Баффет вважає, що економіка США почала видужувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Баффет вважає, що економіка США почала видужувати

Казна та Політика
525
Економіка Сполучених Штатів більше не перебуває у відділенні реанімації і починає повільними темпами видужувати. Про це написав у своїй колонці в газеті New York Times мільярдер Уоррен Баффет.
"Минулої осені наша фінансова система перебувала на межі краху і початку нової депресії. Боротьба із кризою вимагала від нашого уряду мудрості, мужності й рішучості. На щастя, Федеральна резервна система і ключові економічні чиновники в адміністраціях Джорджа Буша і Барака Обами дуже вміло відповіли на звернені до них заклики", - пише Баффет, відзначаючи, що врятувати ситуацію вдалося, у першу чергу, за допомогою фонтану готівки, випущеного в національну економіку обома урядами.
"Однак тепер країні необхідно буде вирішувати питання з побічними ефектами від величезних доз "монетарних ліків", які вживають, як і раніше. Зараз більшість цих ефектів непомітні, - попереджає читачів засновник Berkshire Hathaway. - Але загроза від них може призвести до настільки ж хворобливих результатів, як і сама фінансова криза".
"У питанні державних фінансів ми зараз перебуваємо на ще не дослідженій території, - відзначає Баффет. - Бюджетний дефіцит досягне цього року 13%. Це вдвічі більше, ніж найвищі показники за все минуле століття, крім воєнного періоду. Чистий борг країни росте як на дріжджах. Цього фінансового року він буде збільшуватися більш ніж на один процентний пункт на місяць, наблизившись до рівня 56% від ВВП". Баффет попереджає, що ніхто не знає, коли США, якщо тенденція збережеться, втратять довіру до своєї фінансової системи, але рано чи пізно це станеться.
Він вважає, що зараз головна проблема - поставити економіку на ноги, і для досягнення цього - всі кошти гарні. Але, коли вона почне підніматися, конгрес повинен обмежити розмір боргу до ВВП. "Зростання зобов'язань уряду має відповідати зростанню його ресурсів", - підкреслює мільярдер.
За підрахунками Баффета, у випадку найоптимістичнішого сценарію, коли іноземні інвестори і громадяни США вкладуть в урядові боргові зобов'язання $900 млрд протягом цього року, це покриє тільки половину бюджетного дефіциту країни. Таким чином, пише він, друкарський верстат у Вашінгтоні повинен буде працювати понаднормово. Змінити ситуацію може тільки кардинальне переосмислення адміністрацією своєї політики в сфері податків і державних витрат.
"Я хочу особливо вказати на те, що немає нічого страшного в збільшенні держборгу разом зі збільшенням доходів або активів, - пише знаменитий інвестор, - і зі зростанням ресурсів можливо пропорційне збільшення боргового навантаження. Сполучені Штати залишаються найбагатшою країною на планеті й наша здатність позичати в майбутньому неодмінно буде зростати так само, як вона зростала в минулому, однак одна мудра людина свого часу сказала: "Я хочу знати, в якому місці я помру, щоб ніколи не опинитися там".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас