Стельмах грає на девальвацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах грає на девальвацію

Валюта
14322
Валютний ринок цього місяця здивував банкірів. Незважаючи на те, що вони прогнозували початок девальвації гривні лише з другої половини вересня, її стрімке падіння почалося вже з початку серпня. За чотири дні - 3 по 7 серпня - безготівковий курс нацвалюти знизився на 12 коп.: з 7,91 до 8,03 грн./$.
А минулого тижня зробив ще більший стрибок: з 8,05 до 8,35 грн./$. Падінню гривні фінансисти дають тільки одне пояснення: Нацбанк серйозно скоротив обсяги своїх інтервенцій на міжбанку. "НБУ припинив регулярно продавати долар банкам, як він це робив раніше.
Його реалізовували "з-під прилавка" лише деяким фінустановам, які усе ще мали право звертатися до регулятора за інвалютою. Причому вони отримували мізер - до 15-30% обсягу заявки, дуже багатьом і взагалі було відмовлено в продажу", - повідомив керівник казначейства одного з банків. За словами фінансистів, більшість великих банків навіть не намагалися купити долари у відомства Володимира Стельмаха, оскільки так і не змогли свої валютні позиції привести у відповідність із вимогами НБУ.
Нагадаємо, що Нацбанк ще 28 липня розіслав підопічним листа, яким повідомив, що не буде розглядати заявки на купівлю ВКВ від фінустанов, які порушують горезвісний норматив. Ще одна причина нестачі долара на міжбанку - зменшення його пропозиції. "Експортери не поспішають продавати валютний виторг, щоб зробити це пізніше за вищим курсом", - сказав аналітик блоку Казначейство і ринки капіталу Альфа-Банку (Україна) Олександр Вєдєнєєв. В результаті попит на долар на міжбанку минулого тижня відразу на 35-40% перевищив пропозицію.
Самоусуненню НБУ з міжбанку сьогодні дають кілька пояснень. "Схоже, центробанк знову проводить експеримент: практично повністю відсторонившись від валютних торгів, він намагається зрозуміти, як сильно може просісти курс, якщо він побажає активніше заощаджувати резерви, обсяг яких сьогодні становить лише $29 млрд.
Одночасно він дає можливість Кабміну дорожче конвертувати кредити Міжнародного валютного фонду в гривню", - відзначив керівник управління дилінгу крупного банку. "Важливу роль грають і домовленості з МВФ, який виступав проти активної підтримки НБУ курсу гривні. Але якщо раніше Нацбанк якось протистояв цьому, то, можливо, зараз на нього сильніше натиснули", - доповнив його економіст інвестиційної компанії Concorde Capital Андрій Пархоменко.
У Нацбанку поки не повідомляють, коли регулятор повернеться до повномасштабних інтервенцій. Чиновники відхрещуються від валютних проблем: заступник глави НБУ Олександр Савченко минулого тижня заявив, що зниження курсу гривні викликане не ринковими передумовами, а "політичною, соціальною і психологічною нестабільністю в українському суспільстві".
"Поточний курс - це і є плата населення, пересічного українця за той хаос, що ми маємо в нашій країні", - відзначив він. У відомстві Володимира Стельмаха все ще сподіваються, що зможуть вирішити всі проблеми адміністративними заходами. 10 серпня НБУ почав вимагати від підопічних направляти в систему підтвердження угод на міжбанку курсу лише за реальними угодами.
"Банки з метою здійснення операцій з купівлі або продажу безготівкової іноземної валюти повинні подавати в УПС лише актуальні заявки (які відображають реальні потреби клієнтів і самого банку) із вказівкою реальних курсів", - йшлося в листі НБУ №13-117/5268-15060.
Чиновники вважають, що в такий спосіб їм вдасться знизити котирування на безготівковому ринку. "Адже нерідко справа доходить до того, що в систему підтвердження угод потрапляють не курси, за якими реально проводилися угоди, а котирування, лише заявлені банками, за якими так і не було операцій. Це вводить в оману ринок і дає можливість спекулянтам грати курсами", - пояснили в Нацбанку. 11 серпня в постанові №466, що затверджує план додаткових заходів зі стабілізації роботи банківської системи, НБУ, повідомив, що у вересні буде введено обмеження на готівковому валютному ринку: різниця між курсом купівлі і продажу ВКВ не зможе перевищувати 2%. Деякі фінансисти відразу заговорили про дефіцит інвалюти в обмінниках, який може бути спричинений нововведенням, оскільки банкам буде невигідно працювати з такою маржею.
Однак більшість опитаних експертів все-таки впевнені, що проблем на готівковому ринку у вересні не буде. "Це обмеження спрямовано на наведення порядку на ринку, його мета - упорядкувати механізм роботи готівкового ринку, і воно не призведе до браку інвалюти. Наприклад, при курсі 8 грн./$ два відсотки маржі - це 16 копійок, і їх цілком достатньо для нормальної роботи на готівковому ринку", - запевнив керівник управління дилінгу банку "Хрещатик" Валерій Доага.
Фінансисти до нововведень регулятора поставилися скептично. Вони впевнені, що змінити ситуацію на валютному ринку зможе лише поновлення масштабних інтервенцій НБУ на міжбанку. В даній ситуації експерти прогнозують два варіанти розвитку подій.
Якщо Нацбанк вийде з великими продажами ВКВ, то безготівковий курс гривні може відкотитися до 7,9-8 грн./$. Незважаючи на зростання міжбанківських котирувань, НБУ минулого тижня серйозно не змінював офіційного курсу, який до п'ятниці становив 7,75 грн./$, тож від центробанку чекають продажу долара за 7,8-7,85 грн./$. В разі якщо відомство Володимира Стельмаха не почне продавати валюту, фінансисти допускають зниження міжбанківського курсу до 8,8-9 грн., а готівкового - до 9-9,2 грн./$.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас