Експерти: Облігації держпідприємств як інструмент інвестування програють ОВДП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Облігації держпідприємств як інструмент інвестування програють ОВДП

Фондовий ринок
237
Облігації українських державних підприємств не можуть розглядатися інвесторами як альтернатива облігаціям внутрішньої державної позики (ОВДП), оскільки їх прибутковість далека від ринкової і вони не можуть бути прирівняні за рівнем надійності до суверенних запозичень, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" учасники ринку.
За словами аналітика інвесткомпанії Astrum Investment Management Сергія Фурси, на сьогоднішній день облігації держпідприємств є не стільки ринковими інструментами, скільки засобами залучення боргового капіталу для відповідних компаній.
"За ними немає такої ліквідності, як на ринку ОВДП. До того ж державні гарантії за зобов'язаннями державних підприємств все-таки не можуть бути прирівняні за рівнем надійності до суверенних запозичень", - вважає Фурса.
Такої ж думки дотримується і аналітик інвестгрупи "Сократ" Михайло Сальников. "Ці папери мало цікавлять інвесторів, і їх складно розглядати як альтернативу ОВДП", - сказав він.
Щодо облігацій таких емітентів, як Харківське державне авіаційне виробниче підприємство (ХДАВП), Київський державний авіазавод "Авіант", Сальников відзначає, що ці папери завжди випускалися для викупу державними банками.
За його інформацією, практично весь обсяг випусків - ХДАВП на 1,62 млрд грн і "Авіанту" на 858 млн грн - куплений Ощадбанком і Укрексімбанком.
При цьому, відзначає експерт, прибутковості, пропоновані за цими паперами (наприклад, у випадку ХДАВП від 11% до 16,% залежно від випуску) далекі від ринкових.
Раніше повідомлялося, що для вирішення проблем ХДАВП і "Авіанту" уряд схвалив випуск ними облігацій на загальну суму 2,478 млрд грн. При цьому Кабмін розподілив обсяги випуску облігацій для кожного підприємства на погашення боргів перед банками і добудування літаків для "Авіанту" - відповідно 515 млн грн і 343 млн грн, ХДАВП - 1237 млн грн і 383 млн грн. Гарантом за зобов'язаннями емітентів щодо виплати основної суми боргу виступив Кабінет Міністрів України.
ХДАВП планує почати розміщення облігацій на 1,62 млрд грн із 17 серпня.
Первинне розміщення заплановано на Українській міжбанківській валютній біржі (УМВБ).
Випуск складається із семи серій: серія "А" - 300 млн грн, "В" і "С" - по 70 млн грн кожна, "D" і "Е" - по 220 млн грн кожна, "F" - 357 млн грн, "G" - 383 млн грн.
Термін обігу паперів складе від 63 місяців (серія "А") до 72 місяців (серія "G").
Ставка купона за облігаціями серій "А"- "F" установлена на рівні 11% річних на весь період обігу, за облігаціями серії "G" - 16,5% річних на перший рік обігу, згодом ставка за цією серією буде становити 1,5 дисконтної ставки Національного банку України.
Оферта за облігаціями не передбачена.
Облігації "Авіанту" номіналом 1 тис. грн випущені двома серіями на загальну суму 858 млн грн. Номінальна вартість серії "А" - 515 млн грн, серії "В" - 343 млн грн.
Прибутковість облігацій серії "А" установлена на рівні 11% річних на весь період обігу, серії "В" - на рівні 16,5% річних на перший рік обігу.
Андеррайтером випуску виступає Перший інвестиційний банк (Київ).
Розміщення облігацій серій "А", "В" заплановано з 27 липня 2009 року по 26 липня 2010 року.
Погашення обох серій пройде з 27 липня 2014 року по 26 липня 2015 року.
ХДАВП і КіГАЗ "Авіант" разом з Авіаційним науково-технічним комплексом ім.Антонова і ДП "Завод 410 цивільної авіації" входять до складу державного авіабудівельного концерну "Антонов".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас