній у середньому скоротився на 29%, падіння прибутків триває 8-й квартал поспіль.
Азіатські акції зросли в четвер на тлі підвищення цін на нафту і позитивних фінансових результатів австралійського страховика QBE Insurance Group Ltd. за перше півріччя.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у четвер відзначалося зростання попиту на акції телекомів, тоді як інтерес гравців до сибірської енергетики, спровокований аварією на Саяно-Шушенській ГЕС на початку тижня, помітно впав.
Вистрілили акції "Уралзв’язокінформу" (РТС: URSI) (+14% звичайні й +6,5% "префм"), "Сибіртелекому" (РТС: ENCO) (+10,2%), "Волгателекому" (РТС: NNSI) (+7,4%), "Північно-західної телекому" (РТС: SPTL) (+7,1%).
Подешевшали папери "Іркутськенерго" (РТС: IRGZ) (-4,6%), "Якутськенерго" (РТС: YAEN) (-5,9%), ОГК-4 (РТС: OGKD) (-1,6%), "Далекосхідної енергетичної компанії" (РТС: DVEC) (-1,4%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС у четвер склав $4,95 млн, у секції RTS Standard обіг досяг $205,92 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод перевищив 54,88 млрд рублів (у лідерах - звичайні акції Сбербанку - 19,42 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас