Експерти: Ринок зберігає інтерес до ОВДП, незважаючи на зниження ставок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Ринок зберігає інтерес до ОВДП, незважаючи на зниження ставок

Фондовий ринок
215
Рівень заявок на аукціоні із продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) 17 серпня підтвердив, що інтерес ринку до ОВДП зберігається, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.
У той же час, як відзначили експерти інвесткомпанії Astrum Investment Management, існує досить жорстка позиція Міністерства фінансів про неприйнятність ставок прибутковості на рівні 28-29%, установлених раніше.
Старший фінансовий аналітик Astrum Investment Management Сергій Фурса підкреслив, що співвідношення обсягів заявок і проданих тримісячних ОВДП говорить про неготовність ринку купувати короткі ОВДП (які потенційно є найбільш привабливими) із пропонованим Мінфіном рівнем прибутковості 22-23%.
У той же час аналітик інвестгрупи "Сократ" Михайло Сальников вважає, що зниження ставок по ОВДП абсолютно відповідає ринковому тренду.
"Останнім часом прибутковість за суверенними єврооблігаціями значно впала (Україна-11 показала падіння за останній місяць із 17,2% до 12,8%, так само як і кредитно-дефолтні свопи (падіння за останній місяць на 451 б.п. - з 1653 б.п. до 1202 б.п.), що демонструє підвищення довіри з боку інвесторів до кредитної якості держави Україна", -стверджує Сальников.
Як повідомлялося, 17 серпня були розміщені три випуски ОВДП з терміном обігу 182, 329 і 966 днів, середньозважена прибутковість склала 22%, 25,5% і 23% відповідно. При цьому, як повідомив Сальников, обсяг заявок (близько 1 млрд грн) майже в десять разів перевищив обсяг розміщених ОВДП (110 млн грн).
На думку Сальникова, ці прибутковості більш ніж привабливі, з огляду на те, що прибутковість за суверенними бондами (з погашенням в 2011 році) перебуває на рівні 12,8%.
За словами аналітика, найбільший інтерес до цього інструмента традиційно був у банків, тому що це зручний і відносно надійний спосіб розміщення ліквідності й можливість у майбутньому одержати рефінансування в НБУ під ОВДП.
Фурса також не виключає, що покупцями ОВДП 17 серпня виступали державні банки, які намагаються задати на ринку котирування, що задовольняють Мінфін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас