Містам зробили пропозицію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Містам зробили пропозицію

Казна та Політика
1177
Уряд дозволив місцевим органам влади здійснювати порівняно невеликі запозичення в місцеві бюджети без перевірки Міністерством фінансів відповідності проекту такого рішення вимогам бюджетного законодавства. На думку міської влади, це дозволить скоротити підготовку позики, а на думку учасників ринку - тільки на неї й вплине.
Відповідно до постанови Кабміну №865, місцеві бюджети можуть залучати без схвалення Мінфіну позики, які не перевищують 25% середньорічних надходжень у бюджет за три останні роки за умови, що загальна сума боргу місцевого бюджету менша, ніж 75% таких середньорічних надходжень, і обсяг витрат на обслуговування боргу менше, ніж 5% загальної суми витрат місцевого бюджету. У той же час уряд зберіг за Мінфіном право вносити мотивоване заперечення, що спричиняє більш тривалу перевірку.
Крім того, до порядку здійснення запозичень у місцеві бюджети внесені чіткі формулювання умов, за яких Мінфін відмовить місцевому органу влади в здійсненні позики. Це, зокрема, відбудеться, якщо витрати на обслуговування місцевого боргу перевищують 10% обсягу витрат загального фонду місцевого бюджету за попередній рік або якщо сума платежів за погашенням місцевого боргу в будь-який рік перевищує середньорічну суму надходжень у бюджет розвитку за три останніх роки.
"Висунуті Мінфіном умови із залучення позик місцевою владою досить жорсткі, але, разом з тим, і цілком обґрунтовані поточними доходами й витратами муніципалітетів,- відзначають аналітики.- Виконання таких вимог мінімізує ризики кредиторів від неплатежів з боку міських рад". До того ж відсутність необхідності протягом тривалого часу чекати схвалення Мінфіну, якщо сума майбутньої позики несуттєва, може відчутно прискорити процес підготовки майбутніх емісій боргових паперів.
Крім того, Кабмін дозволив місцевим органам влади не отримувати кредитний рейтинг, якщо мова йде про отримання кредиту і позики у фінансових установах. "Як показує практика, в 99% випадків муніципалітети виходять на ринок запозичення не як суб'єкти господарювання, а випускаючи боргові цінні папери, яким і привласнюються кредитні рейтинги",- уточнює директор рейтингового агентства "Експерт рейтинг" Володимир Духненко.- Але рейтингувати публічний випуск боргових цінних паперів муніципалітетам однаково доведеться: без такого рейтингу ДКЦПФР напевно відмовить позичальникові від реєстрації емісії".
При цьому, за його словами, логіка дозволу Кабміну не отримувати кредитні рейтинги у випадках, коли органи місцевої влади планують залучати позики від фінустанов, цілком зрозуміла. "По-перше, будь-який банк, що поважає себе, або інша фінустанова, зазвичай, мають у своєму складі аналітичні відділи і відділи ризик-менеджменту. Звідси й можливість у них оцінити позичальника,- пояснює експерт.- По-друге, скасування рейтингування зекономить міському бюджету кошти. Вважаю, кількість охочих кредитувати міські бюджети не зменшиться, якщо міська влада зможе показати і довести фінансові надходження".
У той же час, за словами експертів, особливого пожвавлення на ринку муніципальних паперів у найближчому майбутньому чекати не варто. "Ті два первинні розміщення, які проходять зараз (Львів на 300 млн. грн. і Донецьк на 60 млн. грн), проводяться за підтримкою держави під конкретні банки,- підкреслює старший аналітик компанії Astrum Investment Managemant Сергій Фурса.- Ринку муніципальних паперів зараз немає, а деяке зростання обсягів торгів у липні пояснюється загальним пожвавленням". Причому основна маса угод - приватні домовленості, на які не можна орієнтуватися при загальній оцінці ситуації.
"У період зростання ринку спостерігався попит на муніципальні папери, однак на цей момент про таку запопадливість учасників говорити складно,- погоджується керівник аналітичного департаменту ДК "ТАСК" Андрій Шевчишин.- На ринку в цей момент можна отримати більш високу прибутковість, ніж пропонують муніципалітети, причому з кращою ліквідністю". На його думку, зростання попиту не варто очікувати раніше, ніж через рік.
Проте Сергій Фурса вважає, що муніципальні облігац мають одну безумовну перевагу - відсутність оферти. "Основна маса корпоративних паперів уже була пред'явлена до оферти, деяка частина - ще буде, тобто через кілька місяців цей сегмент ринку просто обнулиться",- вважає він. У такому випадку на ринку залишаться тільки муніципальні папери, що дозволить їх власникам продати їх за досить вигідною ціною. "Цей період буде не дуже тривалим, але це буде золотий час для "муніципалок", - впевнений експерт.
У той же час, вважають аналітики, відродження реального інтересу до цього виду боргових інструментів можливе тільки після відродження сектора корпоративних бондів, що, у свою чергу, неможливо без поновлення банками кредитування економіки і стабілізації національної валюти.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас