Єврокомісія залишилася задоволена перевіркою українських ПСГ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія залишилася задоволена перевіркою українських ПСГ

Енергетика
662
Єврокомісія завершила перевірку обсягів газу, закачаного в українські підземні сховища, повідомляє газета "Діло", нагадуючи, що це було однією з умов надання кредиту НАК "Нафтогаз України" на поповнення запасів палива.
Представник Секретаріату Президента Богдан Соколовський повідомив виданню, що аудит Єврокомісії підтвердив дані НАКу про обсяги газу в ПСГ. "Питань до української сторони не виникло", - відзначив чиновник.
"Перевірку багато в чому визначили і заяви керівництва Росії про те, що в українських ПСГ немає газу, що Україна може порушити виконання своїх зобов'язань за транзитом. Європейці вирішили самі все перевірити", - додає радник глави правління "Нафтогазу" Іван Дияк.
Прес-служби представництва Єврокомісії в Україні і "Нафтогазу" учора не надали своїх коментарів щодо цього питання.
У той же час радник прем'єра з енергетичних питань Олександр Гудима нагадав, що Європейський банк реконструкції та розвитку, Світовий банк і Європейський інвестиційний банк уже заявили про готовність розглянути можливість надання "Нафтогазу" 1,7 мільярдів доларів.
Зараз же, за даними Богдана Соколовського, "Нафтогаз" і уряд чекають офіційних документів про виділення коштів.
"Щоб одержати кредит офіційно, ще потрібно підписати угоди", - сказав він. Чиновник припустив, що питання може вирішитися вже найближчим часом.
Українські підземні сховища вміщають 32 мільярда кубометрів природного газу. Перевірка була почата наприкінці липня. Тоді представники Єврокомісії і європейських фінансових інституцій заявили, що шляхом проведення аудита вони хочуть перевірити "якість даних", наданих "Нафтогазом".
На сьогоднішній день у ПСГ знаходиться більше 22 мільярдів кубометрів газу. Раніше в "Нафтогазі" відзначали, що держкомпанія планує до початку опалювального сезону закачати в ПСГ 28,6 мільярдів кубометрів блакитного палива.
За даними "Діла", на переговорах з Єврокомісією відзначалося, що достатньо буде накопичити 25-27 мільярдів кубометрів газу. Приблизно, при ціні газу в III кварталі 2009 року 198 доларів за 1 тисячу кубометрів для закупівлі цих обсягів вистачить 0,6-1 мільярдів доларів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас