Будинок для електорату — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будинок для електорату

Нерухомість
578
На засіданні 12 серпня Кабінет Міністрів прийняв рішення викупити 1655 квартир в 49 недобудованих об'єктах житлового будівництва на загальну суму 446 млн гривень для наступної передачі пільговим категоріям черговиків. Об'єкти розташовані в різних регіонах країни. Києва серед них немає.
"Столичні забудовники не погоджуються на пропоновану ціну", - говорить заступник міністра регіонального розвитку і будівництва Дмитро Ісаєнко. Він нагадав, що житло викуповується в рамках антикризової програми за ціною 2,5-4,2 тис. грн/м2 (регламентоване постановою Кабміну від 5 серпня).
Відповідно до постанови, уряд буде купувати лише квартири із внутрішньою обробкою. За кожним будинком складуть графік виконання робіт, які повинні бути завершені не пізніше грудня поточного року. За словами Ісаєнка, всі затверджені Кабміном об'єкти, крім одного вже готового будинку, є недобудовами в середньому з 85-відсотковою готовністю. "Ми зробили все можливе, щоб гроші таки потрапили в економіку", - сказав він. На реалізацію програми виділено два мільярди гривень. З них один мільярд Державна іпотечна установа (ДІУ) залучила за рахунок продажу своїх облігацій Ощадбанку. Другий мільярд дотепер лежить на депозитах ДІУ в банках "Надра", "Родовід" та ін.
Раніше був затверджений список із ще 17 недобудов, де за 147 млн гривень уряд планував купити 632 квартири. Серед перших об'єктів в цього списку опинилися будинки в Запоріжжі, Дніпропетровську, Чернігові. У цих містах ціна, на яку погодилися й продавці, і покупці, становить 3,2 тис., а в Чернігівській області - 2,95 тис. гривень за квадрат.
Дмитро Ісаєнко стверджує, що будівельні компанії поки не отримали грошей, але прем'єр-міністр Юлія Тимошенко розпорядилася до кінця тижня підписати договори з усіма забудовниками.
Перший антикризовий досвід з викупом житла у виконавчої влади вже є: на початку серпня ДІУ придбала 75 квартир у Боярці (Київська область) у забудовника "Міськбудінвест". У Мінрегіонбуді говорять, що не мають до цього відношення і не знають, у рамках якої програми викуповувалися квартири. А от прем'єр наполягає, що із цього будинку за містом стартувало виконання антикризової програми придбання житла. "Це тільки початок, до кінця року ми віддамо пільговикам десять тисяч квартир", - заявила Тимошенко.
Щоправда, за словами народного депутата Сергія Пашинського, уряд заплатив за житло в Боярці 6,9 тис. грн/м2. При цьому в Інтернеті дотепер можна знайти оголошення піврічної давнини про продаж квартир у цьому будинку за 6,5-6,7 тис. грн/м2. Втім, кожна із цих цифр перевищує максимальну вартість квадратного метра в рамках поточної антикризової програми - 4200 гривень. Цікаво, що "Міськбудінвест" належить братам Анатолію і Володимиру Дроботам, другий є депутатом Київради від Блоку Юлії Тимошенко. "Коли в літаку, що летить, подають каву, вона може розлитися. Я допускаю, що будуть ще такі ситуації... але лайнер-то летить, і це важливо", - так прокоментував цінову невідповідність на спеціальній прес-конференції член Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України В'ячеслав Кредісов.
Саме в цьому будинку вже почалася роздача квартир пільговикам. Спочатку роздали 35 ордерів співробітникам головних управлінь декількох силових структур. У середу на сайті Кабміну з'явилася інформація, що під час останнього засідання уряду роздано ще 36 ордерів персоналу Міністерства внутрішніх справ. "Ще три-чотири квартири не роздано, тому що люди, які повинні їх отримати, перебувають у відпустках", - повідомили "Експертові" у прес-службі Кабінету Міністрів.
Помітимо, у списках забудовників, що погодилися продавати житло за низькими цінами, мало великих і відомих будівельних компаній. Частіше зустрічаються різні товариства з обмеженою відповідальністю і приватні підприємства. Тому більшість будівельників скептично сприймають цю ініціативу Кабміну.
"Вважаю цю програму утопією. За такі гроші неможливо побудувати якісне житло", - говорить президент харківської Інвестиційно-будівельної корпорації (ІСК) "Авантаж" Анатолій Денисенко. Щодо цього був скандал з "Київміськбудом", коли президент холдингу Петро Шилюк спершу розкритикував програму, а через кілька годин змінив свою думку на протилежну. Поки "Київміськбуд" не готовий продавати квартири за ціною вдвічі нижчою за ринкову. Втім, більшість аналітиків схиляються до думки, що для регіонів запропоновані Кабміном ціни є собівартістю.
"Для Києва це, звичайно, низька ціна. Ми будемо вести переговори з урядом щодо цього питання", - говорить Ісаєнко. Заступник міністра відзначив, що на два тижні буде зроблена перерва, щоб сформувати наступний список будівельних компаній, готових брати участь у програмі.
Усього в Україні в черзі на житло стоять близько півтора мільйони чоловік, але квартири щорічно отримують тільки 1,4-1,6% черговиків. 2006 року роздали близько 20 тис. квартир, 2007-го - 17 тис. (причому без особливої помпи). Цього разу влада обіцяє десять тисяч. А от, приміром, 1991 року вона виділила пільговикам 179 тис. квартир.
Тобто проблему даху над головою для нужденних так не вирішити. А от з погляду політичного піару хід виграшний. Однак будівельній галузі треба допомагати в першу чергу добудовувати будинки, створюючи попит в економіці й забезпечуючи зайнятість. Але до виборів електорат не встиг би оцінити такі дії уряду.
Дарина Кутецька
За матеріалами:
expert.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас