Безробітний сезон? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безробітний сезон?

Казна та Політика
2044
Українці очікують на традиційне осіннє рекрутингове пожвавлення. Сподівання на працевлаштування багатьох "білих комірців" мають виправдатися.
Передбачаючи початок нового бізнес-сезону, більшість рекрутингових компаній дивляться в майбутнє з обережним оптимізмом. Вони вважають, що нової хвилі безробіття серед менеджерів удасться уникнути. По-перше, практично завжди восени компанії починають займатися пошуком співробітників. "Зараз ми проводимо опитування серед фахівців великих компаній.
Опитування ще не завершено, але згідно з попередніми даними, майже в 50% опитуваних компаній говорять про те, що восени активізують процес підбору персоналу, а саме - будуть збільшувати кількість вакансій", - розповідає Тетяна Топчій, директор з маркетингу і PR кадрового порталу HeadHunter (hh.ua). По-друге, оптимізм рекрутерів і експертів ґрунтується на літніх показниках ринку праці, які виявилися набагато вищими від зимових і весняних. "У липні ми констатуємо збільшення обсягу менеджерських вакансій на 5% порівняно весняним періодом", - продовжує Тетяна Топчій. А за словами Ігоря Кабузенка, керівника українського офісу executive search-агентства Pedersen & Partners, у січні попит на топ-менеджерів становив 20% від літнього. Подібні дані вселяють надію на те, що частина "білих комірців", які втратили роботу в період зимово-весняного кризового "епіцентру", нарешті знову будуть затребувані роботодавцем.
Кадрова мозаїка
Проте далеко не у всіх секторах бізнесу передбачається така активізація. Банки, що залишилися "серед живих" після першої хвилі кризи, будуть продовжувати позбуватися найменш ефективних співробітників. До "чорного списку" також входять страхові, девелоперські та інвестиційні компанії, яким бізнес-осінь позитивних зрушень не обіцяє. Безробітним клеркам залишається сподіватися на компанії, які втрималися на плаву й уже влітку змогли залучати новий персонал. До таких щасливчиків належать в першу чергу фармацевтичні компанії, FMCG-сегмент, а також агросектор, у якому останнім часом спостерігається відносне пожвавлення. "В останні два місяці ожив і IT-сектор. Професійна сфера IT, згідно з даними сайту HeadHunter (hh.ua), переживає стабільний період. Кількість вакансій для фахівців з інформаційних технологій (від тестерів до проектних менеджерів) з початку року майже не змінилася. Однак минулого місяця було відзначено різке зростання попиту на IT-керівників.
Розшукуються
Очікується, що найбільш затребуваними фахівцями найближчими місяцями будуть менеджери з продажу. У липні цього року 28% від всіх вакансій, розміщених на HeadHunter (hh.ua), склали вакансії в сфері продажу в абсолютно різних типах бізнесу, починаючи від продажу елітних меблів і закінчуючи реалізацією металопрокату. Маркетологи (близько 10% від усього обсягу вакансій для "білих комірців") також входять у список найбільш затребуваних фахівців. "Вивчення вакансій в останній період 2009 року показало, що в компаніях зараз пред'являють до маркетологів вимоги управління продажами через маркетинг. Маркетинг на стику з продажем - саме таке поєднання на сьогодні найбільш затребуване", - зазначає Тетяна Топчій. Логістика - ще один з дефіцитних напрямків 2009 року. За словами експертів, при зростаючих запитах на логістів на ринку фахівців не вистачає. І якщо минулого літа на HeadHunter зафіксували, що на одну вакансію (менеджер з логістики) припадало менше одного кандидата, то цього літа на одну вакансію "конкурс" становить 1,7. Що навіть за такого річного зростання вважається низьким показником.
Топ-менеджери також залишаються предметом ретельного пошуку з боку роботодавців. Особливо затребувані сьогодні директори з продажів, маркетингу і фінансів. Почасти такий підвищений попит на управлінців експерти пов'язують із тим, що в нас стали жорсткішими умови для роботи експатів. Компаніям невигідно запрошувати фахівців з-за кордону, і вони змушені шукати їх в Україні.
Для HR-менеджерів і співробітників бек-офісів наступні місяці не принесуть нічого доброго. На цих фахівцях і далі будуть економити.
Ганна Кокоба
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас