ЄБРР і Kf купують до 30% акцій Мегабанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР і Kf купують до 30% акцій Мегабанку

Енергетика
737
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Банк розвитку Kf (Німеччина) купують до 30% акцій Мегабанку (Харків).
За повідомленням кореспондента агентства "Інтерфакс-Україна", відповідна угода підписана в четвер.
У цілому ці міжнародні фінансові організації (МФО) надають українському банку програму підтримки в розмірі EUR28,9 млн.
"ЄБРР і німецький державний банк розвитку Kf Entwicklungsbank надають пакети фінансування на загальну суму до EUR28,9 млн ВАТ Мегабанк - одному з найбільш сильних регіональних банків у Східній Україні", - говориться в спільному прес-релізі фінустанов.
Програма фінансування, серед іншого, передбачає п'ятирічний кредит від ЄБРР на суму EUR10,4 млн і семирічний субординированный кредит Kf на EUR2,5 млн.
У рамках транзакції ЄБРР і Kf організовують програму технічної допомоги на суму до $0,9 млн, що допоможе поліпшити управління ризиками в Мегабанку.
Як повідомив глава наглядової ради (НС) Мегабанку Віктор Суботін на прес-конференції після підписання документа, Kf і ЄБРР стануть власниками 15%-их пакетів акцій української фінустанови після викупу додаткової емісії цінних паперів банку на суму 150 млн грн: статутний капітал банка зростає на 43% - до 500 млн грн.
Глава НС банку також нагадав, що питання про збільшення статутного капіталу винесено на розгляд загальних зборів акціонерів кредитно-фінансової установи 21 серпня.
Як раніше повідомлялося, банк планував додатковий випуск і закрите розміщення простих іменних акцій номіналом 1 грн у період з 18 по 30 вересня.
Суботін також висловив упевненість, що поточний рік банк завершить із прибутком і прийнятним показником рентабельності: після входження Kf і ЄБРР до складу акціонерів бізнес-план фінустанови буде відкоригований.
Як повідомила головний віце-президент Kf Entwicklungsbank Доріс Кен, підписана угода закладає фундамент довгострокового співробітництва Kf і Мегабанку.
"Сьогоднішню подію ми розглядаємо як можливість послати дуже потужний сигнал усім в Україні й світі... В Україні є компанії, банки і організації, які досить потужні, можуть надавати прекрасний рівень послуг і мають перспективу розвитку навіть у такий непростий час", - додала вона.
Представники Kf і ЄБРР допускають, що аналогічні угоди можуть бути підписані з іншими фінустановами України.
"Можна сподіватися, що будуть ще й інші проекти", - сказав директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек.
За його словами, на поточний рік підготовлені кредитні проекти ЄБРР у фінансовому секторі країни ще на $250 млн. При цьому А.Куусвек нагадав, що ЄБРР із початку 2009 року, з урахуванням останньої угоди, надав українським банкам фінансування на суму більше $500 млн.
Кен повідомила, що крім кредитних проектів, можливе інвестування Kf в акціонерний капітал українських корпорацій 2009 року близько $50 млн.
ВАТ "Мегабанк" (раніше - банк "Добродій") засновано 1990 року. Найбільшими акціонерами банку на 1 липня 2009 року були ЗАТ "М-Інвест" (38,9981%), ТОВ "Фондова компанія Інвеста" (24,9761%). При цьому найбільшими бенефіціарами банку до початку липня поточного року були Віктор і Олена Суботіни.
Згідно з даними Нацбанку України, до 1 липня 2009 року за розміром загальних активів (2,95 млрд грн) Мегабанк посідав 48-е місце серед 184 українських банків, що діяли.
ЄБРР є найбільшим фінансовим інвестором в Україні: на 1 липня 2009 року банк взяв на себе зобов'язання на суму EUR4,3 млрд у рамках 179 проектів.
Kf - провідний німецький банк розвитку. З 2003 року Kf, за дорученням Федерального уряду, здійснює фінансове співробітництво з Україною: загальна сума схвалених асигнувань становить EUR260 млн під інвестиційні проекти в таких сферах як енергоефективність, фінансовий сектор, а також соціальна і комунальна інфраструктура.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас